Przesuniêty przez: ROoZi 17-03-2014, 16:50 | |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 05 Gru 2010 Wiek: 46 Posty: 1537 (0,27/dzieñ) Piwa: 826 Sk±d: Oslo  | Wys³any: 27-03-2014, 23:31 | #71
|
| | Festiwale to nieco dłuższy temat i zapełnienie Spodka nie byłoby żadna gwarancja dla kolejnych edycji. Prosty przykład to OpenAir, duży sukces, sporo ludzi, zainteresowanie ale jakos ucichlo rownież. Dla organizatora liczy się głownie zysk a rynek polski jest inny niż zachodnie. Chociażby stosunek złotówki do euro sprawia, ze zorganizowanie takiego festiwalu w rzeczywistości kosztuje więcej a tym samym dochód jest dużo mniejszy. MPT dobrze wie co robi i dochodzą tutaj rownież wspomniane wcześniej rzeczy. | |
| |
Podziêkowali: | netya |
|
Informacje Do³±czy³a: 14 Lip 2007 Wiek: 39 Posty: 10344 (1,48/dzieñ) Piwa: 781 Sk±d: Wroc?aw  | Wys³any: 28-03-2014, 00:33 | #72
|
| | eraser napisa³/a: | | Sukcesem OA byÅ‚o sciÄ…gniecie Issaca i Luny, |
pieprzenie, Isaac i Luna grali wielokrotnie w PL przed Toxicatorem OA w PL. tutaj jesli kogos bym miala wymieniac to sukcesem tej imprezy jesli chodzi o mainstage bylo napewno sciagniecie Angerfist`ow, do tego dodalabym Outblasta i Korsakoff. z hs nikt szczegolny nie wystepowal, (postawili na znane nazwiska/sprawdzone podczas poprzednich edycji) moze poza Crypsisem, bo wtedy byl to chyba jego 1 wystep pod tym aliasem w PL.
| eraser napisa³/a: | | w tym okresie byÅ‚ szaÅ‚ macicy na Qlimax |
szal macicy (co za kretynskie okreslenie) na Qlimax to byl od roku 2006/2007, a dla niektorych i wczesniej. 2009 to juz nie te lata.
| eraser napisa³/a: | | Gdyby na nastepna edycje sciagli Hedzia [który wtedy królowaÅ‚] można by byÅ‚o spodek zapeÅ‚nić |
nie przesadzalabym, ale napewno mnostwo osob by poszlo. z tym sie zgodze. ale bylo minelo. mozna sobie tak gdybac.
| eraser napisa³/a: | | Moim zdaniem jebnac znane nazwiska i pojawia sie ludzie, |
oczywista sprawa, przeciez energy wlasnie takie stara sie sciagac. tylko zeby sciagnac znane nazwiska to nie takie hop-siup jak sie kazdemu wydaje (finanse, logistyka wszystkiego, dogadanie sie z agencjami ble ble ble), a nie kazdy klub ma na to mozliwosci. | _________________
>>LiFe Is ToO sHoRt 4 BoRiNg MuSiC<< | |
| |
Podziêkowali: | SchizeQ, Rawness, Daron37, remik09 |
Informacje Do³±czy³: 03 Lut 2010 Wiek: 43 Posty: 5108 (0,85/dzieñ) Piwa: 408 Sk±d: Å›lÄ…sk-Halemba  | Wys³any: 28-03-2014, 18:11 | #73
|
| | TOA rok 2009' luna i isaac powiadasz tak gwiazdy nieziemskie ale szczerze to ich klimaty minęły już w 2006' i chyba nie to ściągnęło ludzi tylko ogólnie chyba to była pierwsza i ostatnia niestety imprez która mogła się utożsamić z eventami z poza naszych granic | _________________ ONE & ONLY TRUE GABBER'S | |
