Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: kompresja, mastering, mix

mix, mastering, kompresja
Autor Wiadomo¶æ
giewuer 

Informacje
Do³±czy³: 04 Lut 2010
Piwa: 32
Sk±d: KroÅ›cienko

Wys³any: 01-04-2012, 19:44    #31

No tak ;p Ale dwa tricki swoje dorzucę jak ktoś chce, żeby mu głośno wyszło ;D To była zawsze moja główna bolączka, że moje tracki brzmią dużo ciszej w porównaniu do innych hardkorów ale coś w końcu wymyśliłem XP

Na kanale master:
1. Uciąć ile się da poniżej 40Hz, jak najwięcej ale żeby nie przesadzić by kick nie stracił mocy. Zwykle nie robi to żadnej różnicy w brzmieniu, bo kick raczej powinien walić punchem na trochę wyższych częstotliwościach. Wtedy zyskujemy kilka dB, o które można podgłośnić całość ;D
2. W okolicach 4000Hz z dość dużym Q uciąc 2-3 dB, wtedy kawałek nie wali po uszach gdy leci głośno i jakoś miks się cały klarowniejszy robi.

No i po tym ten Waves L3 i jeszcze ten GClip na koniec, którym można o 1-2 dB dodatkowo podbić wszystko.
Ostatnio zmieniony przez giewuer 01-04-2012, 19:48, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

menel22 

Informacje
Do³±czy³: 29 Wrz 2011
Piwa: 46
Sk±d: KÄ™dzierzyn-Koźle

Wys³any: 08-04-2012, 19:38    #32

Tak co do kompresorów/limiterów na masterze - mógłby ktoś, kto się na tym dobrze zna zrobić jakiegoś screena jak powinno to być ustawione? Próbuję, i mi w ogóle nie wychodzi :(

FalcionX 

Informacje
Do³±czy³: 29 Lip 2012
Piwa: 4
Sk±d: Szczecin

Wys³any: 29-07-2012, 23:18    #33

Witam na forum :sweet: chciałbym wyrazić swoją opinię na temat mix-u czy ostatecznie master-a otóż z poprzednich postów wnioskuje iż celem do skomponowania idealnego tracka jest dobry kompresor i limiter (prawdopodobnie każdy miał na myśli limiter typu brickwall) przecież to jest hardstyle :lol-above: no ręce opadają oczywiście od razu zaznaczam że sam nie komponouje tylko od czasu do czasu przychodzą mi ciekawe pomysły tak ot ni z stąd ni zowąd rozumiem że zostane teraz zmieszany z błotem (pełna ofensywa) :sugoi:
chciałbym podać kilka przykładów nagrań które limitera na oczy nie widziały no widziały ale powiem później o tym z kompresora raczej według mnie sam artysta korzystał na samym master bus-ie ale bardzo subtelnie reszta to praktycznie idealny EQ i zautomatyzowany level-ing czy różnego rodzaju efektów samego kicka czy leadów pad-ów itp. itd.

Tak to Headhunterz właściwie wszystkie jego nagrania i nie tylko jego oczywiście mówimy tu od momentu musical revolution a może nawet wcześniej kiedy rozwinął się już całkiem hardstyle powiedzmy bardziej wesoły i tych pierdzących i boingowych kicków uwidoczniło się nam zjawisko dociskania maksymalnie nagrania za pomocą clip-a no może bardziej soft z odchyleniem 1DB a może większym tak tak nasuwa się teraz pytanie przecież to niemożliwe jeżeli bas szczególnie ten w okolicach 60-80HZ będzie blisko 0DB zacznie zniekształcać częstotliwości wysokie a w szczególności te średnie 500-1500HZ no to właśnie co zrobić ano to proste łapiemy za multibandowy limiter pierwszy lepszy i częstotliwość tak do 150HZ limitujemy do -3DB skąd o tym wiem hmm weźcie sobie nagranie nawet chociażby ten hard with style i zobaczcie jak zachowują się częstotliwości właśnie do 150HZ wachają się -3.5DB do -3DB zależnie od charakterystyki kicka i tak wszystkie nagrania wygladają artystów którzy masterowali swoje nagrania do wersji WEB lub CD sprawdźcie sami :letssin: kolejny dowód :

