Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœć i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzień. Czasami trzeba poczekać.
3. Czytaj uważnie posty. Staraj sie nie zadawać pytań które było zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako że nie każdy regulamin jest perfekcyjnym ideałem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- może ukarać ostrzeżeniem użytkownika, jeżeli uzna to za słuszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisać na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogłoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kompresja, mastering, mix

mix, mastering, kompresja
Autor Wiadomość
Sapher 
HARDCORE

Informacje
Piwa: 161

$ wspomagacz (Ilość: 3)

Wysłany: 12-09-2011, 12:23    #11

nie, nie limitera nigdy nie mam wywalam na poczatku, zeby nie bylo niedomowien :)

Dzieki Panowie rozjasniliscie mi temat. Bede dzialal dalej i korygowal co nie co.
youtube

dominik1946 

Informacje
Piwa: 2

Wysłany: 10-11-2011, 02:41    #12

Czyli ja tak zapytam bo sie pogubiłem juz czy to -5db na masterze musi wynikać z głośności poszczególnych kanałów i suwak na masterze musi byc zawsze na 100% czy np jak jest na masterze 0db+ to moge tylko przyciszyć kanal master tak zeby bylo ok -5db? Czy moze muszę odpowiednio wyregulowac glosnosc w kazdym kanale osobno?
Bo gdzies tam kiedys przeczytałem ze kanal master musi byc zawsze na 100%

I wlasnie bawilem sie nad kawalkiem i zrobilem tak zeby master mial ok -5db i albo mi sie wydaje albo to wszystko gra za cicho chyba ze to pozniej mastering to wszystko poprawi nie wiem sam czekam na odpowiedz moze sie czegos w koncu naucze ;) thx
Ostatnio zmieniony przez dominik1946 10-11-2011, 03:53, w całości zmieniany 1 raz  

Sapher 
HARDCORE

Informacje

Wysłany: 10-11-2011, 13:12    #13

Ja tez tego nie rozumiem, jak mam ustawione -6 to mi jest za cicho, jak -3 to juz troche lepiej ale tez mi za cicho w porownaniu do innych walkow z tego gatunku. Ja mam master na 100% a dostosowuje kazdy kanal osobno aby calosc byla na wymaganym poziomie, nie wiem czy to dobrze. Bralem kilka walkow HC do roznych programow (np. audacity) i zawsze wskazuje ze one sa za glosne o jakies 2-3dB. To jak oni to masteruja skoro niby ma byc na poziomie 0dB a nie jest?
youtube

SchizeQ 

Informacje
Piwa: 3135

$ wspomagacz (Ilość: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilość: 1)

Wysłany: 10-11-2011, 14:03    #14

N-Core napisał/a:
jak mam ustawione -6 to mi jest za cicho, jak -3 to juz troche lepiej ale tez mi za cicho w porownaniu do innych walkow z tego gatunku.
ale -6 masz miec mix pod mastering :P potem jak label robi master to dostajesz normalna glosnosc :P

noisyboy 

Informacje
Piwa: 660

Wysłany: 10-11-2011, 15:00    #15

Podczas masteringu tracka używa się Kompresora który ma za zadanie uwydatnić nam jak najlepiej każdy dźwięk. Aby bez stratnego oraz bez zbędnego "pompowania" dobrze skompresować utwór .Poziom wejściowy do kompresora nie powinien przekraczać -5db. Weźmy na przykład taką sytuację, wchodzi nam jakiś lead, pianinka itd. Wszystko wbrew pozorom gra łądnie i przejżyście ( skala w tym momencie wynosi o koło -2db. Wchodzi nam kick i wraz z grajacym nam uprzednio leadem daje nam 0db albo i nawet 1db. Nakładając w takiej sytuacji kompresor jesteśmy zmuszeni do obniżenia Treshold w kompresorze. Taka czynność spowoduje iż w momencie jak kick wejdzie nam na juz grającą linie melodyczną zacznie zagłuszać pozostałe dźwięki o mniejszym natężeniu niż kick. Czyli gra kick, mamy ciszej leada, przestaje grać kick, lead jest słyszalny mocniej i wyraźniej. Tak nie ma prawa się dziać w żadnym wypadku !!!
Wyjście jest bardzo proszte, masz za cicho? Daj sobie Fruity Balance a tam masz funkcję VOLUME :D Podczas wykańczania tracka wypierdzielasz ta wtykę, regulujesz cały mix i obrabiasz za pomocą EQ, Kompresora czy tam multibandkompresora.

dominik1946 

Informacje
Piwa: 2

Wysłany: 10-11-2011, 18:49    #16

A z tym suwakiem głośności na masterze ma zawsze byc na 100% czy nie ma takiej zasady?
i jeszcze jak bym np wysylal demo do labelu kiedys tam to czy mam im wyslac takie wlasnie ciche czy mam sam zrobic jakis maly mastering i pozniej jak im sie spodoba to pozdejmowac wszystko z mastera i wyslac im tylko final mix?

Sapher 
HARDCORE

Informacje

Wysłany: 10-11-2011, 18:52    #17

No juz bardziej to do mnie dotarlo ale nadal jest to dla mnie czarna magia :) thx
youtube

BEBE 
a.k.a Basstard/Jaxon

Informacje
Piwa: 416

Wysłany: 10-11-2011, 20:38    #18

a jaki zrobic mix gdy robi kawalek ktos taki jak np ja
wiadome ze jeszcze zamin wydam jakikolwiek track to dluga droga ale jak mix zrobic zeby byl poprawny i zeby nikt nie musial podglaszac nie wiadomo jak bardzo glosnikow tylko zebym poprostu zrobil mix i zeby kazdy na spokojnie mogl sobiie go odsluchac
bo jesli nawet hipotetycznie bym zroblil dobry track i ktos by go chcial zagrac gdzies w klubie to raczej nie podglaszalby go

Xearo 
Early Hardstyle!

Informacje
Piwa: 235

$ wspomagacz (Ilość: 2)

Wysłany: 10-11-2011, 20:46    #19

Ciekawi mnie wasze podejscie do mix'u, szczegolnie Noisego i Termala. Widze, ze trzymacie sie sztywnych zasad takich jak np. te
noisyboy napisał/a:
nie przekroczenie -5db na kanale master.
. Szczerze mowiac nigdy nawet nie zwracalem uwagi na takie rzeczy :D Ja zawsze robie mix nie pomagajac sobie i nie patrzac na pomoce co niekoniecznie jest dobrym nawykiem bo po to one sa aby sluzyc :) Zdaje sie poprostu na swoje uszy i podczas odsluchu oceniam czy cos jest dobrze czy zle, czy brakuje tu niskich badz wysokich - jest to zdolnosc, ktora pewnie kazdy z was sobie wyrobil w jakims stopniu.. Ale milo dowiedziec sie nowych rzeczy, takiej sztywnej teorii i waszych sposobow na nadanie trackom czystego, pieknego brzmienia :)

extremestate 
Dj Extreme

Informacje
Piwa: 11

Wysłany: 10-11-2011, 23:20    #20

Miks a mastering to dwa różne pojęcia...miks to brzmienie utworu, mastering to jedynie wyrównanie poziomów wszystkich dźwięków w utworze, ew. poszerzenie go.

Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)