| |
Podziêkowali: | netya, remik09 |
Informacje Do³±czy³: 25 Maj 2014 Wiek: 42 Posty: 9 (0/dzieñ) Piwa: 8 Sk±d: Przyszowice  | Wys³any: 25-05-2014, 19:23 | #74
|
| Czytam ten watek i w sumie siÄ™ nie dziwie sytuacji która ma miejsce. Nie mam pojÄ™cia kto ile lat jest przy HS, HC ja mogÄ™ siÄ™ pochwalić albo i nie, ze HS sÅ‚ucham praktycznie od 2002 roku produkcja zajmuje siÄ™ ( zajmowaÅ‚em ..zobaczymy ) od 2003. ByÅ‚y czasy kiedy HS naprawdÄ™ byÅ‚ undergroundowy w Polsce i byÅ‚o jasne, że ta garstka, producentów, sÅ‚uchaczy zna siÄ™ na rzeczy i jest mu wierna. Mocny boom na HS i jego odkrycie nastaÅ‚o z rokiem 2004 za sprawÄ… hymnu Deepacka na Qlimax. Od tego momentu w Polsce lawinowo wzrastaÅ‚a ilość sympatyków HS. Może jestem stary ale to chyba najlepsze lata do roku 2008. Do dziÅ› sÅ‚uchajÄ…c kawaÅ‚ków z tych lat Å‚ezka w oku siÄ™ krÄ™ci a Kady nowy utworek byÅ‚ wrÄ™cz pochÅ‚aniany przez publikÄ™, nie byÅ‚o tylu „szaÅ‚otów” co dziÅ› o czym chce napisać za chwilkÄ™. Tak czy siak HS to byÅ‚ HS z klimatem… potem nastÄ…piÅ‚a era NuStylu no i chyba trwa do dziÅ› co mnie odtrÄ…ciÅ‚o z HS na ok. 2 lata ( oraz brak czasu ) Utworki nie każde byÅ‚y zÅ‚e nie każde zalatywaÅ‚y landrynkami ale jednak wszyscy na przeciÄ…gu kilku miesiÄ™cy przerzucili siÄ™ z HS na NuStyle. Fakt faktem uchowali siÄ™ ludzie wierni HS nie mówiÄ™ o Elary HS ale HS z klimatem. Co niektórych widzÄ™ tu na forum co mnie ogromnie cieszy ze nadal SA w tym nurcie . Ewolucja ewolucjÄ… HS siÄ™ zmieniaÅ‚ i ja siÄ™ trochÄ™ poddaÅ‚em Nustylowym Kickom. ByÅ‚o forum Hardstyle Qlinick potem Hardstyle.pl ludzie siÄ™ pojawiali, odchodzili. Po 2 latach z ciekawoÅ›ci wróciÅ‚em do HS Å›cigaÅ‚em sobie nowe kawaÅ‚ki na rok 2010, 2011 i co …? Szok 70% ulubionych wykonawców zeszÅ‚o na psy wypuszczajÄ…c praktycznie tylko NuStyle z takimi sÅ‚odkimi Melo, że mnie zemdliÅ‚o. Wystukane na keyboardzie melodie przypominaÅ‚y melodyjki z gier . Po przesÅ‚uchaniu 5-6 skÅ‚adanek miaÅ‚em róż przed oczami a w gÅ‚owie wirowaÅ‚y sÅ‚odkie jednorożce… Może kogoÅ› urazÄ™ tym tekstem ludzi sÅ‚uchajÄ…cych NuStylu ale ja wysiadÅ‚em. Może ide pod prÄ…d ale nie bÄ™dÄ™ sÅ‚uchaÅ‚ czegoÅ› co producenci na siłę wypuszczajÄ… tylko dlatego ze podoba siÄ™ to już nie tylko Hardstylowcom ale i szarakom z ulicy co sÅ‚ucha wszystkiego co na topie, co puszcza na VIVIE. Tak o to komercja zniszczyÅ‚a HS z HS zrobiono sieczkÄ™ dla maÅ‚o ambitnych sÅ‚uchaczy. Najgorsze jednak miaÅ‚o przyjść. Po 4 latach zaprzestania sÅ‚uchania HS ( sÅ‚ucham jeszcze trance i ocal trance ) jeszcze raz daÅ‚em sobie szanse. ZmieniÅ‚o siÄ™ moje życie , mam