żeby nie było nagranie prosto z płyty !! Headhunterz - Sacrifice to moment gdzie jest już lead pad i kick czyli gniecie :hump: ehm.. podczas intro też stoi na 0DB !!
i jakoś nikogo to w uszy nie kuje ok to teraz moje podejście dla przykładu krótki loop
master tę samą metodą najlepiej pobrać dla wyższej jakości

tak moje levele nie sa idealne ale napewno nie najgorsze
.....
to się tyczny samego dociśnięcia utworu do poziomu 0DB teraz jakim cudem zmasterować track aby jeden dźwięk skleił się z drugim otóż według mnie i to druga teoria (kursem przyspieszonym oczywiście bo metod jest kilka a może i nawet więcej) wszystkie dźwięki włącznie z kickiem podczas procesu mixowania nie masterowania powinny trzymać górę dosyć nisko a może nawet lepiej podzielić swoje nagranie na trzy grupy czestotliwości naprzykład od 0-500 dla sub od 500-10000 średnie albo i wyżej ostatnie to syk który tylko sztucznie zawyża nam poziom DB czyli (naprzykład) 10000-22050 dlaczego bo jeśli będziemy mieli jakiś DB meter których nienawidzę a jak wiadomo stretching sampli czy nawet niektóre pluginy pozostawiają po sobie jakieś artefakty dźwięk jak wiadomo nie jest idealny na takim oto meteringu wyjdzie że momentami już dawno jesteśmy poza 0DB choć aktualnie dźwięk jest zadowalający i nic mu nie dolega.
Znacznie lepiej będzie jeżeli chcemy już kontrolować dźwięk jakkolwiek to w przypadku hardstyle-u w postaci waveformowej tylko i wyłącznie (to tylko moja opinia hardstyle to nie muzyka klasyczna a kompresorem nie ma po co aktualnie psuć dodatkowo dynamiki danego leada czy kicka który już według nas dawno brzmi świetnie) a dodatkowo także dobrze jest przesłuchać cały utwór bez częstotliwości basowych 0-200 a także tych najwyższych bo generalnie cały bajzel rozchodzi się o śmietnik na poziomie 500-2500HZ coś koło tego i to właśnie na tym powinniśmy się skupić żeby z utworu nie powstała zupa.
.....
trzecia kwestia to MID/SIDE i sam paning ale nie będę już o tym pisał bo to zbyt obszerny temat a do czego pnę a no chodziło mi o kontrolę widma stereo jakby niewidzialnej sceny na której grają nasze wszystkie dźwięki taki przykład bo przecież kiedy gra orkiestra dęta trębacz nie siedzi na kolanach osobie która gra na flecie :lol-above: a osoba która gra na puzonie nie siedzi w fortepianie bo osoba która siedzi na publice odbierała by ten dźwiek conajmniej jako efekt specjalny do filmu bollywood :rotfl: więc z ratunkiem przychodzi taki mały plugin który ułatwia robotę o nazwie FLUX StereoTool jest darmowy to ten na screenie powyżej a co on robi poza PAN-em tak najprościej to może nam żwężyć jakby różnice międzykanałowe między lewy i prawy dzięki temu otrzymujemy sygnał bardziej monoidalny i vice-cersa bo nie każdy dźwięk jest tak samo przestrzenny jak drugi proste małe a cieszy
.....
czwarta kwestia to kompresja sidechainowa ale to już polecam poczytać na przykład tutaj co prawda anglojęzyczna ale czytelna bardzo jak ktoś kuma to zajarzy
KLIKNIJ

Podziêkowali:ADEN, BEBE
ADEN 

Informacje
Do³±czy³: 11 Lis 2008
Piwa: 616
Sk±d: Chrzanów

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 5) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo¶æ: 1)

Wys³any: 30-07-2012, 12:51    #34

Na czerwono zaznaczyłem nie jasne pojęcia czy tez zwroty. A na żółto pytania w tekście.
Jest możliwość abyś ten swój clip wrzucił w flp?

"Witam na forum chciałbym wyrazić swoją opinię na temat mix-u czy ostatecznie master-a otóż z poprzednich postów wnioskuje iż celem do skomponowania idealnego tracka jest dobry kompresor i limiter (prawdopodobnie każdy miał na myśli limiter typu brickwall) przecież to jest hardstyle no ręce opadają oczywiście od razu zaznaczam że sam nie komponouje tylko od czasu do czasu przychodzą mi ciekawe pomysły tak ot ni z stąd ni zowąd rozumiem że zostane teraz zmieszany z błotem (pełna ofensywa)
chciałbym podać kilka przykładów nagrań które limitera na oczy nie widziały no widziały ale powiem później o tym z kompresora raczej według mnie sam artysta korzystał na samym master bus-ie ale bardzo subtelnie reszta to praktycznie idealny EQ i zautomatyzowany level-ing czy różnego rodzaju efektów samego kicka czy leadów pad-ów itp. itd.

