Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposb pokojowy.
2. Cierpliwo i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzie. Czasami trzeba poczeka.
3. Czytaj uwanie posty. Staraj sie nie zadawa pyta ktre byo zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako e nie kady regulamin jest perfekcyjnym ideaem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- moe ukara ostrzeeniem uytkownika, jeeli uzna to za suszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisa na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: co, miec, powinno, studio

Co powinno mieć studio?
Autor Wiadomo
TheShakersOrigi 

Informacje
Doczy: 13 Pa 2011
Piwa: 2
Skd: Polska

Wysany: 23-10-2011, 15:56   Co powinno mieć studio? #1

Tak jak w temacie, hcęc zbieraćna studio ale nie takie za kilka set tyś tylko takie tańsze ale żeby dobre i wystarczyło ;) Opiszcie proszę wszytko co bym potrzebował do produkcji hardstyle :)

Łosiu 
THE PROTOTYPES

Informacje
Doczy: 14 Lip 2007
Piwa: 392
Skd: Ruda Śląska /Ruda 1

$ wspomagacz (Ilo: 4)

Wysany: 23-10-2011, 16:09    #2

Komputer :)

Gutek 

Informacje
Doczy: 10 Lis 2009
Piwa: 26
Skd: Trzebnica

Wysany: 23-10-2011, 16:19    #3

Z pewnością komputer. Tylko też nie jakiś gówniany komputer tylko musi to być dosyć mocny komputer. Mój np już wysiada...
Następnie ważna jest karta dźwiękowa i jakieś odsłuchy. Mogą to być monitory studyjne bądź po prostu w miarę dobre słuchawki. Tyle może wystarczyć do produkcji. Natomiast jeśli chcesz więcej to dochodzą jeszcze różnego typu syntezatory, klawiatury sterujące itp... Kurde jest tego od zajebania :-)

TheShakersOrigi 

Informacje
Doczy: 13 Pa 2011
Piwa: 2
Skd: Polska

Wysany: 23-10-2011, 20:52    #4

no wlasnie mi chodzi coś wiecej czyli zynty klawije i td itp :D

extremestate 
Dj Extreme

Informacje
Doczy: 18 Kwi 2010
Piwa: 11
Skd: Kraków

Wysany: 07-11-2011, 23:55    #5

Studio powinno mieć przede wszystkim kilka dobrze zrobionych rzeczy:
1)Prąd(wewnętrzny, niezależny)
2)Odpowiednie wymiary pomieszczenia (kwadratowe nie są mile widziane)
3)Adaptację akustyczną
4)I tu dopiero nad sprzętem się zastanawiamy.

Jeśli chodzi o sprzęt to są różne możliwości- podstawą są twoje umiejętności. Mając zajebisty sprzęt za miliony złotych a nie mając umiejętności, nie zrobisz nic. Ale jeśli już je posiadasz to mogę służyć kilkoma poradami:

1) Dobry komputer, ze stabilnym systemem. Procesor minimum Intel core 2 Duo (ja mam 2,6ghz przyspieszony w biosie do 3,5ghz i śmiga) +min 2 gb ram, jeśli korzystasz z dużej ilości wtyczek to 3-4GB. Kolejna rzecz-dysk twardy, to już wg. uznania.

W zależności od tego czy pracujesz na mac czy na windows dobierasz platformę DAW lub odwrotnie. (Fl studio albo Logic pro itp)

2)Interface audio- w zależności od budżetu. Najlepsze przetworniki z tanich modeli ma digidesign, seria mbox 2, model mini. Na allegro można czasami upolować za 500-700zł używke. Z pewnością kilka osób również doradzi firmę focusrite lub presonus.

3) Odsłuchy. I tu jest już indywidualna kwestia. Każdy z nas ma inny słuch, więc najlepiej idź do sklepu i przesłuchaj na preferencyjnym utworze różne odsłuchy, na słuchawkach nie zrobisz dobrego miksu(są różne opinie, natomiast z doświadczenia wiem, że słuchawki nie dają pełni "spojrzenia" na utwór) . Większość producentów HS i HC,dub step i dnb używa odsłuchów KRK, w porównaniu do innych firm mają stosunkowo dużo dołu, dlatego są preferowane do elektronicznej muzyki. Za mniejsze pieniążki można polecić alesisy, bodajże drugą serię. Jak już się zdecydujesz i kupisz, należy je dobrze skalibrować ( ustawić głośność taką samą-to się na szumie różowym robi, a poźniej ustawiasz sweet spot-odsłuchy ok. 180cm miedzy sobą , tworzą trójkąt równoboczny z tobą)

Trzeba pamiętać o dobrych kablach, najlepiej symetrycznych.

4) Jak już masz za sobą wszystkie wyżej wymienione punkty, można pomyśleć o kontrolerze. Są różne, dobieraj wg preferencji. Mogę ze swojej strony polecić

Klawiszowe :
M audio keystarion 61, a dlatego bez kontrolerów typu fader i knob, bo z nimi jest zabawa.

