| |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Dołączył: 27 Sie 2009 Wiek: 41 Posty: 445 (0,07/dzień) Piwa: 161 Skąd: Malbork  | Wysłany: 12-09-2011, 12:23 | #11
|
| nie, nie limitera nigdy nie mam wywalam na poczatku, zeby nie bylo niedomowien
Dzieki Panowie rozjasniliscie mi temat. Bede dzialal dalej i korygowal co nie co. | _________________ zobacz mnie na: facebook soundcloud youtube | |
| |
 | |
|
Informacje Dołączył: 10 Kwi 2011 Wiek: 33 Posty: 15 (0/dzień) Piwa: 2 Skąd: UK  | Wysłany: 10-11-2011, 02:41 | #12
|
| Czyli ja tak zapytam bo sie pogubiĹem juz czy to -5db na masterze musi wynikaÄ z gĹoĹnoĹci poszczegĂłlnych kanaĹĂłw i suwak na masterze musi byc zawsze na 100% czy np jak jest na masterze 0db+ to moge tylko przyciszyÄ kanal master tak zeby bylo ok -5db? Czy moze muszÄ odpowiednio wyregulowac glosnosc w kazdym kanale osobno? Bo gdzies tam kiedys przeczytaĹem ze kanal master musi byc zawsze na 100%
I wlasnie bawilem sie nad kawalkiem i zrobilem tak zeby master mial ok -5db i albo mi sie wydaje albo to wszystko gra za cicho chyba ze to pozniej mastering to wszystko poprawi nie wiem sam czekam na odpowiedz moze sie czegos w koncu naucze thx | | Ostatnio zmieniony przez dominik1946 10-11-2011, 03:53, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 27 Sie 2009 Wiek: 41 Posty: 445 (0,07/dzień) Piwa: 161 Skąd: Malbork  | Wysłany: 10-11-2011, 13:12 | #13
|
| | Ja tez tego nie rozumiem, jak mam ustawione -6 to mi jest za cicho, jak -3 to juz troche lepiej ale tez mi za cicho w porownaniu do innych walkow z tego gatunku. Ja mam master na 100% a dostosowuje kazdy kanal osobno aby calosc byla na wymaganym poziomie, nie wiem czy to dobrze. Bralem kilka walkow HC do roznych programow (np. audacity) i zawsze wskazuje ze one sa za glosne o jakies 2-3dB. To jak oni to masteruja skoro niby ma byc na poziomie 0dB a nie jest? | _________________ zobacz mnie na: facebook soundcloud youtube | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzień) Piwa: 3135 Skąd: Katowice Tauzen  | Wysłany: 10-11-2011, 14:03 | #14
|
| | N-Core napisał/a: | | jak mam ustawione -6 to mi jest za cicho, jak -3 to juz troche lepiej ale tez mi za cicho w porownaniu do innych walkow z tego gatunku. | ale -6 masz miec mix pod mastering potem jak label robi master to dostajesz normalna glosnosc | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 19 Kwi 2008 Wiek: 42 Posty: 1352 (0,2/dzień) Piwa: 660 Skąd: Bytom  | Wysłany: 10-11-2011, 15:00 | #15
|
| Podczas masteringu tracka uĹźywa siÄ Kompresora ktĂłry ma za zadanie uwydatniÄ nam jak najlepiej kaĹźdy dĹşwiÄk. Aby bez stratnego oraz bez zbÄdnego "pompowania" dobrze skompresowaÄ utwĂłr .Poziom wejĹciowy do kompresora nie powinien przekraczaÄ -5db. WeĹşmy na przykĹad takÄ
sytuacjÄ, wchodzi nam jakiĹ lead, pianinka itd. Wszystko wbrew pozorom gra ĹÄ
dnie i przejĹźyĹcie ( skala w tym momencie wynosi o koĹo -2db. Wchodzi nam kick i wraz z grajacym nam uprzednio leadem daje nam 0db albo i nawet 1db. NakĹadajÄ
c w takiej sytuacji kompresor jesteĹmy zmuszeni do obniĹźenia Treshold w kompresorze. Taka czynnoĹÄ spowoduje iĹź w momencie jak kick wejdzie nam na juz grajÄ
