Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœć i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzień. Czasami trzeba poczekać.
3. Czytaj uważnie posty. Staraj sie nie zadawać pytań które było zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako że nie każdy regulamin jest perfekcyjnym ideałem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- może ukarać ostrzeżeniem użytkownika, jeżeli uzna to za słuszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisać na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogłoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: clubbing, czy, felieton, ftb, klubowy, ma, polski, przerwe

Felieton FTB: Czy polski clubbing klubowy ma przerwę?
Autor Wiadomość
SchizeQ 

Informacje
Piwa: 3135

$ wspomagacz (Ilość: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilość: 1)

Wysłany: 25-10-2010, 11:58   Felieton FTB: Czy polski clubbing klubowy ma przerwę? #1

http://www.ftb.pl/news/77...-ma-przerwe.htm

FTB zabrania kopiowania tekstow wiec daje tylko link, mysle ze dyskusja bedzie tutaj rownie ciekawa co tam. tym bardziej ze ostatnbio podobna zaczela sie w temacie Pomaranczy :)

tiz 

Informacje
Piwa: 169

$ wspomagacz (Ilość: 1)

Wysłany: 25-10-2010, 13:40    #2

Clubbing Klubowy :lol: rozpierdziela mnie ten temat ... niech Ĺťyrski sam sobie przerwe zrobi tak jak jego djmag :]

Legolek 
_-^-_ Piramida _-^-_

Informacje
Piwa: 88

$ wspomagacz (Ilość: 3)

Wysłany: 25-10-2010, 19:58    #3

Pomału zaczynam srać na FTB bo również zrobiło się gówniane zaczynając mocno schodzić na komercję po mimo że znajdziemy sporo artykułów i newsów z niekomercyjnej sceny muzycznej.

Co do artykułu. Sraty taty w dupy kraty.

Każdy nowy klub który powstaje oczekuje na szybki zarobek a najszybciej dorobi się grając to co wszędzie taka prawda niestety. Zamiast zaprosić kogoś znanego z niekomercyjnych gatunków i zobaczyć jak naprawdę się zarabia to każdy idzie na łatwiznę. Pomału zaczynam się bać do czego będą moje dzieci musiały się bawić (o ile będę je miał). Oczywiście o ile dojdzie do ambitnej imprezy i pierwsza wypali średnio to kluby leją na to i znowu grają to co zawsze.

A przecież Kolumb też za pierwszym razem nie odkrył ameryki.

Niestety nikt nie potrafi tego zrozumieć. I gdybym miał dostęp do grubej kasy to bym otworzył coś ala pomarańcza grał tylko i wyłącznie niekomercyjne klimaty i pozamiatał wszystkie kluby w okolicy. Niestety o tym mogę sobie narazie przez dłuższy okres pomarzyć.

SchizeQ 

Informacje

Wysłany: 25-10-2010, 21:31    #4

Legolek, w jednym zdaniu piszesz ze artykuł be a w innym to samo co w artykule ^^ "
tiz, moze i maslo maslane, ale warto cos napisac poza zgnojeniem nazwy tematu, nie? :)

BD.Lukash 
Beat Destroyers

Informacje
Piwa: 1722

$ wspomagacz (Ilość: 3) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilość: 1)

Wysłany: 25-10-2010, 21:46    #5

Bardzo fajny artykuł ;) i w stu procentach sie zgadzam z tym co jest nim napisane ;) ale clubbing nie ma przerwy tylko schodzi na psy ;) mam nadzieje ze nie zejdzie na same dno :)

Legolek 
_-^-_ Piramida _-^-_

Informacje
Piwa: 88

$ wspomagacz (Ilość: 3)

Wysłany: 25-10-2010, 22:15    #6

SchizeQ, Hahaha bo ja 2 razy myślę i 2 razy odmiennie zdania napisze :P

remik09 

Informacje
Piwa: 228

Wysłany: 25-10-2010, 22:18    #7

Moim zdaniem jednym z czynników jest też fakt, że od jakiegoś czasu w bardziej niszowych klubach grana jest muzyka rozumiana tylko przez wąskie grono fascynatów (i mam tu na myśli nie 200, ale 5, 10 albo 15 osób).

Reszta, mniej obeznana, ale chętna poznawać nowe muzyczne klimaty jest na straconej pozycji, bo didĹźeje są „aĹź nazbyt na bieżąco z trendami”, nie myślą o czymś pomiędzy, o wypośrodkowaniu, o zachęceniu pozostałych do zabawy.

może sobie teraz napytam biedy na forum ale to mi się kojarzy centralnie z małą salą, kiedyś wszyscy chcieli Hardcory, a teraz wszyscy jadą po Mainstreamie i dla mnie to lekko dziwne bo jeszcze nie przyjęła się jedna odmiana Hardcoru a wszyscy po nim jadą. Duża część gada, że chce jak najwięcej speedów i terrorów a potem jak dla mnie to większość tam stoi, kurde fajnie by było jedną imprezę mieć z samymi Mainstreamami (przynajmniej jak dla mnie) bo co widać po dużej sali w mega to coraz więcej ludzi z poza forum do tego bawi się jak oszalała.

