| |
| Autor | Wiadomo |
Informacje Doczy: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzie) Piwa: 616 Skd: Chrzanów  | Wysany: 15-05-2013, 12:28 | #201
|
| Sycoman tylko że to wszystko jest na jedno kopyto robione. Ten sam screetch (tylko większy lub mniejszy pitch) a bass'y też brzmią jak sample nie ich autorstwa. Dla mnie to żaden postęp, tylko uwstecznienie. Gatunek który trochę się już ludziom przejadł podawany jest jak odgrzewany kotlet. Ten sam problem trawi dzisiejszy HS, który prócz dobrej jakości nagrań nie oferuje nic poza tym. Mógł bym napisać cały elaborat o budowie kawałów HS'owych ale co to zmieni, szkoda czasu zważywszy, że HS już mnie nie interesuje | |
| |
Podzikowali: | SchizeQ |
|
Informacje Doczy: 03 Lut 2010 Wiek: 43 Posty: 5108 (0,85/dzie) Piwa: 408 Skd: śląsk-Halemba  | Wysany: 15-05-2013, 12:53 | #202
|
| jaki postęp tu chodziło o to że ktoś się pytał o tracki nowe w early stylu więc wrzuciłem ,a to jak one brzmią to nie ma nic wspólnego z tym tematem | _________________ ONE & ONLY TRUE GABBER'S | |
| |
Podzikowali: | ADEN |
Informacje Doczy: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzie) Piwa: 616 Skd: Chrzanów  | Wysany: 15-05-2013, 22:33 | #203
|
| | sycoman napisa/a: | | i moim zdaniem te produkcje są bardziej underground-owe niż cały ''znany hs'' |
Odniosłem się do tych słów.
Rozwinę trochę myśl. Co masz na myśli pisząc "znany hs" NU? RAW? Jak NU to co cię tak zniesmacza w tym stylu? NU HS jest już już ponad 5 lat. Było czas przywyknąć. Już nikogo jakiś hs cover rihanny nie powinien szokować. A jeśli chodzi o raw. W czym te tracki które podałeś są lepsze od nowych raw'owych produkcji? Co takiego mają, jak to ująłeś, że są bardziej underground-owe? Chodzi o revers bass? Dla mnie to są odgrzewane kotlety maksymalnie ile się da. ZERO świeżości, pomysłowości, kreatywności, innowacyjności. Co więcej na tle tego raw hs'u pod względem jakości mixu są w tyle. Już 12345 razy pisałem, że raw jak dla mnie jest bardzo słaby i wile wad bym wytkną, ale na pewno nie można mu zarzucić, że nie jest underground'owy | | Ostatnio zmieniony przez ADEN 15-05-2013, 22:37, w caoci zmieniany 4 razy | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 03 Lut 2010 Wiek: 43 Posty: 5108 (0,85/dzie) Piwa: 408 Skd: śląsk-Halemba  | Wysany: 16-05-2013, 01:27 | #204
|
| | ADEN ty chyba się nie rozumiemy ,więc tak znany tak chodziło mi o Nustyle, po drugie nie mówiłem że podane tracki są lepsze po prostu ktoś się pytał o nowe produkcje w stylu Early hs więc podałem takie 3 wałki, i po trzecie i najważniejsze bo o to w tym temacie chodzi komercja tak napisałem że są bardziej undergroundowe bo tak jest i nie chodzi tu o revbass mylisz pojęcia chodzi o to że te wałki zaczyna właśnie słuchać małe grono osób a Nustyle przecież oblega cały internet, a revbass czy cokolwiek co jest w tracku nie ma nic do żeczy, podobnie sprawa ma się do Hardcore-u choć nie mówię że tu i tam jest komercyjnie ale porównując MainstreamHc do np Terrorcore-u to to drugie jest bardziej undergroundowe niż to pierwsze, a struktura tracka nie ma nic do rzeczy, a pytałeś się co mi tak przeszkadza w NU więc tal choć to nie w temacie ale już mówię, przeszkadza mi strasznie kick ale to okropnie mi przeszkadza, potem melodie co raczej pasują do trance-u ale przede wszystkim i to jest to co ostatnio odkryłem ,kiedyś było czuć że dany utwór jest robiony na nie wiadomo jakim sprzęcie, że ten dany artysta na prawdę się namęczył żeby powstał jakiś tam utwór, a teraz i to właśnie boli mnie w Nu najbardziej to czuć w tych wszystkich trackach że to jest robione na komputerze, nie wiem dlaczego ale normalnie wszystkie te dźwięki mimo że nie które są na prawdę ostre i wcześniej takowych nie dało się spotkać to normalnie wiem że to wszystko zrobił jakiś tam program, normalnie czuć to serio | _________________ ONE & ONLY TRUE GABBER'S | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzie) Piwa: 3135 Skd: Katowice Tauzen  | Wysany: 16-05-2013, 07:06 | #205