cÄ
linie melodycznÄ
zacznie zagĹuszaÄ pozostaĹe dĹşwiÄki o mniejszym natÄĹźeniu niĹź kick. Czyli gra kick, mamy ciszej leada, przestaje graÄ kick, lead jest sĹyszalny mocniej i wyraĹşniej. Tak nie ma prawa siÄ dziaÄ w Ĺźadnym wypadku !!! WyjĹcie jest bardzo proszte, masz za cicho? Daj sobie Fruity Balance a tam masz funkcjÄ VOLUME Podczas wykaĹczania tracka wypierdzielasz ta wtykÄ, regulujesz caĹy mix i obrabiasz za pomocÄ
EQ, Kompresora czy tam multibandkompresora. | _________________ www.myspace.com/noisyboypl | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 10 Kwi 2011 Wiek: 33 Posty: 15 (0/dzień) Piwa: 2 Skąd: UK  | Wysłany: 10-11-2011, 18:49 | #16
|
| A z tym suwakiem gĹoĹnoĹci na masterze ma zawsze byc na 100% czy nie ma takiej zasady? i jeszcze jak bym np wysylal demo do labelu kiedys tam to czy mam im wyslac takie wlasnie ciche czy mam sam zrobic jakis maly mastering i pozniej jak im sie spodoba to pozdejmowac wszystko z mastera i wyslac im tylko final mix? | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 27 Sie 2009 Wiek: 41 Posty: 445 (0,07/dzień) Piwa: 161 Skąd: Malbork  | Wysłany: 10-11-2011, 18:52 | #17
|
| No juz bardziej to do mnie dotarlo ale nadal jest to dla mnie czarna magia thx | _________________ zobacz mnie na: facebook soundcloud youtube | |
| |
 | |
BEBE a.k.a Basstard/Jaxon

Informacje Dołączył: 11 Lis 2010 Wiek: 33 Posty: 1268 (0,22/dzień) Piwa: 416 Skąd: Radom  | Wysłany: 10-11-2011, 20:38 | #18
|
| a jaki zrobic mix gdy robi kawalek ktos taki jak np ja wiadome ze jeszcze zamin wydam jakikolwiek track to dluga droga ale jak mix zrobic zeby byl poprawny i zeby nikt nie musial podglaszac nie wiadomo jak bardzo glosnikow tylko zebym poprostu zrobil mix i zeby kazdy na spokojnie mogl sobiie go odsluchac bo jesli nawet hipotetycznie bym zroblil dobry track i ktos by go chcial zagrac gdzies w klubie to raczej nie podglaszalby go | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 04 Lip 2010 Wiek: 36 Posty: 767 (0,13/dzień) Piwa: 235 Skąd: Bydgoszcz  | Wysłany: 10-11-2011, 20:46 | #19
|
| Ciekawi mnie wasze podejscie do mix'u, szczegolnie Noisego i Termala. Widze, ze trzymacie sie sztywnych zasad takich jak np. te | noisyboy napisał/a: | | nie przekroczenie -5db na kanale master. | . Szczerze mowiac nigdy nawet nie zwracalem uwagi na takie rzeczy Ja zawsze robie mix nie pomagajac sobie i nie patrzac na pomoce co niekoniecznie jest dobrym nawykiem bo po to one sa aby sluzyc Zdaje sie poprostu na swoje uszy i podczas odsluchu oceniam czy cos jest dobrze czy zle, czy brakuje tu niskich badz wysokich - jest to zdolnosc, ktora pewnie kazdy z was sobie wyrobil w jakims stopniu.. Ale milo dowiedziec sie nowych rzeczy, takiej sztywnej teorii i waszych sposobow na nadanie trackom czystego, pieknego brzmienia | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzień) Piwa: 11 Skąd: KrakĂłw  | Wysłany: 10-11-2011, 23:20 | #20
|
| | Miks a mastering to dwa róşne pojÄcia...miks to brzmienie utworu, mastering to jedynie wyrĂłwnanie poziomĂłw wszystkich dĹşwiÄkĂłw w utworze, ew. poszerzenie go. | _________________ Realizator dĹşwiÄku. | |
| |
 | |
| |