Odbiegając troszeczkę od tematu to tak samo z HSem jest tyle osób na forum, które słuchały HSu a teraz jadą po HSie równo, może dla części to nie to co kiedyś, może się znudziło no ale bez przesady, bo niektórych osób się nie da słuchać jak gadają, że to jest gówno a jeszcze niedawno śmigali na tym ;) więc jak tak wszyscy będą narzekać to nowej wiary też w klubie nie będzie bo skąd skoro będą słyszeli, że HS to nudne melodyjki a HC jest za słaby. Takie moje zdanie na temat imprez hard ;) i tylko nie mówcie, że na ostatnich 2 imprezach w mega było pełno ludzi bo jedna impreza była po dlugiej przerwie a druga sama przez sie kazała na nią wpaść (czyli bday najlepszego dj'a HS).

tiz 

Informacje
Piwa: 169

Wysłany: 25-10-2010, 22:44    #8

SchizeQ napisał/a:
tiz, moze i maslo maslane, ale warto cos napisac poza zgnojeniem nazwy tematu, nie?

przejrzyj komentarze do tego felietonu na ftb, już wylałem tam swoje żale ^^'

przecie tym ftb sami hipokryci zarządzaja ... w jednym temacie piszą że w klubie gówno leci a w kolejnym temacie to samo gówno promują ! WTF ?

czy jest granica sprzedajności ? Jebana dziwka Deeboy by pewnie dupe wypiął za dobrą cene :/

dostali od UE 2 x po 500k zł i co ? jedna kurwa pojechała na Bahamy a druga Hammera se kupiła

SchizeQ 

Informacje

Wysłany: 25-10-2010, 23:27    #9

tiz, widzialem twoje posty tam ale jednak nie kazdy przegladnie kilkanascie stron specjalnie dla Twojego komentarza czy 2.
I rozumiem ze masz jakies zale do ftb bo wiem ze stamtad sie wywodzisz ale chce porozmawiac o tresci artykulu a nie o jego zrodle czy autorze. Uznaj ze pisalem go ja bo w wiekszosci sie z nim zgadzam, tylko ze wzgledu na prawa autorskie nie skopiowalem tekstu a dalem link :)

Swoja droga, myslalem ze to jest w artykule ale teraz czytam i musialo byc jednak w komentarzach. Ktos napisal ze "ludzie wolą bawic sie do tego co z eski albo co jest stare i sprawdzone" - i czy nie widzicie tutaj pewnej analogii do hardów? Czyli dla przykladu zawsze dla wiekszosci ludzi w Megaclubie grany zawsze przez pewnego DJa Commander bedzie lepszy niz najwieksza kosa z nowosci?
Idąc dalej w tym kierunku - tak czesto wymieniane We Speak No Americano(WSNA) w komentarzach na ftb NIE JEST złym kawalkiem. To na prawde dobry house, tylko zbyt spopularyzowany i ograny. Wczesniej wspomniany Commander równiezzlym kawalkiem nie jest, ale to cos wlasnie w rodzaju WSNA tak ograne i znane ze ludzie nawet jak uslysza to 3 razy w ciagu jednej nocy to dalej beda dalej mwic ze bylo zajebiscie, bo bylo to co oni dokladnie znaja.

Tu nie chodzi tez o przywiazanie na podstawie Nowe lepsze/stare hity lepsze, ale o pewną otwartosc umyslu na calokształt. Wielu jest na tym forum hardcore2thebone czy ludzi ktorzy sa hardstyle4ever qlimax rulez, ale malo kto ma tutaj samozaparcie do poznania muzyki ktora podobnop "kocha". Dajmy na to ze jest Pani X = "early lover madafaka" i Pan Y "new kid on the block".

Pan Y przeglada dzien w dzien 1gabba, lsdb, hardwind, ghf, ogolnie jak zapytacie o jakas nute ktora wyszla tydzien temu to jest nie do podjebania bo jest jak najbardziej na czasie, ale gdy zapytacie o cos co mozna nazwac "klasykiem" to sie posra i nie odpowie, chyba ze niedawno wyszedl jaki nowy remix tego kawalka. Dodatkowo w przypadku brzmien bardziej ogolnodostepnych niz hardy Pan Y nie musi sie bardzo zaglebiac w gatunek od strony tych nowosci poniewaz dostaje sporo z tego na codzien w radiu. Sa tez Panowie Y ktorzy w ogole nie sledza gatunku we wlasnym zakresie ale sluchaja to co podesle inny Pan Y.