troszkÄ™ wiÄ™cej czasu , zgromadziÅ‚em sobie sprzÄ™t wiÄ™c chciaÅ‚em jeszcze raz wrócić do starych czasów. ZrobiÅ‚em to co 4 lata temu by zaznajomić siÄ™ z istniejÄ…cymi trendami i producentami na topie zassaÅ‚em kolejna porcjÄ™ muzy. WiedziaÅ‚em, że cudów siÄ™ raczej nie mam spodziewać i 60-70 utworków to bÄ™dzie dalej landrynkowy show… oj jak bardzo siÄ™ pomyliÅ‚em. Co prawda 70% kawaÅ‚ków byÅ‚o gniotami ale ich poziom byÅ‚ taki, że po ich odsÅ‚uchaniu rozdziawiÅ‚em usta i zamarÅ‚em. 40% kawaÅ‚ków nie można byÅ‚o nazwać Hs a nawet NuStylem …toż to DANCE !!! Jak by nie Kicki które cos tam miaÅ‚y z NuStyla byÅ‚ bym pewien, że Å›cigaÅ‚em skÅ‚adankÄ™ VIVA albo CLUBROTATION ! Ludzie w HS wokal nie pasujÄ…cy do niczego ! Å»ywcem wyciÄ™te wokale dancowych gwiazd i wrzucone do jednego kocioÅ‚ka z landrynkowymi melodiami ale już nawet nie skocznymi tylko pozytywkami…. MyÅ›laÅ‚em, ze gorzej być nie mogÅ‚o a jednak. Na przestrzeni 6 lat z HS zrobiÅ‚ siÄ™ syf który wrÄ™cz obraża ten rodzaj muzyki. Dla mnie to HardDance. W tym wszystkim jednak byÅ‚o maÅ‚e pocieszenie bo na skÅ‚adankach i kompilacjach przeplataÅ‚y siÄ™ kawaÅ‚ki które ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu miaÅ‚y klimat starego dobrego dark HS z klimatem, filmowymi wstawkami i agresywnymi scream’ami i to sprawiÅ‚o, żę widzÄ™, zÄ™ jeszcze stere dobre HS nie umarÅ‚o a może i siÄ™ powoli odrodzi, albo odłączy gruba kreska od tego g… które karmiÄ… nas media zwane KOMERCJÄ„. PodsumowujÄ…c mój wywód patrzÄ…c na to wszystko z boku przez te wszystkie lata uważam, ze jak wszystko co jest modne i na topie ma swój czas i z wielkiego zainteresowania zacznie siÄ™ przejadać i samo w sobie obumierać. Z HS zrobiono komercyjny styl którymi karmi siÄ™ wszechobecna mÅ‚odzież niekoniecznie znajÄ…ca siÄ™ na muzyce i majÄ…ca swoje zdanie. Za parÄ™ lat może cos innego zacznÄ… sÅ‚uchać a prawdziwi fani zostanÄ… dalej przy swoim HS AMEN | |
| |
Podziêkowali: | grze91, BEBE |
Informacje Do³±czy³: 21 Pa¼ 2012 Wiek: 29 Posty: 239 (0,05/dzieñ) Piwa: 36 Sk±d: Lublin  | Wys³any: 25-05-2014, 22:25 | #75
|
| | każdy na swój sposób określa "klimat" w muzyce, to że dawne nutki miały mroczny klimat, nie znaczy że w obecnych tego nie znajdziesz. co do komercji... spójrz na to co dzieje się w EDM, to jest prawdziwa komercja , gdzie ludzie tworzą dla kasy, nie dla pasji, przykładowo Guetta, Afrojack, Avicii, Tiesto. Z HSu jak na razie do takich osób zalicza się chyba tylko Headhunterz i Wildstylez. I jeszcze jedna rzecz. Lekki styl a komercja to nie to samo, szkoda że większośc ludzi tego nie rozumie. Jeśli by tak było, to 99% muzyki by mozna było nazywać komercją bo "nie ma mrocznego klimatu", czyli twierdzenie ze tylko mroczny HS to jedyna słuszna muzyka. Przykładem jest Rebourne, który tworzy lajtowe kawałki, stylem przypominające Wasted Penguinz, a jednak moim zdaniem jest świetnym producentem, miedzy innymi dlatego ze ma klimat w swoich nutach. I klimat nie musi być mroczny, mi odpowiada klimat "trance`owy, czasem melancholijny" bardziej niż mroczniejsze kawałki. Oprócz tego warte uwagi są takie osoby jak Code Black, czy Atmozfears. Nie komercja, a lekki styl, trzeba rozrózniać te 2 pojęcia... | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 25 Maj 2014 Wiek: 42 Posty: 9 (0/dzieñ) Piwa: 8 Sk±d: Przyszowice  | Wys³any: 27-05-2014, 20:40 | #76
|
| Spoxxxx zdecydowanie źle mnie zrozumiaÅ‚eÅ›. MówiÄ…c o „klimacie” nie chodzi mi o mroczny klimat ( który swoja droga bardzo lubiÄ™ ). ChodziÅ‚o mi ze miaÅ‚y to COÅš. Nie da sie tego nazwać i tyle. PosÅ‚uchajmy sobie HS z 2007roku a dziÅ› albo do przykÅ‚adu weźmy takiego Headhunterz kiedyÅ› jeden z moich ulubieÅ„ców dziÄ™ki kawaÅ‚ku Scantraxx roots a dziÅ› … tfuuu. Hard Dance, komercyjny vocal Å›mieszna Melo i tylko bity z NuStyle mówiÄ… ze jest to cos z gatunku HS. Sama nazwa kiedys HS to byÅ‚y mocne szybkie kawaÅ‚ki z fajnymi przerywnikami a dziÅ› wiÄ™kszość to jumpowe bity i Melo z jeziora Å‚abÄ™dziego ;/ Ci co siedzÄ… dÅ‚użej w HS wiedza jak byÅ‚o kiedyÅ› a jak jest dziÅ›. Już podobne tematy byÅ‚y poruszany gdy Å›wiat HS zalaÅ‚ NuStyle… To tylko moja opinia Spoxxxx i nie chodzi o dark klimat bo mam mnóstwo ulubionych kawaÅ‚ków które można zaliczyć do NuStyle ale dziÄ™ki ambitnej Melo dobrym bitem jest inne to czym nas teraz karmiÄ…. Kolejna sprawa. Nic nie mówiÅ‚em że „I jeszcze jedna rzecz. Lekki styl a komercja to nie to samo, szkoda że wiÄ™kszość ludzi tego nie rozumie” Tak możesz wnioskować ale tak nie jest. W tym momencie poczuÅ‚em siÄ™ lekko obrażony, zaliczajÄ…c mnie do grona tych osób co nie rozróżniajÄ… tego. Nie wiem jak ty ale Ci co mnie znajÄ… a jest tu parÄ™ osób na tym forum z dawnych lat, wiedzÄ…, że bardzo nie lubiÄ™ komercji i zawsze staraÅ‚em siÄ™ ja tÄ™pić. Dlaczego kiedyÅ› HS byÅ‚ mniej znany niż dziÅ› ? DziÅ› HS jest na topie a może i już nie ale zostaÅ‚ wypromowany nie zawsze w dobrej intencji. DziÅ› HS jest tak samo dochodowe jak Trance, Danece czy RAP. Liczy siÄ™ kasa. Coraz mniej singli trafia na czarne pÅ‚yty. Bo jest to nie opÅ‚acalne . Lepiej wrzucić utworek do skÅ‚adanki na której poÅ‚owa wykonawców z HS nie ma nic wspólnego. KiedyÅ› gdy na ulicy zapytaÅ‚ byÅ› siÄ™ goÅ›cia sÅ‚uchajÄ…cego HS cos na jego temat na pewno by Ci cos na jego temat mÄ…drego powiedziaÅ‚ i wymieniÅ‚ paru wykonawców. DziÅ› HS usÅ‚yszysz jak ktoÅ› napierd… nim przez balkon, goÅ›cia w autobusie, czy sÅ‚uchajÄ…cego HS prze kom ale Ci ludzie wiÄ™kszość nie maja pojÄ™cia co sÅ‚uchajÄ…, kto to wykonuje, co wczeÅ›niej zrobiÅ‚ i ogólnie co to HS. Ma to w play liÅ›cie miedzy Hip-Hopem, jakimÅ› RAPEM czy dancem z ESki. Bo kolega puÅ›ciÅ‚ bo fajnie młóci bo gÅ‚oÅ›ne…. Tyle w temacie. | |