Tak to Headhunterz właściwie wszystkie jego nagrania i nie tylko jego oczywiście mówimy tu od momentu musical revolution a może nawet wcześniej kiedy rozwinął się już całkiem hardstyle powiedzmy bardziej wesoły i tych pierdzących i boingowych kicków uwidoczniło się nam zjawisko dociskania maksymalnie nagrania za pomocą clip-a no może bardziej soft z odchyleniem 1DB a może większym tak tak nasuwa się teraz pytanie przecież to niemożliwe jeżeli bas szczególnie ten w okolicach 60-80HZ będzie blisko 0DB zacznie zniekształcać częstotliwości wysokie a w szczególności te średnie 500-1500HZ no to właśnie co zrobić ano to proste łapiemy za multibandowy limiter pierwszy lepszy i częstotliwość tak do 150HZ limitujemy do -3DB (limitować na kanale master? tylko się upewniam, strasznie długie to zdanie zero kropek i przecinków :) ) skąd o tym wiem hmm weźcie sobie nagranie nawet chociażby ten hard with style i zobaczcie jak zachowują się częstotliwości właśnie do 150HZ wachają się -3.5DB do -3DB zależnie od charakterystyki kicka i tak wszystkie nagrania wygladają artystów którzy masterowali swoje nagrania do wersji WEB lub CD sprawdźcie sami kolejny dowód :

żeby nie było nagranie prosto z płyty !! Headhunterz - Sacrifice to moment gdzie jest już lead pad i kick czyli gniecie ehm.. podczas intro też stoi na 0DB !!
i jakoś nikogo to w uszy nie kuje ok to teraz moje podejście dla przykładu krótki loop
master tę samą metodą najlepiej pobrać dla wyższej jakości

tak moje levele nie sa idealne ale napewno nie najgorsze
.....
to się tyczny samego dociśnięcia utworu do poziomu 0DB teraz jakim cudem zmasterować track aby jeden dźwięk skleił się z drugim otóż według mnie i to druga teoria (kursem przyspieszonym oczywiście bo metod jest kilka a może i nawet więcej) wszystkie dźwięki włącznie z kickiem podczas procesu mixowania nie masterowania powinny trzymać górę dosyć nisko a może nawet lepiej podzielić swoje nagranie na trzy grupy czestotliwości naprzykład od 0-500 dla sub od 500-10000 średnie albo i wyżej ostatnie to syk który tylko sztucznie zawyża nam poziom DB czyli (naprzykład) 10000-22050 dlaczego bo jeśli będziemy mieli jakiś DB meter których nienawidzę a jak wiadomo stretching sampli czy nawet niektóre pluginy pozostawiają po sobie jakieś artefakty dźwięk jak wiadomo nie jest idealny na takim oto meteringu wyjdzie że momentami już dawno jesteśmy poza 0DB choć aktualnie dźwięk jest zadowalający i nic mu nie dolega.
Znacznie lepiej będzie jeżeli chcemy już kontrolować dźwięk jakkolwiek to w przypadku hardstyle-u w postaci waveformowej tylko i wyłącznie (to tylko moja opinia hardstyle to nie muzyka klasyczna a kompresorem nie ma po co aktualnie psuć dodatkowo dynamiki danego leada czy kicka który już według nas dawno brzmi świetnie) a dodatkowo także dobrze jest przesłuchać cały utwór bez częstotliwości basowych 0-200 a także tych najwyższych bo generalnie cały bajzel rozchodzi się o śmietnik na poziomie 500-2500HZ coś koło tego i to właśnie na tym powinniśmy się skupić żeby z utworu nie powstała zupa.
.....
trzecia kwestia to MID/SIDE i sam paning ale nie będę już o tym pisał bo to zbyt obszerny temat a do czego pnę a no chodziło mi o kontrolę widma stereo jakby niewidzialnej sceny na której grają nasze wszystkie dźwięki taki przykład bo przecież kiedy gra orkiestra dęta trębacz nie siedzi na kolanach osobie która gra na flecie a osoba która gra na puzonie nie siedzi w fortepianie bo osoba która siedzi na publice odbierała by ten dźwiek conajmniej jako efekt specjalny do filmu bollywood więc z ratunkiem przychodzi taki mały plugin który ułatwia robotę o nazwie FLUX StereoTool jest darmowy to ten na screenie powyżej a co on robi poza PAN-em tak najprościej to może nam żwężyć jakby różnice międzykanałowe między lewy i prawy dzięki temu otrzymujemy sygnał bardziej monoidalny i vice-cersa bo nie każdy dźwięk jest tak samo przestrzenny jak drugi proste małe a cieszy
.....
czwarta kwestia to kompresja sidechainowa ale to już polecam poczytać na przykład tutaj co prawda anglojęzyczna ale czytelna bardzo jak ktoś kuma to zajarzy"