Pani X 3 lata temu powiedziala sobie i wszem wobec "teraz wychodzi gowno" i nawet nie ma pojecia gdzie nowosci szukac, a nawet jesli dasz pod nos ta nowosc to zanim zajrzy i przeslucha juz wie ze masz dla niej gowno bo wydane po roku.. 200X(w miejsce X wstawic dowolna cyfre). W chwili gdy ktos nowy nie skojarzy jakiegos kawalka starszego od razu na jej mysl przychodza slowa "jak mozna klasyka nie znac". Jednak czy ona zna kawalki ktore w czasie terazniejszym sa "klasykami"(utworami ktore "kazdy powinien znac")?

Co Pani X i Pan Y maja do tego tematu? Ludzie w Polsce sa zamknieci umyslowo w swoim malym swiatku, jedni zatrzymali sie pare lat temu a inni poznaja gatunek jednak nie maja potrzeby powrotu do korzeni. NIESTETY duzo Pań X i Panów Y jest rezydentami w klubach czy podroznymi grajkami po calej polsce bez przywiazania do konkretnego miejsca. Nie wiem tez dlaczego ale niektorzy Panowie X po tej czy po tamtej stronie konsolety maja dziwny zwyczaj/przekonanie ze jesli ktos zagra cos starszego to jest obciach!

Ja nie wiem moze mam narcystyczne podejscie do swoich setów i milosci do muzyki, ale krew mnie zalewa jak widze czesto posty grajkow Polskich i nie tylko ktorzy "nagrywaja cos na szybko". Na szybko to sie mozna wysrac i podetrzeć a nie zagrac/nagrac seta! Na prawde jest malo w Polsce DJów(a przynajmniej tych o ktorych wiem i mialem okazje sluchac na kompie/w klubie) ktorzy sa ambitni.. Bywa tak ze ja siedze kilka godzin zeby dobrac odpowiednie kawalki na JEDNO przejscie a komus nagranie seta 1h razem z dobraniem tracklisty zajmuje 1h 5min O_o I nie mowie tutaj tylko o hardstyle, ale o kazdym gatunku, bo nawet nie wiecie ile pracy to kosztuje, szczegolnie w "nieswoim gatunku". I nie chodzi tutaj tylko o mnie bo wiem ze sa osoby takie jak ZieloneQ, Doom czy Rascal(i kilku innych, nie wymieniam kazdego zeby nikogo nie pominac :* ) ktore rowniez zaglebiaja sie w dany gatunek i nad kompilacja siedza godzinami czy dniami.
Ale wiekszosc stanowia DJe ktorzy na pytanie "co dzisiaj zagrasz?" odpowiadaja "nie wiem", w przypadku gdy ktos inny ma 40 trackow na godzinnego seta i nie wie co wyrzucic bo wszystkiego nei zmiesci. I do czego to prowadzi? DJ gra to samo co na poprzedniej imprezie, czy 2 imprezy temu, DJ gra ten sam kawalek 2-3 razy w ciagu jednej nocy(to juz w ogole kpina), albo "odkrywa" nowosci dopiero w trakcie seta co przeklada sie na jakosc gry.

Niestety Polską sceną klubową rządzą Panie X i Panowie Y, nijacy DJe dla nijakich klubowiczów.

Tyle tego pisalem ze pewnie zgubilem jakis wazny akapit ktory chcialem zawrzec zanim zaczalem pisac, pewnie jeszcze sporo dopisze. Wszelki zwiazek Panow Y i Pan X z osobami stad lub z konkretnego klubu jest przypadkowy.

Podziękowali:Legolek, vulcan
asik 

Informacje
Piwa: 254

$ wspomagacz (Ilość: 2)

Wysłany: 25-10-2010, 23:45    #10

SchizeQ napisał/a:
Pani X 3 lata temu powiedziala sobie i wszem wobec "teraz wychodzi gowno" i nawet nie ma pojecia gdzie nowosci szukac, a nawet jesli dasz pod nos ta nowosc to zanim zajrzy i przeslucha juz wie ze masz dla niej gowno bo wydane po roku.. 200X(w miejsce X wstawic dowolna cyfre). W chwili gdy ktos nowy nie skojarzy jakiegos kawalka starszego od razu na jej mysl przychodza slowa "jak mozna klasyka nie znac". Jednak czy ona zna kawalki ktore w czasie terazniejszym sa "klasykami"(utworami ktore "kazdy powinien znac")?
czuje ze pijesz do mnie i masz w tym sporo racji :lol: ale spojrz na to tez z mojej perspektywy:
po 2004 zaczelo wychodzic coraz wiecej gowna a mniej sensownych hs-ow. po paru miesiacach sciagania kazdej nowosci i nie znajdowania praktycznie niczego wartego uwagi zaczelam to 'pierdolic' i zaglebic sie w early ;D teraz widze, ze na nowo zaczyna sie dziac cos dobrego na scenie hs i wiara w porządny hardstyle powraca powoli ;)
Ostatnio zmieniony przez asik 25-10-2010, 23:49, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)