| |
Podziêkowali: | grze91, vulcan, netya |
Informacje Do³±czy³: 21 Pa¼ 2012 Wiek: 29 Posty: 239 (0,05/dzieñ) Piwa: 36 Sk±d: Lublin  | Wys³any: 27-05-2014, 21:36 | #77
|
| Wiem o tym, jak wyglądał dawny HS i też nie ukrywam ze mi się podoba i wiele bym dał żeby zyc w czasach gdy właśnie tamten styl był głównym nurtem , który był nazywany HSem. Ale jako że ewolucja muzyki powoduje, zę wszystko się zmienia, producentów oldschooli już praktycznie nie ma, a bo i po co mają się trudzić jak ich prawie nikt nie posłucha, bo ludzi dla których muzyka jest pasją a nie tylko umilaczem czasu jest bardzo mało. Podobają mi się kawałki nu stylowe, ale bez przesady, to co robi TNT, Headhunterz, Wildstylez to jest prawdziwa komercja i sam nie znoszę tego. Co do znajomości gatunku... Ja nie należę do tych gdzie znajdziesz HS między nutkami rapu , housów itp. Słucham HSu dopiero od 3 lat, ale jestem od tamtego czasu na bieżąco ze wszystkim, a i cofnąłem się wstecz do poprzednich utworów, wiem bardzo dużo na temat świata HSu, producentów i eventów. I uwierz że nie trzeba być fanem oldschooli zeby wiedzieć wiele o HSie. Dla mnie muzyka HS jest największą pasją i nie jestem typowym słuchaczem, dla mnie muzyka wiele znaczy, a jestem fanem bardziej nu style niż old, chociaż jak mówiłem, early to coś czego zapomnieć się nie da, ale niestety to już przeszłość
[ Dodano: 27-05-2014, 21:44 ] czasami mam wrażenie ze dla fanów dawnego HSu, cała reszta muzyki, włącznie z nu style to "muzyka pedalska, komercja" itp , a trzeba zrozumieć że muzyka nie musi byc hard żeby była dobra i producent nie musi tworzyć hardów żeby być dobrym producentem, poza tym to producent wybiera co tworzy a nie fani. Patrząc na to co dzieje się obecnie z Showtekiem czy Headhunterzem sam się dziwię czego ludzie chcą, oni sami decydują co tworzą, już nawet nie nazywają tego HSem więc nie ma się do czego przypieprzać. Showtek to bardzo utalentowany duet i potrafią się odnaleźć w housach, ostatnio trochę przesadzają z tym zę ciagle puszczają niemal identyczne nutki, ale początki w housach im szły dobrze, co do headhunterza, jak na razie jego housy nie wnoszą nic nowego, typowo pod kase robione. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 13 Pa¼ 2008 Wiek: 41 Posty: 1783 (0,27/dzieñ) Piwa: 526 Sk±d: Bydgoszcz/Warszawa  | Wys³any: 28-05-2014, 01:21 | #78
