| |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 30 Pa¼ 2012 Wiek: 39 Posty: 15 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: KoÅ‚o  | Wys³any: 02-11-2012, 09:16 Co to jest Dist, tail,punch... itd ? | #1
|
| Ktoś mi wytłumaczy co to jest dist, tail, punch, click w kicku do hardstylu ? Sub to wiem ale reszte nie mam pojęcia... Tworze kicki nie świadomy tych pojęć. W poście kick do hardstylu zamieściłem próbki
Na pewno jest na tym forum nie jeden który pośiada większa wiedze ode mnie | |
| |
 | |
|
Informacje Do³±czy³: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzieñ) Piwa: 616 Sk±d: Chrzanów  | Wys³any: 02-11-2012, 11:50 | #2
|
| Tok czyli podstawa do kicka: http://www.youtube.com/watch?v=XBgG9lJ93KU Dist czyli distortion po prostu zniekształcenie. Zobacz taką wtykę jak np. Fruity Fast Dist. Każdy fl to ma. Tail tu chodzi najprawdopodobniej o bass. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzieñ) Piwa: 3135 Sk±d: Katowice Tauzen  | Wys³any: 02-11-2012, 11:54 | #3
|
| Fajnie byłoby stworzyć taki mały słowniczek, jeden podwieszony temat z pojęciami które są ważne(i czesto podstawowe) w produkcji | |
| |
Podziêkowali: | vulcan, UbeX |
Informacje Do³±czy³: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzieñ) Piwa: 616 Sk±d: Chrzanów  | Wys³any: 02-11-2012, 12:25 | #4
|
| Z jednej strony zgadzam się z tobą Schizeq ale z drugiej każdy kto ma dostęp do neta, przy odrobinie chęci jest wstanie samodzielnie zdobyć takie informacje.
Co to jest dist? Google + dist = nic Google + dist fl studio = pierwsze 3 linki to filmy youtube czyli NIC ale 4 link podaje nazwę "Fruity Fast Dist | How To Make Electronic Music" Misja zakończona 60 sekund i wiedza zdobyta
Co innego kiedy ktoś w ogóle zaczyna od zera i na przykład kompletnie nie ma o niczym pojęcie. W rezultacie nawet nie wie o co pytać. Wie tylko że chce tworzyć własną muzykę. Taki słowniczek rzeczywiście mógł by mu nieco ułatwić.
Ale dla kilku leni nie wiem czy opÅ‚aca siÄ™ inwestować wÅ‚asny czas aby stworzyć coÅ› takiego, a byÅ‚o by to na pewno bardzo czasochÅ‚onne | | Ostatnio zmieniony przez ADEN 02-11-2012, 12:25, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
Podziêkowali: | BEBE |
Informacje Do³±czy³: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzieñ) Piwa: 3135 Sk±d: Katowice Tauzen  | Wys³any: 02-11-2012, 12:31 | #5
|
| Taki slowniczek bylby dobra sprawa przy ocenach tracków bo jesli ktos nie wie o czym do niego napisales to sobie tam zaglada i nie trzeba za kazdym razem tlumaczyc. no i mysleze wspolnymi silami udaloby sie zlozyc rzetelny slownik bez glupich bledów Ale robcie jak chcecie ja sie tam nie znam
myslalem zeby kazdy producent w temacie dopisywal kolejne hasla ewentualnie spostrzezenia do juz obecnych i admin uzupelnialby tylko pierwszy post | | Ostatnio zmieniony przez SchizeQ 02-11-2012, 12:32, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
Podziêkowali: | ADEN, BEBE |
Informacje Do³±czy³: 30 Pa¼ 2012 Wiek: 39 Posty: 15 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: KoÅ‚o  | Wys³any: 02-11-2012, 13:40 | #6
|
| Dziękuje za wyjaśnienie, czyli tok to jest coś takiego jak werbel tylko że "dołączony" w kicku a punch to uderzenie ? Nie operowałem tymi pojęciami ale wiem z czego mniej więcej musi się składać.
Nie wiem jak wy to robicie, czytałem gdzieś że samplujecie a później pitchujecie czy jakoś tak. Ja nigdy nie eksportuje do formatu wav. U mnie wygląda to raczej tak że wykręcam wszystko w sytrusie, cały kick to jeden dźwięk z sytrusa. Staram się tak robić aby zawierał wszystko tylko wtedy powstaje problem z tonacją a wszystko to robione na słuch a nie według teorii... więc może robię to źle, trudno mi samemu siebie ocenić.
