| |
| SkÄ…d masz muzykÄ™? | | KupujÄ™ | | 0% | [ 0 ] | | ÅšciÄ…gam | | 71% | [ 33 ] | | KupujÄ™ i Å›ciÄ…gam | | 21% | [ 10 ] | | SÅ‚ucham na youtube | | 6% | [ 3 ] | | | G³osowañ: 46 | | Wszystkich G³osów: 46 | | | |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 21 Wrz 2008 Posty: 2664 (0,41/dzieñ) Piwa: 521 Sk±d: PoznaÅ„  | Wys³any: 30-12-2010, 12:52 | #11
|
| Kupuję i ściągam. Ściągam niesprawdzone wałki, kupuję to, co słucham wciąż | _________________ Kibol! | |
| |
 | |
|
Informacje Do³±czy³: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzieñ) Piwa: 3135 Sk±d: Katowice Tauzen  | Wys³any: 30-12-2010, 13:05 | #12
|
| | a czy według was piractwo jest dobre? | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 06 Lip 2009 Wiek: 27 Posty: 3062 (0,49/dzieñ) Piwa: 833 Sk±d: ---  | Wys³any: 30-12-2010, 13:20 | #13
|
| | SchizeQ napisa³/a: | | a czy wedÅ‚ug was piractwo jest dobre? |
Nie. Dla mnie to jest kradzież i tyle. Problem leży w tym że pirackie pliki są ogólnie dostępne, właściwie można je ściągać bezkarnie i w społeczeństwie przyjęło się że to nie jest nic złego. Przecież na ferrari też mnie nie stać a mimo to nie idę do salonu żeby je podjebać... Szkoda tylko że jestem hipokrytą pod tym względem i moje zamiłowanie do wszelakiej maści multimediów nie pozwalają mi zaprzestać ściągać nielegalnych plików Po prostu nie umiem i tyle | _________________ Pozdrawiam | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³a: 14 Lip 2007 Wiek: 39 Posty: 10344 (1,48/dzieñ) Piwa: 781 Sk±d: Wroc?aw  | Wys³any: 30-12-2010, 13:57 | #14
|
| ja sciagam. kiedys cos tam kupilam ale to bylo bardzo dawno. teraz ceny mnie przerastaja wiec nie pozostaje za bardoz nic innego w wiekszosci przypadkow jak sciagniecie. to samo sie tyczy filmow. chyba ze czekac iks czasu az zrobia promo albo dodadza do gazety
jakie mam zdanie na ten temat - no generalnie wszystkiemu winne sa ceny poprostu. w UK jak bylam dobre plyty kosztowaly np, 1 , 2 funty.. a u nas? sami wiecie ile.i jak sie to ma do zarobkow ludzi. do przecietnych zarobkow. oczywiscie napenwo tez istotnym faktem jest ze sciagniesz i masz za 5min a do sklepu isc i sie wybrac to juz dluzej trwa ale tak czy siak jakby u nas byly ceny jak zagranica to problem moze troche by sie sam rozwiazal.