|
| | Teraz jest więcej mrocznych kawałków i mocniejszych kawałków niż 2010 - 2011 posłuchaj sobie labele Theracords, albo Spoontech chociażby, a Scantraxx i innych tego typu dziadów pierdolić. | |
| |
Podziêkowali: | Whitestyler |
grze91 aka OldscoolProject

Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 195 (0,03/dzieñ) Piwa: 61 Sk±d: Warszawa  | Wys³any: 28-05-2014, 19:43 | #79
|
| | spoxxxx napisa³/a: | Wiem o tym, jak wyglÄ…daÅ‚ dawny HS i też nie ukrywam ze mi siÄ™ podoba i wiele bym daÅ‚ żeby zyc w czasach gdy wÅ‚aÅ›nie tamten styl byÅ‚ głównym nurtem , który byÅ‚ nazywany HSem. Ale jako że ewolucja muzyki powoduje, zÄ™ wszystko siÄ™ zmienia, producentów oldschooli już praktycznie nie ma, a bo i po co majÄ… siÄ™ trudzić jak ich prawie nikt nie posÅ‚ucha, bo ludzi dla których muzyka jest pasjÄ… a nie tylko umilaczem czasu jest bardzo maÅ‚o. czasami mam wrażenie ze dla fanów dawnego HSu, caÅ‚a reszta muzyki, włącznie z nu style to "muzyka pedalska, komercja" itp , a trzeba zrozumieć że muzyka nie musi byc hard żeby byÅ‚a dobra i producent nie musi tworzyć hardów żeby być dobrym producentem, poza tym to producent wybiera co tworzy a nie fani. |
Oldkoolowcy sÄ… i majÄ… siÄ™ dobrze "a trzeba zrozumieć że muzyka nie musi byc hard żeby byÅ‚a dobra" No tak w koÅ„cu to HARDstyle... to Hard Hard Hard nie musi być Ogólnie robi mi siÄ™ niedobrze jak sÅ‚yszÄ™ te wesoÅ‚e pierdziawki, co to wgl ma być? to tego siÄ™ sÅ‚uchać nie da Hardstyle ma niszczyć mózgi... kicki i basy majÄ… nakurwiać jak szatan, a ostre leady rozpierdalać bebechy Na szczęście obok tego "CzegoÅ›" powstajÄ… nowe mocne kawaÅ‚ki czy to w early/reverse basie czy w mocnym nu/rawstyle. Szkoda tylko że to mniejszość... a najwiÄ™ksi geniusze tego stylu polecieli w kulki I tak powiem | _________________ POWERED BY REVERSE BASS! Moje Utwory: https://soundcloud.com/grze91/tracks Facebook: https://facebook.com/oldscoolproject | | Ostatnio zmieniony przez grze91 28-05-2014, 19:44, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
Podziêkowali: | remik09 |
Informacje Do³±czy³: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzieñ) Piwa: 3135 Sk±d: Katowice Tauzen  | Wys³any: 29-05-2014, 08:52 | #80
|
| Ja już chyba wyrosłem z ciśniecia po wszystkim jak leci, ale niech ktos mi powie CO TO KURWA JEST?
Szczerze nigdy nie rozumiałem dlaczego AŻ TAK cisnie się po Headhunterzie, bo ja widziałem ze to wildstylez jest tym gorszym. Ale to tutaj to nieporozumienie nawet w stosunku do ww. I pomyleć, że kiedy jeszcze w dupie byli gówno widzieli, za czasów crowsong, the past, tha bomba mówiłem że są przyszłościa na scenie... | |
| |
 | |
| |