MIDI:
Najlepiej kupić dodatkowy kontroler ze zmotoryzowanymi faderami- np behringer bcf 2000 (jedna z kilku rzeczy, która wyszła behringerowi nieźle)

Na koniec, jeśli chodzi o DAW, to wtyczki VST i VSTi. Musisz sprawdzić wiele i wybrać te, które ci odpowiadają. Z vsti mogę polecić sylenth1 do leadów itp, natomiast do kicków hydra i microtonic. Jeśli chodzi o vst, czyli korektory, kompresory itd- każdy brzmi inaczej. Musisz dobrać swoje ulubione brzmienie i możliwości każdej wtyczki, ale przede wszystkim (powtórzę to po raz kolejny-w 80% liczą się umiejętności)

I to chyba tyle, jak sobie coś przypomnę to będę pisać. Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony przez extremestate 09-11-2011, 08:06, w caoci zmieniany 3 razy  

menel22 

Informacje
Doczy: 29 Wrz 2011
Piwa: 46
Skd: Kędzierzyn-Koźle

Wysany: 12-12-2011, 21:03    #6

Dla amatorskiego producenta myślę, że wystarczy dobry komputer + ewentualnie keyboard na usb :D

Arhetium 
fka Artie [hs.pl]

Informacje
Doczy: 10 Kwi 2011
Piwa: 36
Skd: Szczecin

Wysany: 13-12-2011, 00:42    #7

extremestate napisa/a:
porównaniu do innych firm mają stosunkowo dużo dołu,
extremestate napisa/a:
można polecić alesisy

Od razu mówię, że pisze ze swojego punktu widzenia.
Dużo dołu =/= dobre monitory, z tego co wiem monitory powinny grać płasko, a nie "jak najładniej"
KRK i alesisy grają "ładnie" i głęboko - i są często przez to wybierane, osobiście bym ich nie polecał słysząc jak grały myśle ze ciężej zrobić na nich dobry mix - mają sporo góry i dołu - może to źle odwzorowywać efekt końcowy mixu.
alesisy szczegolnie te tańsze, np MK2 aktywne podobnie - dużo huku, ładne "dudnienie" ale czy napewno tego szukamy w monitorach?

Osobiście mam zamiar w najblizszym czasie kupić parę aktywnych monitorów Yamaha HS80M.

Jeśli chodzi o studio - jeśli zaczynasz przygode z tworzeniem - na początek przeciętny PC wystarczy - naprawde.
Jeśli myslisz o tym naprawde poważnie, monitory studyjne prędzej czy później będą bardzo słusznym zakupem, tak samo dobra karta dźwiękowa - niestety żadnej karty ci nie polecę bo na nich się nie znam.

http://www.facebook.com/Arhetium
http://soundcloud.com/arhetium
Ostatnio zmieniony przez Arhetium 13-12-2011, 00:47, w caoci zmieniany 2 razy  

noisyboy 

Informacje
Doczy: 19 Kwi 2008
Piwa: 660
Skd: Bytom

$ wspomagacz (Ilo: 3)

Wysany: 13-12-2011, 00:59    #8

Arti to słyszałęs od kogoś czy słyszałeś alesisy ? Bo ja je mam i nie słyszę żeby za bardzo miały dołu czy góry. Są w miare wyważone. Ba mają pasmo nie pełne bo zaczynają sie od 45hz wiec nie gadaj mi zę maja za dużo dołu bo im brakuje troszke :) Wiadomo za taką cene nie mozna sie spodziewać góry złota, ale dla mnie sa naprawde fajne.

Z własnego doświadczenia wiem iż dla osób zaczynających to najwaznejszy jest PC, słuchawki, następnie MIDI, karta dźwiękowa, monitory. Jezeli ktoś zaczyna poważnie do tego podchodzic to wtedy zaczyna sie konkretna walka z ustawieniami monitorów, wygłuszaniem pomieszczenia itd.

Arhetium 
fka Artie [hs.pl]

Informacje
Doczy: 10 Kwi 2011
Piwa: 36
Skd: Szczecin

Wysany: 13-12-2011, 01:07    #9

słyszałem na własne uszy, porównując z KRK rokit bodajze 8, Yamaha HS50m i Yamaha HS80m

Alesisom brakuje dołu do 45hz, ale słuchając ich miałem wrazenie, jakby ich producenci chcieli 'nadrobić' nizsze czestotliwosci boomem na tych od 45 w góre - mówię czysto subiektywnie, tak jak napisałem we wczesniejszym poscie. dla porównania HS80m grają podobnie, od 42h a mimo to grają bardziej wyważenie - mówiąc za duzo dołu źle sprecyzowałem o co mi chodzi :) no i oczywiście, tak jak mówisz - za 1200zł nie można spodziewać się mega wypasu ale prawda jest taka, że każde monitory są lepsze niż zwykłe głośniki hi-fi.

http://www.facebook.com/Arhetium
http://soundcloud.com/arhetium
Ostatnio zmieniony przez Arhetium 13-12-2011, 01:13, w caoci zmieniany 3 razy  

noisyboy 

Informacje
Doczy: 19 Kwi 2008
Piwa: 660
Skd: Bytom

$ wspomagacz (Ilo: 3)

Wysany: 13-12-2011, 09:46    #10

Ja po zakupie tych że monitorów (tylko ja mam pasywne i moze też to jest przyczyna) zauważyłem skok skila o kilka półek. W końcu mogę sobie na spokojnie robić mix bez niepotrzebnego rozkminiania. Jak bym był pro to kupił bym sobie profesjonalne monitory. A że taki nie jestem to kupiłem sprzet odpowiedni do tego co reprezentuje :D Ale każdy robi jak lubi. Ktoś ma kase i moze sobie pozwolić, kupuj nikt nie zabroni. Ale wyda sie z 5000 na monitory, a po 2 latach okaże sie że nie ma juz tego zapału to wtedy człowiek płacze.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 uytkownikw czyta ten temat (1 Goci i 0 Anonimowych uytkownikw)
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wywietle: 3091
Odpowiedzi: 18
Odwiedzin z google: 474
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: