Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: jak, kick'a, podstawa, powinna, wygladac

Jak powinna wyglądać podstawa kick'a?
Autor Wiadomo¶æ
hslover 

Informacje
Do³±czy³: 04 Sie 2011
Piwa: 0
Sk±d: ÅšwiÄ™tochÅ‚owice

Wys³any: 24-02-2012, 12:10   Jak powinna wyglÄ…dać podstawa kick'a? #1

Witam srdecznie jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie kick'a. A mianowicie chodzi o to jak powinien wyglądać podstawowy kick na którego nakłada się potem disty, eq itd albowiem pracuje nad kickiem już kupę czasu i dalej mam problem z tym czy powinien składać się osobno z suba, puncha, i barwy czy może podstawą mógłby być np 909 z dalej wyciętym punchem i barwosubem a może jeszcze inaczej, prosze o porade bo tyle czasu już nad tym siedze a dalej nie zrobiłem kick'a który by nie satysfakcjonował a szczególnie takiego który ładnie pracuje na tonacjach.

extremestate 
Dj Extreme

Informacje
Do³±czy³: 18 Kwi 2010
Piwa: 11
Sk±d: Kraków

Wys³any: 24-02-2012, 12:20    #2

Różnie można robić, ja osobiście lubię wykręcić na hydrze kicka a później na mikserze rozdzielam go na 3 ślady (sub bas, mid dist, hi dist). Sumuję to na kolejnym kanale. Punch robię osobno.

ADEN 

Informacje
Do³±czy³: 11 Lis 2008
Piwa: 616
Sk±d: Chrzanów

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 5) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo¶æ: 1)

Wys³any: 24-02-2012, 13:14    #3

Według mnie sam kick ma najmniejsze znaczenie w NU hardstyle bo to jest tylko takie "pyknięcie" Najważniejszy jest bass (jeśli w ogóle jest) i sub. Przy czym ten sub jest najważniejszym elementem. Więc musi być idealnie zsynchronizowany z kickiem. Powinien grać w panoramie w tym samym miejscu co kick. Sub powinien być tłusty i mocny. Czyli minimum do dobrego bassdrumu to kick i sub.

Sub powinien mieć taki efekt przeciągniętego kicku. Czyli musi opadać/wygasać sinusoidalnie. I jak najwięcej niskich Hz.
Ostatnio zmieniony przez ADEN 24-02-2012, 13:38, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy  

hslover 

Informacje

Wys³any: 24-02-2012, 14:39    #4

Przepraszam za pomyłkę ale w pytanie odnosi się do całości czyli kicka basu oraz barwy lecz po zadaniu tego pytania stwierdziłem że rzeczą która mnie najbardziej nurtuje jest to że gdy robię sub i barwę to niemożliwym dla mnie jest by działały one prawidłowo na tonacjach chodzi o to że schodząc w dół sub się traci a barwa rozwleka i strasznie to brzmi a kiedy tonuje do góry to barwa się zwęża i też tragicznie to brzmi:(

[ Dodano: 24-02-2012, 14:53 ]
Wysyłam tutaj wydaje mi się że mój najlepszy kick który gdy wrzucam go do kontakta tonuje tragicznie..;)

http://www10.zippyshare.com/v/58862651/file.html

BEBE 
a.k.a Basstard/Jaxon

Informacje
Do³±czy³: 11 Lis 2010
Piwa: 416
Sk±d: Radom

Wys³any: 24-02-2012, 15:22    #5

dla mnie to brzmi jak zdistowany punch z lekko podniesionymi niskimi

mój saundklaud

hslover 

Informacje

Wys³any: 24-02-2012, 15:42    #6

To zrobiony od podstaw kick z osobnym subem i barwą zrzucony do wave'a i znów przedistowany.