piractwo dobre nie jest ale jaka na to rada jest ? jak dla mnie poprzez obecne ceny i zarobki zadna. zgadzam sie z Grzybkiem w tej kwestii. | _________________
>>LiFe Is ToO sHoRt 4 BoRiNg MuSiC<< | |
| |
 | |
Greg Grinder Comercy Fucker

Informacje Do³±czy³: 26 Cze 2008 Wiek: 33 Posty: 62 (0,01/dzieñ) Piwa: 8 Sk±d: PrzemyÅ›l  | Wys³any: 30-12-2010, 14:37 | #15
|
| | Też ściągam. W cholerę, dużodużo. Ostatnio chciałem sobie kupić płytę, ale żeby ściągać z holandii czy skądś, to dziękuję bardzo.. A vinyla nie kupię, bo nie mam gdzie odtwarzać. : ) | |
| |
 | |
ResQ Hardstyle / Hardcore

Informacje Do³±czy³: 11 Cze 2008 Wiek: 39 Posty: 2654 (0,4/dzieñ) Piwa: 634 Sk±d: MyÅ›lenice  | Wys³any: 30-12-2010, 15:01 | #16
|
| | Grzybek napisa³/a: | | SchizeQ napisa³/a: | | a czy wedÅ‚ug was piractwo jest dobre? |
Nie. Dla mnie to jest kradzież i tyle. Problem leży w tym że pirackie pliki są ogólnie dostępne, właściwie można je ściągać bezkarnie i w społeczeństwie przyjęło się że to nie jest nic złego. Przecież na ferrari też mnie nie stać a mimo to nie idę do salonu żeby je podjebać... Szkoda tylko że jestem hipokrytą pod tym względem i moje zamiłowanie do wszelakiej maści multimediów nie pozwalają mi zaprzestać ściągać nielegalnych plików Po prostu nie umiem i tyle |
przyklad jak zawsze w tej kwestii, za przeproszeniem, z dupy wziety ;-) w momencie sciagania pliku nielegalnie, ty nie kradniesz, tylko kopiujesz ;-) a to gigantyczna roznica, bo skoro cie nie stac na ferrari, a chcesz je miec, to jaka roznica dla Ferrari czy je nie kupisz, a czy skopiujesz - bo i tak kasy z tego nie beda mieli, a jak bedziesz chcial czesci do niego to i tak musisz zaplacic albo wyzucic...
Piractwo jest i dobre i zle - dobre bo promouje artyste, aktora, rezysera, napedza marketing itd, zle bo jednak bezposrednio artysta nie otrzymuje z tego kasy
Co do filmow, gier itd - to jest jak zawsze na wyrost pierdolenie o szopenie, jakie to oni maja gigantyczne starty, a gdyby nie piractwo to wiekszosc osob ktorym sie spodobala gra nie kupila by oryginalu, chodzby po to by pograc sobie bez problemow w necie, czy ogladnac film w najlepszej jakosci, kiedy sie tylko chce.
Odnosnie muzyki - tutaj podobnie tylko ze najwieksze studia, ktore zamiast obnizyc ceny za licencje itd. wola pierdolic jakie to maja straty z kradziezy (a nigdzie nie zaznaczaja ze nikt im nic nie kradnie, tylko kopiuje) tylko wola wydawac kase na walke z tym. Sprawa sie ma inaczej odnosnie malo znanych stylow np. HS czy HC. Tutaj naprawde 10 plyt kupionych moze stanowic roznice. Zreszta widac po najwiekszych labelach, ktore poprostu nie mialy juz zarobku na sprzedawaniu vinylow / CD i przeszli na MP3. Owszem, wtedy latwiej jest kopiowac, ale cena - jak widac - jest tez znosna i dla nas Polakow. Bo watpie by komus bylo szkoda ten 0,99 EUR, albo 1,49 EUR za utwor w najwyzszej jakosci, jezeli dany kawalek jest naprawde warty kupna i wspierania artysty.
Kupa natomiast jest w Polsce, jak ktos jest DJem. Bo nawet kupujac owe "legalne" mp3 - wcale nie mozemy ich legalnie odtwarzac, no chyba ze podepniemy laptop / komputer w celu odtwarzania. Bo ZAiKS ma zajebiste prawo iz dany utwor ma byc w tej samej formie i nosniku odtwrzany w jakim zostal zakupiony. Kupiles MP3 - musiales zapisac na HDD - musisz z niego odtwarzac. Teoretycznie mozna to ominac zapisujac np. pliki na pendrive a nastepnie z niego odtwarzac - ale realia sa takie ze mniejsze klubu ledwo co maja w miare grajacy sprzet nie mowiac juz o takich bajerach.