Posłuchajcie moich próbek i napiszcie co o tym myślicie ???? | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 26 Gru 2011 Wiek: 32 Posty: 1194 (0,22/dzieñ) Piwa: 1013 Sk±d: WrocÅ‚aw  | Wys³any: 02-11-2012, 13:58 | #7
|
| | Remi napisa³/a: | | DziÄ™kuje za wyjaÅ›nienie, czyli tok to jest coÅ› takiego jak werbel tylko że "dołączony" w kicku a punch to uderzenie ? |
Nie nie nie! Tok w sumie to to samo co Punch przyjacielu
| Remi napisa³/a: | Nie wiem jak wy to robicie, czytaÅ‚em gdzieÅ› że samplujecie a później pitchujecie czy jakoÅ› tak. Ja nigdy nie eksportuje do formatu wav. U mnie wyglÄ…da to raczej tak że wykrÄ™cam wszystko w sytrusie, caÅ‚y kick to jeden dźwiÄ™k z sytrusa. Staram siÄ™ tak robić aby zawieraÅ‚ wszystko tylko wtedy powstaje problem z tonacjÄ… a wszystko to robione na sÅ‚uch a nie wedÅ‚ug teorii... |
Właśnie. Dlatego należy exportować do pliku Wav. (ma największą ilość próbkowania w czasie dlatego ma też jedną z lepszych jakości). Jeśli to wyexportujesz wtedy nie będziesz miał problemów z tonacją. Sam widzisz, że kiedy dźwięk leci ci z wtyczki, nie ma jak śmigać nim po notach, wyżej lub niżej bo wtedy zmienia swoją barwę bądź po prostu się fest zniekształca. A nie o to nam chodzi. Dlatego exportujesz go do Wav'a i pitchujesz (czyli zmieniasz wysokość dźwięku) na programie Zaraz wybadam tamten temat i zobaczę jaki masz problem
Aaa, a Dist to nic innego jak Distortion czyli znieksztaÅ‚cenie | _________________ https://www.facebook.com/Regainmusic | | Ostatnio zmieniony przez Regain 02-11-2012, 13:59, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzieñ) Piwa: 616 Sk±d: Chrzanów  | Wys³any: 02-11-2012, 14:52 | #8
|
| | Remi, w perkusji podstawa to wielki bęben + werbel. Ale w elektronice używa się tego werbla/snara jako wzbogacenie utworu. Werbel nie zastąpi Ci tok'a. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 30 Pa¼ 2012 Wiek: 39 Posty: 15 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: KoÅ‚o  | Wys³any: 03-11-2012, 10:01 | #9
|
| Podoba mi się tutaj naprawdę, są tu konkrety... w końcu forum poświęcone temu gatunkowi... No i ludzie którzy je tworzą, bo bez nich nie ma forum. Czuć dobry klimat w "powietrzu" Na forum fl studio niestety tak nie jest, tam więcej ludzi robi trance a takich jak ja i wy jest mało
No to jeszcze jedno pytanie, w końcu zaczynam od nowa nowym sposobem... kick eksportowany do wave wyglądać ma jak ? -całość, uderzenie razem z basem czy bas dobieramy później po zrobieniu pitch-a ? Najlepiej jakby któryś z was wstawił kilka sekund żebym słyszał jak mniej więcej to ma brzmieć do exportu i po zrobieniu pitcha
Eksportowałem takie coś do wave... jedno uderzenie, najlepiej zrobić pętle do odsłuchu daje link http://www11.zippyshare.com/v/62023413/file.html | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 26 Gru 2011 Wiek: 32 Posty: 1194 (0,22/dzieñ) Piwa: 1013 Sk±d: WrocÅ‚aw  | Wys³any: 04-11-2012, 17:12 | #10
|
| | Remi napisa³/a: | No to jeszcze jedno pytanie, w koÅ„cu zaczynam od nowa nowym sposobem... kick eksportowany do wave wyglÄ…dać ma jak ? -caÅ‚ość, uderzenie razem z basem czy bas dobieramy później po zrobieniu pitch-a ? |
W sumie obojętnie. Ja wolę sobie wyexportować osobno bass a potem dobrać punch by nie wypitchować przypadkiem puncha. Wtedy brzmi jak kupa.
Okej, co do twojego bassu - na samym początku przed wyexportowaniem swojego bassu musisz go pociągnąć trochę dłużej niż na jedno uderzenie dlatego, że przy wyższych notach bass będzie się kończył i źle brzmiał, a sam ci się przecież nie wydłuży. Poniżej daję ci link z prawidłowo wypitchowanym bassem. Pierwszy jest twój (źle brzmiący bo za krótki) i mój, który jest wystarczająco długi by przy górnych notach się nie kończył. Badaj http://www27.zippyshare.com/v/16879803/file.html | _________________ https://www.facebook.com/Regainmusic | |
| |
 | |
| |