|
| sycoman, imo zeby mowic o tym ze ten niby nowy ehs jest bardziej undergroundowy powinien miec jakiegos konkretnego producenta w swoich szeregach który sie liczy. A tak na prawde wiekszosc z nich istnieje tylko w UK, w NL maja na nich, lekko mowiac, wyjebane(patrz np ED Et & DTR). Jak dla mnie underground a brak rozpoznawalnosci/fejmu/przebicia to dwie rózne rzeczy | | Ostatnio zmieniony przez SchizeQ 16-05-2013, 07:08, w caoci zmieniany 1 raz | |
| |
Podzikowali: | Xearo |
Informacje Doczy: 03 Lut 2010 Wiek: 43 Posty: 5108 (0,85/dzie) Piwa: 408 Skd: śląsk-Halemba  | Wysany: 16-05-2013, 10:45 | #206
|
| | no i tutaj się nit zgodzę, bo każdy undergroundowie-c powie ci że nie chce być rozpoznawalny, chcą grać dla małego grona ludzi którzy wiedzą po co przychodzą, i to się tyczy różnych gat.muzycznych, inna sprawa w ogóle ma się heee lądu a tego co się dzieje na wyspach, jak w NL był gabber w UK grana Breakbeat hardcore, jak w holandii powstał happgabba to anglicy jeszcze bardziej to zmiękczyli i mieli swój happyhardcore, i nawet gdy holędrzy to przejęli to tam już grali 4 beat czy bouncy techno, UK zawsze odstawali ogólnie rzecz biorąc z hard muzą, teraz grają UK hardcore i na wyspach na pewno to jest bardziej znane niż w eur. na lądzie, i tak jak powiedziałem tu UK jest bardziej UG niż niż UK, a druga sprawa to komercyjne rzeczy tworzą nie artyści, a dziennikarze i ogólnie TV, tak było właśnie na wyspach gdy przecież mordercze rytmy breakbeat Hardcore-u (rave-u) były mało dostępne, a grane były często na illegal rave-ach, ale w końcu natłok tego nurtu muzycznego doprowadził do tego że i taka muza pojawiła się w TV, a fani gat. wypowiedzieli się że grupa The Prodigy zabiła scenę Rave, i teraz biorąc pod uwagę to co się dzieje z NUHS bo jest tego natłok nie mały wcalę się nie zdziwię jak w końcu jakieś tracki trafią do TV bo to właśnie ona widzi co się dzieje i na czym w danym momencie można zarobić | _________________ ONE & ONLY TRUE GABBER'S | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzie) Piwa: 616 Skd: Chrzanów  | Wysany: 16-05-2013, 12:29 | #207
|
| Wiem, że ktoś się pytał o nowe produkcje a ty podałeś linki, ale tak jak już napisałem ja odniosłem się do twoich słów które zacytowałem wyżej. Jeśli chodzi o ścisłość.
| sycoman napisa/a: | | chodzi o to że te wałki zaczyna właśnie słuchać małe grono osób a Nustyle przecież oblega cały internet |
Czyli komercja jest przez Ciebie definiowana poprzez pryzmat liczby odbiorców? Vivaldi albo Mozart to komercja? Przecież miliony miłośników są na świecie tej muzyki.
Mi się wydaje że to Ty właśnie mylisz pojęcia. Komercja wynika z intencji artysty, który dany utwór wykonał. Jeśli jakiś artysta zmienia swój styl muzyczny wbrew temu w czym gustuje, aby być bardziej rozpoznawalnym a tym samym więcej kasy zarabiać to jest właśnie komercja. Artysta robi coś nie dla sztuki a dla własnych korzyści materialnych (kasa) lub korzyści społecznych (fejm), a jeśli tak rzeczywiście jest słowo artysta jest mocnym nad użyciem. Prawdziwy artysta tworzy dla sztuki, nawet jeśli czekał by go los pariasa jak pisze Przerwa-Tetmajer. Dopuszczasz do siebie myśl, że są w gronie autorów NU HS'u artyści? I tym samy osiągnęli "przyjemne z pożytecznym to sukces odwieczny" Przecież jest RAW coraz bardziej popularny, komercyjni producenci zaraz by zwąchali temat i przerzucili by się na styl bardziej lubiany przez tłumy, a jednak dalej robią te swoje sialalanki.
NU HS jest lajtowy, melodyczny, ale zaraz obok niego opozycją stoi RAW który jest zupełnym odpiciem. Więc w czym problem? Są dwa różne style, które zaspokajają potrzeby muzyczne dwóch różnych grup ludzi. Co więcej jedni drugim nie powinni wchodzi w drogę, skoro jedni mają hard drudzy mają soft.
No tak jest jeszcze Early. EHS nie wróci już w takiej formie jakiej był. Wg mnie przyczyna jest prosta. BRAK POSTĘPU. Producenci którzy, niby robią nowe EHS'owe produkcje powielają już sprawdzone schematy ze starych kawałów, a odbiorcy oczekują czegoś nowego ale z zachowaniem stylu. Theracords ma sporo świeżych i eksperymentalnych brzmień w klimatach EHS. To jest postęp. Co więcej jest tam zero komercji, a jednocześnie sporo odbiorców tej muzyki.
| sycoman napisa/a: | ale przede wszystkim i to jest to co ostatnio odkryłem ,kiedyś było czuć że dany utwór jest robiony na nie wiadomo jakim sprzęcie, że ten dany artysta na prawdę się namęczył żeby powstał jakiś tam utwór, a teraz i to właśnie boli mnie w Nu najbardziej to czuć w tych wszystkich trackach że to jest robione na komputerze, nie wiem dlaczego ale normalnie wszystkie te dźwięki mimo że nie które są na prawdę ostre i wcześniej takowych nie dało się spotkać to normalnie wiem że to wszystko zrobił jakiś tam program, normalnie czuć to serio
|
Najprawdopodobniej chodzi Ci o spore podobieństwo w kawałkach. Schematyczna budowa, bliźniaczo podobne dźwięki itp. itd. Zauważ też jest jest wysyp 16-20 letnich dzieciaków którzy kleją hs'owe produkcje. Przyczyna to internet. na YT (dosłownie) jest od zajebania przeróżnego rodzaju tutoriali jak zrobić lead, nu kick i tak dalej. I ci wszyscy "producenci" robią to wszystko w ten sam sposób, aż do porzygania. Kiedy Early HS powstawał artyści sami wszystko wymyślali, sami kreowanie WŁASNE brzmienie i styl. Z pewnością próbowali naśladować innych, ale do wszystkiego dochodzili sami i chcąc nie chcąc tworzyli swój, indywidualny styl muzyczny.
| | Ostatnio zmieniony przez ADEN 16-05-2013, 12:45, w caoci zmieniany 1 raz | |
| |
Podzikowali: | Ajsmen4, BEBE, Rigosen, Xearo, I am Gregory |
Informacje Doczy: 04 Lip 2010 Wiek: 36 Posty: 767 (0,13/dzie) Piwa: 235 Skd: Bydgoszcz  | Wysany: 16-05-2013, 17:09 | #208
|
| | ADEN napisa/a: | | No tak jest jeszcze Early. EHS nie wróci już w takiej formie jakiej był. Wg mnie przyczyna jest prosta. BRAK POSTĘPU. |
Brak postepu to raz, ale druga i moim zdaniem conajmniej rownie wazna rzecz, ktora przyczynila sie do odejscia early bylo poprostu pojawienie sie NU, ktore zabralo lwia czesc sluchaczy na swoja strone. Wszyscy kiedys sluchali jednego, twardego stylu, ale pojawila sie alternatywa w postaci NU, ktora tez zawierala pewien power podobnie jak early, ale oprocz tego prezentowala o wiele lzejsze melodyjki itd. Byl to swego rodzaju kompromis laczacy moc i lajt, ktory od razu spodobal sie wiekszosci sluchaczy i trafil w wieksze grono. Owszem, brak postepu to pewien czynnik powodujacy wymarcie, ale uwazam ze w tym wypadku zdecydowanie nowy styl przyczynil sie do wygasniecia starszego. Tak nawiasem to nie sadze, zeby od momentu pojawienia sie NU/RAWU do dzis te style przejawialy wiekszy progress niz early (powiedzialbym, ze tam jest wylacznie regress, powielanie i mnostwo trackow-klonow) a mimo to te style istnieja i maja sie dobrze!
| ADEN napisa/a: | | Najprawdopodobniej chodzi Ci o spore podobieństwo w kawałkach. Schematyczna budowa, bliźniaczo podobne dźwięki itp. itd. Zauważ też jest jest wysyp 16-20 letnich dzieciaków którzy kleją hs'owe produkcje. Przyczyna to internet. na YT (dosłownie) jest od zajebania przeróżnego rodzaju tutoriali jak zrobić lead, nu kick i tak dalej. I ci wszyscy "producenci" robią to wszystko w ten sam sposób, aż do porzygania. Kiedy Early HS powstawał artyści sami wszystko wymyślali, sami kreowanie WŁASNE brzmienie i styl. Z pewnością próbowali naśladować innych, ale do wszystkiego dochodzili sami i chcąc nie chcąc tworzyli swój, indywidualny styl muzyczny. |
Świeta racja Panie ADEN, Ci ktorzy robia od dawna zapewne pamietaja, ze jak zalatwili sobie FL'a i ewentualnie jakies wtyki to nie bylo neta i nie bylo od zajebania tutoriali. Byla tylko wlasna determinacja i metoda na "samouka". Wiekszosc wymiekala od razu, albo po pewnym czasie kiedy nie wiadomo bylo za co w zasadzie sie zlapac, a setki opcji i dziwnych terminow wrecz przygniataly, powodowaly dezorientacje i nagle zgaszenie zapalu. I bardzo dobrze - selekcja naturalna Teraz jest calkiem inaczej - nie mowie tu juz o tym, ze mlodzi maja latwiej na starcie, ale o tym o czym wspomnial Aden - przez te tutorki i to, ze ta wiedza jest powszechnie dostepna czesto i gesto wielu producerow powiela schematy i wtedy robia sie wlasnie takie tracki-klony. Lepiej jest moim zdaniem dojsc do niemal wszystkiego sam i procz gwarantowanej satysfakcji zyskac jeszcze swoj unikalny styl
Jezeli juz wypowiadam sie w temacie to wspomne tak nawiasem, ze wznowilem ostatnio po niecalo-rocznej przerwie zabawe w produkowanie mojego ukochanego early-stylu Skill od tego czasu bardzo poszedl do gory jak sadze, poprzeczke zawiesilem tez bardzo wysoko i jestem strasznie ciekaw czy uda mi sie znalezc kogos kto bylby sklonny w tych jakze ciezkich czasach wydac relase w starym, dobrym stylu zakladajac oczywiscie, ze nie odjebie lipy, a elegancki track na poziomie Bo jak na razie to zawsze konczylo sie na tym, ze zrobilem track dla siebie i pewnego grona zainteresowanych co dawalo najwazniejsze w tym wszystkim czyli zabawe i przyjemnosc, ale fajnie by bylo wkoncu cos wydac. Moze znacie jakies labele, do ktorych warto wbijac z early stuffem? Piszta | |
| |
Podzikowali: | ADEN |
Informacje Doczy: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzie) Piwa: 3135 Skd: Katowice Tauzen  | Wysany: 16-05-2013, 19:20 | #209
|
| | sycoman napisa/a: | | no i tutaj się nit zgodzę, bo każdy undergroundowie-c powie ci że nie chce być rozpoznawalny, chcą grać dla małego grona ludzi którzy wiedzą po co przychodzą | to równie dobrze mozemy powiedziec ze Hayer albo inny zaczynajacy DJ to uber-undergroundowiec bo ma małe grono odbiorców a Ci którzy sluchaja ich muzyki nie sluchaja jej z przypadku(bo sa np znajomymi) | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 03 Lut 2010 Wiek: 43 Posty: 5108 (0,85/dzie) Piwa: 408 Skd: śląsk-Halemba  | Wysany: 17-05-2013, 00:55 | #210
|
| | ADEN napisa/a: | | Komercja wynika z intencji artysty, który dany utwór wykonał. Jeśli jakiś artysta zmienia swój styl muzyczny wbrew temu w czym gustuje, aby być bardziej rozpoznawalnym a tym samym więcej kasy zarabiać to jest właśnie komercja | tak zgodzę się i tu właśnie ponownie podam NU style a właśnie np: ED Et & DTR co grają EHS to kto jest bardziej UG:) Headhunterz zmienił styl prophet , mondello i cała reszta też więc....i ponownie mówię że to i tak nie jest mega UG chodzi mi o porównanie, bo wiadomo że ani NU ani EHS w stacji radiowej czy TV nie usłyszymy, ale wiadomo jakiemu gat. na chwilę obecną jest do tego bliżej | _________________ ONE & ONLY TRUE GABBER'S | |
| |
 | |
| |