Podsumowujac, w Polsce piractwo to czasami jedyna droga wyjscia. A kiedy jest inaczej - to przewaznie producenci / dystrybutorzy potrafia udowodnic, ze nawet gra swiatowego formatu jak Painkiller, jest mozliwa do sprzedania za 20-30zl - gdzie za granica kosztowala 99$ - z tym ze tam byly dodatki i ladne podelko, a u nas to co najwazniejsze - czyli gra. | _________________ ResQ (HS): www.djresq.pl | https://www.facebook.com/ResQDJ
Outworld (HC): http://www.facebook.com/outworldhardcore | |
| |
Podziêkowali: | CiachO, MotyleeeQ |
Informacje Do³±czy³: 06 Lip 2009 Wiek: 27 Posty: 3062 (0,49/dzieñ) Piwa: 833 Sk±d: ---  | Wys³any: 30-12-2010, 15:32 | #17
|
| | ResQ napisa³/a: | | przyklad jak zawsze w tej kwestii, za przeproszeniem, z dupy wziety ;-) w momencie sciagania pliku nielegalnie, ty nie kradniesz, tylko kopiujesz ;-) a to gigantyczna roznica, bo skoro cie nie stac na ferrari, a chcesz je miec, to jaka roznica dla Ferrari czy je nie kupisz, a czy skopiujesz - bo i tak kasy z tego nie beda mieli, a jak bedziesz chcial czesci do niego to i tak musisz zaplacic albo wyzucic... |
Tak, tłumacz sobie to tak, że to "tylko" kopiowanie. Ciekaw jestem jakbyś to ty stał po drugiej stronie i inwestował kupę forsy w różne produkcje oraz siedział przy nich w biurze bo 16 godzin na dobę to czy też byś tak uważał... Przykład filmów i gier który przytoczyłeś to gówno prawda. Absolutna większość egzemplarzy gier sprzedaje się w pierwszych dniach po premierze i w pre-orderach. Filmy można pobrać w zasadzie w każdej jakości - z napisami, z lektorem, w rmvb, w BR - i nie ma problemu żeby sobie je oglądać w dobrej jakości kiedy się tylko chce | _________________ Pozdrawiam | |
| |
 | |
ResQ Hardstyle / Hardcore

Informacje Do³±czy³: 11 Cze 2008 Wiek: 39 Posty: 2654 (0,4/dzieñ) Piwa: 634 Sk±d: MyÅ›lenice  | Wys³any: 30-12-2010, 15:49 | #18
|
| | Grzybek napisa³/a: | | ResQ napisa³/a: | | przyklad jak zawsze w tej kwestii, za przeproszeniem, z dupy wziety ;-) w momencie sciagania pliku nielegalnie, ty nie kradniesz, tylko kopiujesz ;-) a to gigantyczna roznica, bo skoro cie nie stac na ferrari, a chcesz je miec, to jaka roznica dla Ferrari czy je nie kupisz, a czy skopiujesz - bo i tak kasy z tego nie beda mieli, a jak bedziesz chcial czesci do niego to i tak musisz zaplacic albo wyzucic... |
Tak, tłumacz sobie to tak, że to "tylko" kopiowanie. Ciekaw jestem jakbyś to ty stał po drugiej stronie i inwestował kupę forsy w różne produkcje oraz siedział przy nich w biurze bo 16 godzin na dobę to czy też byś tak uważał... Przykład filmów i gier który przytoczyłeś to gówno prawda. Absolutna większość egzemplarzy gier sprzedaje się w pierwszych dniach po premierze i w pre-orderach. Filmy można pobrać w zasadzie w każdej jakości - z napisami, z lektorem, w rmvb, w BR - i nie ma problemu żeby sobie je oglądać w dobrej jakości kiedy się tylko chce |
ale sama przyjemnosc posiadania oryginalu + wsparcia technicznego tez jest jak sie kupi