:piwo:
Ostatnio zmieniony przez ADEN 30-07-2012, 12:53, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

Regain 

Informacje
Do³±czy³: 26 Gru 2011
Piwa: 1013
Sk±d: WrocÅ‚aw

HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo¶æ: 1)

Wys³any: 30-07-2012, 13:47    #35

Master Bus'em z tego co wiem nazywamy cały, jeden kanał na mixerze. To co nałożysz na Master Bus'a słychać fizycznie przy wyjściu (na przykład nakładasz reverb i słyszysz, że on jest na dźwięku, na który go nałożyłeś).

Leveling - Podbijanie lub ściszanie dźwięków na masterze bądź na poszczególnych kanałach.

Clip (Clipping) - Są to fale zniekształceń, które pojawią się, gdy wzmacniacz jest przesterowany i stara się dostarczyć napięcie wyjściowe poza jego maksymalne możliwości. No i przez to dochodzi do zniekształcenia dźwięku, obcinania niektórych częstotliwości.

"powinny trzymać górę dosyć nisko" - czyli żeby zbyt mocno nie podbijać wysokich częstotliwości bo one nam sztucznie zawyżają poziom db.

Kompresja Side-Chain (kluczowa) - Jest to wejście do sterowania pracą kompresora za pomocą innego sygnału niż sygnał wchodzący na jego wejście. W ten sposób można zmienić dynamikę jednego instrumentu sygnałem z innego, np. sterować głośnością syntezatora dźwiękiem stopy lub bassu (przysłowiowa pompa).

Mam nadzieje, że pomogłem. Niektóre rzeczy pisałem z doświadczenia i z głowy więc jakby były jakieś drobne niedociągnięcia z mej strony to przepraszam. Nie wiedziałem tylko o co chodzi z tym limiterem typu Brickwall ale myślę, że to jest po prostu normalny limiter, którego używamy najczęściej, ten najbardziej pospolity :D

FalcionX 

Informacje
Do³±czy³: 29 Lip 2012
Piwa: 4
Sk±d: Szczecin

Wys³any: 30-07-2012, 23:24    #36

ADEN napisa³/a:
Jest możliwość abyś ten swój clip wrzucił w flp?

No w gruncie rzeczy tak..... kick w paczce (tak kick jest mój)
POBIERZ

ADEN napisa³/a:
(limitować na kanale master? tylko się upewniam, strasznie długie to zdanie zero kropek i przecinków :) )

Chodziło mi o to żeby na kanale wyjściowym głównym (MASTER) postawić sobie multibandowy limiter albo kompresor z 0 atakiem (przykładowo w fl'u MAXIMUS) i częstotliwości gdzieś do 200 lub 150HZ ograniczyć maksymalnie do -3DB bo da nam to pewność że gdy zaraz za nim ustawimy jakiś soft clipper (na przykład GCLIP albo w samym MAXIMUS'ie jest opcja SOFT CLIPPING) częstotliwości niższe które właśnie ograniczyliśmy (te z przedziału do 200HZ) do -3DB nie będą miażdżyć nam całej reszty spectrum dźwiękowego.

Regain napisa³/a:
Mam nadzieje, że pomogłem.

I to jeszcze jak ;D

Regain napisa³/a:
Nie wiedziałem tylko o co chodzi z tym limiterem typu Brickwall

zwykły limiter jednobandowy który wzbudzony zostaje po napotkaniu pierwszej lepszej próbki która zetknie się z poziomem 0DB

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wy¶wietleñ: 4402
Odpowiedzi: 35
Odwiedzin z google: 1085
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: