Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœć i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzień. Czasami trzeba poczekać.
3. Czytaj uważnie posty. Staraj sie nie zadawać pytań które było zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako że nie każdy regulamin jest perfekcyjnym ideałem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- może ukarać ostrzeżeniem użytkownika, jeżeli uzna to za słuszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisać na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogłoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kompresja, mastering, mix

mix, mastering, kompresja
Autor Wiadomość
Sapher 
HARDCORE

Informacje
Piwa: 161

$ wspomagacz (Ilość: 3)

Wysłany: 12-09-2011, 09:43   mix, mastering, kompresja #1

Tematy niby na forum sa ale jakos odpowiedzi w nich nie ma. W necie tez tego sporo ale...

Pytanie w zasadzie do kazdego ale w szczegolnosci do Noisyboya, Termala, Regaina i innych producentow "wydajacych" reszta (sorry za pominiecie) jesli wie cos konkretnego to prosze tez o wypowiedz. Jak ostatecznie robicie mix/mastering swoich trackow?

Mam zrobiony walek w zasadzie na samych wtykach bez samplowania, jakos to wszystko gra ale i tak jest lekki chaos. Czy to co mam zrobione zsamplowac i poukladac na nowo w nowym projekcie i poustawiac EQ, bo taki pomysl wydaje mi sie w miare rozsadny?

Jesli mozecie pokrotce opisac caly proces lub odeslac mnie do w miare normalnego/zrozumialego tutoriala.

No i kolejna sprawa odnosnie kompresji. Nie mam bladego pojecia jak uzywac kompresora. Czy go sie stosuje do kazdego dzwieku czy tylko do niektorych?

Sorry za moje lamerskie pytania ale bez pomocy chyba nie przeskocze tematu :)
youtube

noisyboy 

Informacje
Piwa: 660

Wysłany: 12-09-2011, 10:10    #2

Podstawowa zasada przy robieniu mixdownu to nie przekroczenie -5db na kanale master. Te 5bd to miejsce na zrobienie kompresji. Jeżeli będziesz miał na 0db przy wyjściu z kanału MASTER to w tym momencie zaczyna robić się "pompka". Jeżeli tylko komp pozwala Ci na swobodną pracę na wtyczkach to nie ma sensu samplowania bo tak tez sobie EQ i reszte bajerków porobisz. Ja zawsze robie mixdown i master na jednym projekcie, nie sampluje bo nie mam takiej potrzeby. Wazną sprawą przy mixdownie jest odpowiednie dostrojenie głośności dla danych dźwięków. Zawsze kick jest najmocniejszy, następnie leady, wokale, perkusja itd. No chyba ze robimy utwór w którym wokal odgrywa najważniejszą rolę to wiadomo że to jego trza uwydatnić a reszta to tylko dodatki. Rozstawienie dźwięków w stereo bardzo pomaga odciążyć proces EQualizacji ponieważ dane pasma nie nakładają się tak bardzo na siebie. Co do kompresji, ja używam kompresorów jedynie do dźwięków które łączę na jednym kanale. Np kiedy Kick i reversbass transportuje do jednego kanału wtedy nakładam kompresor co by ładnie je połączyć i żeby grały dynamicznie i spójnie. Tak samo kiedy mam złożone loopy perkusyjne, wtedy kompresor bardzo ładnie uwydatnia całą linie perkusyjną i spaja ją w jedną sensowną całość. Oczywiście na MASTER daje sobie jakiś multiband kompresor, albo standardowy kompresor i EQ. Z kompresją trzeba uważać bo bardzo łatwo można popsuć efekty dotychczasowej pracy, zbyt mocne podbicie będzie pompować nam dane dźwięki ( np leady ) w momencie zaniku najsilniejszego dźwięku czyli kicka.

Podziękowali:N-Core, Xearo, BEBE
Termal 
Coarsection

Informacje
Piwa: 115

Wysłany: 12-09-2011, 10:55    #3

Z postu noisiego duzo juz mozesz zrozumiec :D Ja dopisze od siebie ze kazda rzecz ktora wsadzasz wymaga innego eq i nad tym potrzeba duzo pracy zeby czestotliwosci sie nie nachodzily, kanal master to nie koniecznie -5db ale gdzies od -6 do -3db zeby uniknac tzw clippingu, wiesz mozesz sobie robic projekt na 0db ale przy finalowym mixdownie musisz sciszyc oprocz tego glosnosci poszczegĂłlnych leadow,kickow tak jak noisy napisal to tez wazna sprawa w mixdownie. Z compresorami jest roznie raczej sie ich uzywa zeby uwydatnic jakies dzwieki ale z tym sie trzeba oswoic i poczytac bo jak zle compresujesz to pozniej jedna wielka lipa wychodzi, co do sampli jezeli juz takowych uzywasz to labele sie pluja o opcje - Normalize wydawalismy juz w kilku i kazdy z nich sie pluje o to zeby tego nie uzywac jak robia mastering nie wiem czy to ich wymysl czy po prostu w czyms przeszkadza.
Na master kanale tez nie powinno byc zadnych limiterow i kompresow jakies eq i inne rzeczy sa wskazane a reszta kanalow to twoje pole do popisu.

Podziękowali:N-Core, BEBE
noisyboy 

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 11:23    #4

Na kanale master możesz mieć limiter czy tam kompresor. Ale w momencie kiedy przesyłasz juz gotowy zaakceptowany track do masteringu, wtedy dopiero wyłączasz sobie kompresor czy tam limiter i ustawiasz sobie głośność wyjściową na -6/-5 db. A z tą funkcją normalize, nie słyszałem o tym bo mi nikt tego nie zarzucił jeszcze nigdy :D po prostu nie używam takich opcji bo na co mi to :)

Podziękowali:N-Core
Sapher 
HARDCORE

Informacje
Piwa: 161

Wysłany: 12-09-2011, 11:28    #5

Czyli zaakceptowany walek przesylasz juz gotowy (wav?) a oni go sobie masteringuja po swojemu na sprzecie?

A przy okazji sie zapytam. Jak wyglada sprawa wydawania walka bo od dawna sie zastanawialem. Chodzi mi o kwestie legalnosci oprogramowania i uzywanych wtyk i sampli.
Nie to zebym chcial cos wydawac przynajmniej nie z obecnym skillem ale co wziac pod uwage na etapie produkcji? Czy to wogole jest jakis problem ze sie uzyje sampla z filmu czy cos?
youtube
Ostatnio zmieniony przez Sapher 12-09-2011, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  

Termal 
Coarsection

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 11:29    #6

No ta ale ja tylko napisalem to co dostalem w formularzach o tej opcji :D a z tym limiterem, to jezeli go masz i go wylaczysz pozniej to sie duzo zmienic moze ale to tez zalezy jak go ustawisz sobie

noisyboy 

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 11:36    #7

Termal przeca najpierw robi sie cały track, wykańczas sobie mixdown do perfekcji i dopiero wstawiasz na kanale MASTER kompresor czy tam Limiter. Więc w momencie wyłączenia go masz z powrotem czysty mixdown który jest podstawą do zrobienia dobrego MASTERINGU.

Ncore zależy w jakim stopniu twój mixdown odpowiada labelowi. Bo jeżeli twój track ( budowa i aranżacja ) im sie bardzo podoba a masz mixdown do poprawy to musisz im przesłać track podzielony na szlaki ( kicki, lead, vox, sfx ) . Ale jeżeli twój mixdown jest idealny to proszą Cię o przesłanie tracka w WAVE i z max szczytem głośności -5db. Wtedy oni nakładają na to kompresor, i delikatnie korygują EQ i jeszcze kilka innych bajerków.

Wiesz co ja teraz będę miał wydany track w którym użyłem wokalu z filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną. Label przesłuchał, spodobało sie i track juz ma robiony mastering. Tak ze jak widzisz, nie zwrucili na to uwagi, nie pytali skąd mam wokal, nie pytali czy mam oryginalny DAW, nic nie pytają :D
Ostatnio zmieniony przez noisyboy 12-09-2011, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  

Podziękowali:N-Core
Termal 
Coarsection

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 11:54    #8

noisyboy napisał/a:
Termal przeca najpierw robi sie cały track, wykańczas sobie mixdown do perfekcji i dopiero wstawiasz na kanale MASTER kompresor czy tam Limiter. Więc w momencie wyłączenia go masz z powrotem czysty mixdown który jest podstawą do zrobienia dobrego MASTERINGU.

Ncore zależy w jakim stopniu twój mixdown odpowiada labelowi. Bo jeżeli twój track ( budowa i aranżacja ) im sie bardzo podoba a masz mixdown do poprawy to musisz im przesłać track podzielony na szlaki ( kicki, lead, vox, sfx ) . Ale jeżeli twój mixdown jest idealny to proszą Cię o przesłanie tracka w WAVE i z max szczytem głośności -5db. Wtedy oni nakładają na to kompresor, i delikatnie korygują EQ i jeszcze kilka innych bajerków.

Wiesz co ja teraz będę miał wydany track w którym użyłem wokalu z filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną. Label przesłuchał, spodobało sie i track juz ma robiony mastering. Tak ze jak widzisz, nie zwrucili na to uwagi, nie pytali skąd mam wokal, nie pytali czy mam oryginalny DAW, nic nie pytają :D

I niczego podpisywac tez nie musiales, dziwne jest to ze sa labele w ktorym wyjebia Ci kontraktem na 12 stron z czego nic nie rozumiesz prawniczym angielskim a sa takie w ktorym o nic nie pytaja, nawet o vocal track fajny - wydajemy a pamietam jeszcze czas labelu seua w ktorym zabronili mi wydawac z vocalami z gry np.

Noisy ja nie ogarnolem o co Ci chodzilo XD ale ten sa tez typy ktorzy sie skarĹźa ze im cos zle gra a sie okazuje ze limiter na masterze wlaczony -.- bardziej mi o to chodzilo :)

noisyboy 

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 12:12    #9

Seua ? porażka label nie ma to tamto i każdego przestrzegam przednim :D Zajfer mi od razu exclusiv chciał dawać, o nic nie pytał nic nie zabraniał nic kompletnie :D U Nuttyego też o nic nie pytał he he, ale to o czym piszesz czyli o 12 stronach to wiem bo czytałem to i powiem Ci ze mnie głowa rozbolała :D

Wracając do tematu, ludzie którzy zabieraja sie za projekt a nie sprawdzą na początku ze mają limiter włączony są niedouczeni podstaw. Nie ma takiego prawa zeby było coś na kanale master zanim człowiek nie skończy tracka i nie zrobi mixdownu. To jak najpierw stawianie dachu a potem budowanie murów.

Termal 
Coarsection

Informacje

Wysłany: 12-09-2011, 12:22    #10

Ja seue tez odradzam wszystkim, a jezeli juz ktos z was znajdzie label i dostanie cos podobnego do nas czyli 12 stron kontraktu to niech czyta dobrze i dokladnie, najlepiej pyta tez ludzi z labelu,znajomkow bo pozniej podpiszecie i rozne dziwy powychodza...i zainwestujcie w tabletki na ból głowy i uspokojenie bo kurwicy mozna dostac jak sie takie cos czyta :D A co do tematu to wiadomo ze najpierw trzeba sie podstaw nauczyc a pozniej zabierac za cos konkretnego

Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)