[ Dodano: 24-02-2012, 15:43 ]
Oczywiście nie twierdzę że jest dobry poprostu daję próbkę

noisyboy 

Informacje
Do³±czy³: 19 Kwi 2008
Piwa: 660
Sk±d: Bytom

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 3)

Wys³any: 27-02-2012, 15:29    #7

Aden nie wprowadzaj chłopaka w błąd bo jak widać zasugerował sie twoją wskazówką i co z tego wyszło ? Kick, bassdrum, kickdrum czy stopa ( zalezy co używamy ) to dźwięk monofoniczny ! w 99% przypadków tak włąsnie obsadza sie kick, a nie w panoramie. W panoramie ale to bardzo delikatnie można rozstawić dista, albo sam punch zwany też przez niektórych TOK TOK ( bu ha ha ) Ale fundament jakim jest stopa czyli ta najtwardsza, najgłębsza część kicka jest monofoniczna.
HSlover powiem Ci tak, chcą nie chcąc podnosząc kick do góry fala sie kurczy, obniżając kicka fala sie rozchodzi. Jak słychać w twoim kicku sam poczatek jest bardzo zdistowany i w momencie ułożenia go z 4 noty wyżej twój kick jest krótszy i brzmi inaczej. Sub sie zawęża robi sie bardziej słyszalny a dist zmienia swoją charakterystykę tego sie nie da uniknąć :)
Co do budowy, jak wyzej wspomniano, jedną z lepszych metod to wygenerowanie na ( np hydra ) jakiejś podstawy która ma wyważony sub wraz z distem. Nie moze być za dużo distu bo tracisz suba wtedy. Rozszczepiasz sobie kanał na mixerach na np kolejne 2 z czego na jednym kształtujesz sobie suba. EQ odcinamy górne oraz środkowo-górne pasmo. Dół oraz środek trza pozostawić, mozna nieco podbić dolne pasmo i nałozyć compresor, albo limiter. Następnie ( jeżeli uzywa sie FLa ) użyć Fruity Bass Boost i ustawić sobie odpowiednio pasmo i siłę natężenia. 2 kanał to będzie dist, tutaj robimy na odwrót. EQ i odcinamy pasmo tak do 60/80 hz, w zależności od tego jak ukształtujesz pasmo na subie żeby sie nie gryzły. Podbijasz sobie na wysokim Q pasmo w okolicach 180hz, następnie w granicach 400 nakładasz dist ( polecam guitarig, camelphat, devastator ) następnie znowu kontrolujesz sobie pasmo za pomocą EQ bo jak wiadomo podbijając wcześniej pasmo distortion go wydobywa bardzo widocznie i moze to spowodować przebarwienia. Wtedy wystarczy delikatnie skorygować to samo pasmo ( juz po discie ). Jeżeli twój punch jest zbyt słabo uwydatniony, za delikatny itd. Robisz 3 kanał na mixerze, krecisz sobie samego puncha ( krótki decay na envelope ) pitch do góry, lekki dist, EQ odciecie pasma dolnego do 100hz żeby nie żarł sie z poprzednimi częściami kicka. Wszystkie 3 kanały na transportujesz do jednego kanału zeby je razem "scalić" za pomocą compresora ( ja używam do tego celu multibandcompresora )

Moze cos z tego mojego biadolenia wyciagniesz, zrozumiesz :)

Podziêkowali:ADEN, ZieloneQ, menel22
hslover 

Informacje

Wys³any: 01-03-2012, 02:03    #8

Dzięki bardzo Noisyboy głównie właśnie chodziło mi o to że podstawą ma być jeden dźwięk który jak napisałeś potem dzielimy poprzez EQ. Bo ogólnie rzecz biorąc ja od pół roku działam w ten sposób iż osobno z regóły na hydrze robię punch, osobno sub (microtonic) i osobno barwę (hydra bądź micro) ale nad tym niewiadomo ile trzeba by siedzieć żeby osiągnąć dobry rezultat a teraz wiem że podstawą może być choćby taki 909 czy pare minut initowania na hydrze:) Jeszcze raz dzięki;P

grze91 
aka OldscoolProject

Informacje
Do³±czy³: 23 Sty 2011
Piwa: 61
Sk±d: Warszawa

Wys³any: 01-03-2012, 23:08    #9

Ja mam 'podobny' problem z kickiem, tyle ze chodzi tylko i wyłącznie Early Hardstyle kick, z czego ma sie skladac i jak sie go robi? byłbym wdzięczny za jakieś rady :D