a co do "inwestowania" kupy forsy - producenci nie zarabiaja na produkcji tylko na graniu ;-) a produkcja jest tylko i wylacznie jako promocja artysty. Co do gier to wierz mi ze sa gry ktore warto bylo kupic, bo sie postarano zrobic cos porzadnego np. Battlefield czy Half Life, a nie robiono jednej wielkiej kupy ktora wymaga co pol roku inwestowania w kompa, bo producenci robia gry by napedzac rynek czesci. I tu kolejna kwestia konsol - gdzie gry naprawde oplaca sie kupowac. Zreszta mam telefon z Androidem i wszystkie gry ktore byly warte, to kupilem, bo nie szkoda mi wydac 9zl na gre ;-) ale gdyby ta sama gra kosztowala 50zl - to wolal bym wgrac pirata. Trzeba wiedziec ile produkt jest warty. A branza gier i filmow poprostu zeruje na naiwnosci. | _________________ ResQ (HS): www.djresq.pl | https://www.facebook.com/ResQDJ
Outworld (HC): http://www.facebook.com/outworldhardcore | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzieñ) Piwa: 3135 Sk±d: Katowice Tauzen  | Wys³any: 30-12-2010, 15:50 | #19
|
| | Grzybek napisa³/a: | | Nie. Dla mnie to jest kradzież i tyle. Problem leży w tym że pirackie pliki sÄ… ogólnie dostÄ™pne, wÅ‚aÅ›ciwie można je Å›ciÄ…gać bezkarnie i w spoÅ‚eczeÅ„stwie przyjęło siÄ™ że to nie jest nic zÅ‚ego. Przecież na ferrari też mnie nie stać a mimo to nie idÄ™ do salonu żeby je podjebać... Szkoda tylko że jestem hipokrytÄ… pod tym wzglÄ™dem i moje zamiÅ‚owanie do wszelakiej maÅ›ci multimediów nie pozwalajÄ… mi zaprzestać Å›ciÄ…gać nielegalnych plików Po prostu nie umiem i tyle |
mówisz ze piractwo nie jest dobre, ale powiedz mi jaka mialbys wiedze o stylach, o mniejszych artystach i labelach gdyby nie piractwo? To samo DJe, wiekszosc skonczylaby na kilkudziesieciu kawałkach gdyby nie miala z tego wyraznego profitu zeby w to inwestowac Wtedy doszloby do takiej sytuacji ze slyszelibyscie w klubach caly czas to samo i tylko to co dj wie ze oplaca mu sie kupic, teraz chce to kawalek probuje - sprawdzi sie to kupuje(choc nie zawsze)
Tak jak to w bibliotece, czytanie ksiazki nie jest kradzieza chociaz jej nie kupujesz, lubisz kupujesz, nie lubisz to nie zalujesz ze wydales kase Ile razy sciagnales gre na pc ktora jak potem okazalo sie 'nie poszla' ? Tak jestes w dupe czas i transfer a nie kilkadziesiat złotych
odnoszac sie do wczesniej wspomnianego Ferrari - o jezdzie probnej Pan sÅ‚yszaÅ‚? | | Ostatnio zmieniony przez SchizeQ 30-12-2010, 16:12, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 07 Pa¼ 2010 Wiek: 39 Posty: 479 (0,08/dzieñ) Piwa: 72 Sk±d: Bytom  | Wys³any: 30-12-2010, 16:53 | #20
|
| Ja sciagam ale tez kupuje jak jestem w holandi czasem mozna tanio dobre plytki zakupic Szkoda ze wszystkie pogubilem w holandi ale jakies dvd koncert zostaÅ‚:D Uwazam Ze sciaganie nie jest zle...uwazam tez ze dobrze jest kupic i miec ta satysfakcje ze ma sie orginaÅ‚ ktory tak fajne sie prezentuje na półce | | Ostatnio zmieniony przez mufa88 30-12-2010, 16:59, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
| |