| |
| Autor | Wiadomo |
Informacje Doczy: 13 Pa 2011 Wiek: 35 Posty: 49 (0,01/dzie) Piwa: 2 Skd: Polska  | Wysany: 23-10-2011, 15:56 Co powinno mieć studio? | #1
|
| Tak jak w temacie, hcęc zbieraćna studio ale nie takie za kilka set tyś tylko takie tańsze ale żeby dobre i wystarczyło Opiszcie proszę wszytko co bym potrzebował do produkcji hardstyle | _________________ ------------------ TheShakers - HS/HC DJ | |
| |
 | |
|
Informacje Doczy: 14 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 2769 (0,4/dzie) Piwa: 392 Skd: Ruda Śląska /Ruda 1  | Wysany: 23-10-2011, 16:09 | #2
|
| Komputer | _________________
 | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 10 Lis 2009 Wiek: 33 Posty: 117 (0,02/dzie) Piwa: 26 Skd: Trzebnica  | Wysany: 23-10-2011, 16:19 | #3
|
| Z pewnością komputer. Tylko też nie jakiś gówniany komputer tylko musi to być dosyć mocny komputer. Mój np już wysiada... Następnie ważna jest karta dźwiękowa i jakieś odsłuchy. Mogą to być monitory studyjne bądź po prostu w miarę dobre słuchawki. Tyle może wystarczyć do produkcji. Natomiast jeśli chcesz więcej to dochodzą jeszcze różnego typu syntezatory, klawiatury sterujące itp... Kurde jest tego od zajebania :-) | _________________
 | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 13 Pa 2011 Wiek: 35 Posty: 49 (0,01/dzie) Piwa: 2 Skd: Polska  | Wysany: 23-10-2011, 20:52 | #4
|
| no wlasnie mi chodzi coś wiecej czyli zynty klawije i td itp | _________________ ------------------ TheShakers - HS/HC DJ | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzie) Piwa: 11 Skd: Kraków  | Wysany: 07-11-2011, 23:55 | #5
|
| Studio powinno mieć przede wszystkim kilka dobrze zrobionych rzeczy: 1)Prąd(wewnętrzny, niezależny) 2)Odpowiednie wymiary pomieszczenia (kwadratowe nie są mile widziane) 3)Adaptację akustyczną 4)I tu dopiero nad sprzętem się zastanawiamy.
Jeśli chodzi o sprzęt to są różne możliwości- podstawą są twoje umiejętności. Mając zajebisty sprzęt za miliony złotych a nie mając umiejętności, nie zrobisz nic. Ale jeśli już je posiadasz to mogę służyć kilkoma poradami:
1) Dobry komputer, ze stabilnym systemem. Procesor minimum Intel core 2 Duo (ja mam 2,6ghz przyspieszony w biosie do 3,5ghz i śmiga) +min 2 gb ram, jeśli korzystasz z dużej ilości wtyczek to 3-4GB. Kolejna rzecz-dysk twardy, to już wg. uznania.
W zależności od tego czy pracujesz na mac czy na windows dobierasz platformę DAW lub odwrotnie. (Fl studio albo Logic pro itp)
2)Interface audio- w zależności od budżetu. Najlepsze przetworniki z tanich modeli ma digidesign, seria mbox 2, model mini. Na allegro można czasami upolować za 500-700zł używke. Z pewnością kilka osób również doradzi firmę focusrite lub presonus.
3) Odsłuchy. I tu jest już indywidualna kwestia. Każdy z nas ma inny słuch, więc najlepiej idź do sklepu i przesłuchaj na preferencyjnym utworze różne odsłuchy, na słuchawkach nie zrobisz dobrego miksu(są różne opinie, natomiast z doświadczenia wiem, że słuchawki nie dają pełni "spojrzenia" na utwór) . Większość producentów HS i HC,dub step i dnb używa odsłuchów KRK, w porównaniu do innych firm mają stosunkowo dużo dołu, dlatego są preferowane do elektronicznej muzyki. Za mniejsze pieniążki można polecić alesisy, bodajże drugą serię. Jak już się zdecydujesz i kupisz, należy je dobrze skalibrować ( ustawić głośność taką samą-to się na szumie różowym robi, a poźniej ustawiasz sweet spot-odsłuchy ok. 180cm miedzy sobą , tworzą trójkąt równoboczny z tobą)
Trzeba pamiętać o dobrych kablach, najlepiej symetrycznych.
4) Jak już masz za sobą wszystkie wyżej wymienione punkty, można pomyśleć o kontrolerze. Są różne, dobieraj wg preferencji. Mogę ze swojej strony polecić
Klawiszowe : M audio keystarion 61, a dlatego bez kontrolerów typu fader i knob, bo z nimi jest zabawa.
MIDI: Najlepiej kupić dodatkowy kontroler ze zmotoryzowanymi faderami- np behringer bcf 2000 (jedna z kilku rzeczy, która wyszła behringerowi nieźle)
Na koniec, jeśli chodzi o DAW, to wtyczki VST i VSTi. Musisz sprawdzić wiele i wybrać te, które ci odpowiadają. Z vsti mogę polecić sylenth1 do leadów itp, natomiast do kicków hydra i microtonic. Jeśli chodzi o vst, czyli korektory, kompresory itd- każdy brzmi inaczej. Musisz dobrać swoje ulubione brzmienie i możliwości każdej wtyczki, ale przede wszystkim (powtórzę to po raz kolejny-w 80% liczą się umiejętności)
I to chyba tyle, jak sobie coś przypomnę to będę pisać. Pozdrawiam:) | _________________ Realizator dźwięku. | | Ostatnio zmieniony przez extremestate 09-11-2011, 08:06, w caoci zmieniany 3 razy | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 29 Wrz 2011 Posty: 221 (0,04/dzie) Piwa: 46 Skd: Kędzierzyn-Koźle  | Wysany: 12-12-2011, 21:03 | #6
|
| Dla amatorskiego producenta myślę, że wystarczy dobry komputer + ewentualnie keyboard na usb | |
| |
 | |
Arhetium fka Artie [hs.pl]

Informacje Doczy: 10 Kwi 2011 Wiek: 32 Posty: 68 (0,01/dzie) Piwa: 36 Skd: Szczecin  | Wysany: 13-12-2011, 00:42 | #7
|
| | extremestate napisa/a: | | porównaniu do innych firm mają stosunkowo dużo dołu, |
| extremestate napisa/a: | | można polecić alesisy |
Od razu mówię, że pisze ze swojego punktu widzenia. Dużo dołu =/= dobre monitory, z tego co wiem monitory powinny grać płasko, a nie "jak najładniej" KRK i alesisy grają "ładnie" i głęboko - i są często przez to wybierane, osobiście bym ich nie polecał słysząc jak grały myśle ze ciężej zrobić na nich dobry mix - mają sporo góry i dołu - może to źle odwzorowywać efekt końcowy mixu. alesisy szczegolnie te tańsze, np MK2 aktywne podobnie - dużo huku, ładne "dudnienie" ale czy napewno tego szukamy w monitorach?
Osobiście mam zamiar w najblizszym czasie kupić parę aktywnych monitorów Yamaha HS80M.
Jeśli chodzi o studio - jeśli zaczynasz przygode z tworzeniem - na początek przeciętny PC wystarczy - naprawde. Jeśli myslisz o tym naprawde poważnie, monitory studyjne prędzej czy później będą bardzo słusznym zakupem, tak samo dobra karta dźwiękowa - niestety żadnej karty ci nie polecę bo na nich się nie znam. | _________________
 http://www.facebook.com/Arhetium http://soundcloud.com/arhetium | | Ostatnio zmieniony przez Arhetium 13-12-2011, 00:47, w caoci zmieniany 2 razy | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 19 Kwi 2008 Wiek: 42 Posty: 1352 (0,2/dzie) Piwa: 660 Skd: Bytom  | Wysany: 13-12-2011, 00:59 | #8
|
| Arti to słyszałęs od kogoś czy słyszałeś alesisy ? Bo ja je mam i nie słyszę żeby za bardzo miały dołu czy góry. Są w miare wyważone. Ba mają pasmo nie pełne bo zaczynają sie od 45hz wiec nie gadaj mi zę maja za dużo dołu bo im brakuje troszke Wiadomo za taką cene nie mozna sie spodziewać góry złota, ale dla mnie sa naprawde fajne.
Z własnego doświadczenia wiem iż dla osób zaczynających to najwaznejszy jest PC, słuchawki, następnie MIDI, karta dźwiękowa, monitory. Jezeli ktoś zaczyna poważnie do tego podchodzic to wtedy zaczyna sie konkretna walka z ustawieniami monitorów, wygłuszaniem pomieszczenia itd. | _________________ www.myspace.com/noisyboypl | |
| |
 | |
Arhetium fka Artie [hs.pl]

Informacje Doczy: 10 Kwi 2011 Wiek: 32 Posty: 68 (0,01/dzie) Piwa: 36 Skd: Szczecin  | Wysany: 13-12-2011, 01:07 | #9
|
| słyszałem na własne uszy, porównując z KRK rokit bodajze 8, Yamaha HS50m i Yamaha HS80m
Alesisom brakuje dołu do 45hz, ale słuchając ich miałem wrazenie, jakby ich producenci chcieli 'nadrobić' nizsze czestotliwosci boomem na tych od 45 w góre - mówię czysto subiektywnie, tak jak napisałem we wczesniejszym poscie. dla porównania HS80m grają podobnie, od 42h a mimo to grają bardziej wyważenie - mówiąc za duzo dołu źle sprecyzowałem o co mi chodzi no i oczywiście, tak jak mówisz - za 1200zł nie można spodziewać się mega wypasu ale prawda jest taka, że każde monitory są lepsze niż zwykłe głośniki hi-fi. | _________________
 http://www.facebook.com/Arhetium http://soundcloud.com/arhetium | | Ostatnio zmieniony przez Arhetium 13-12-2011, 01:13, w caoci zmieniany 3 razy | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 19 Kwi 2008 Wiek: 42 Posty: 1352 (0,2/dzie) Piwa: 660 Skd: Bytom  | Wysany: 13-12-2011, 09:46 | #10
|
| Ja po zakupie tych że monitorów (tylko ja mam pasywne i moze też to jest przyczyna) zauważyłem skok skila o kilka półek. W końcu mogę sobie na spokojnie robić mix bez niepotrzebnego rozkminiania. Jak bym był pro to kupił bym sobie profesjonalne monitory. A że taki nie jestem to kupiłem sprzet odpowiedni do tego co reprezentuje Ale każdy robi jak lubi. Ktoś ma kase i moze sobie pozwolić, kupuj nikt nie zabroni. Ale wyda sie z 5000 na monitory, a po 2 latach okaże sie że nie ma juz tego zapału to wtedy człowiek płacze. | _________________ www.myspace.com/noisyboypl | |
| |
 | |
| |