1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposb pokojowy. 2. Cierpliwo i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzie. Czasami trzeba poczeka. 3. Czytaj uwanie posty. Staraj sie nie zadawa pyta ktre byo zadawane 20 razy w tym samym temacie. 4. Jako e nie kady regulamin jest perfekcyjnym ideaem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- moe ukara ostrzeeniem uytkownika, jeeli uzna to za suszne. 5. W razie wszelkich watpliwosci pisa na PW do Administratora lub Moderatora. Wiecej!
TOK to tylko klikniecie tak naprawde obejrzyj sobie filmik na YT jak HHz pokazywal swojego kicka tam masz to opisane Dokladnie tok to attack kicka. Bez niego kick brzmi pusto tak gdyz on nadaje "dzwiek" punchowi PUNCH to odbicie kicka. Rowniez attack kicka, jednak jest on dluzszy od TOKa i generalnie rozne sa szkoly niektorzy zaliczaja TOK do PUNCHu a niektorzy (tak jak ja) nie. DECAY o tym nikt tu nie powiedzial. Niesamowicie wazna czesc kicka, gdzie juz slyszymy efekt duzej ilosci DISTORTIONu. Jest to czesc kicka pomiedzy PUNCHem a TAILem. Generalnie nad ta czescia kicka powinno pracowac sie osobno, ale jak to juz Ci nie powiem TAIL "ogon" kicka. Wazny jest on o tyle ze w Nu stylu i teraz rowniez raw stylu jest on bardzo slyszalny. Jest to czesc za DECAYem (SUSTAIN Kicka innymi slowy). Dzieli sie on na pierwsza czesc taila i druga. Pierwsza to SUSTAIN druga to RELEASE. SUB pasmo niskich czestotliwosci. W zaleznosci od PITCHa kicka moze on byc na roznych czestotliwosciach. Przykladowo na G# bedzie on na 52 Hz z racji tego ze jest to fundamentalna czestotlowosc tego pitchu w kicku Polecam ciecie ponizej 30 czasem nawet 40 Hz ewentualnie 60 Hz ale z cutem 24 db/oct. To pasmo jest o tyle wazne ze od niego zalezy czy kick bedzie walil bassem czy bedzie bardziej slyszalny w mixie ,)
Pitchujemy tylko DECAY + TAIL ale to pewnie wiesz
DIST to jest inaczej DISTORTION a po polsku PRZESTER. Jest to efekt wywolany przekroczeniem 0DB na mikserze. Mozemy go wywolac roznymi pluginami typu CamelPhat, Clip Distortion, Fruity Fast Distortion i masa innych. Co nam daje dist? Zmiane waveformu dzwieku przez co i sam dzwiek. Typowe dzialanie distu jest widoczne gdy masz 1 voice sine wave. Z tego zrobi sie square wave
no i EQ czyli equalizacja kicka. Najwazniejsza czesc robienia kicka. Tutaj kickowi nadajesz charakteru tu BOOSTujesz (podbijasz czestotliwosci) CUTujesz (tniesz niepotrzebne czestotliwosci).
Polecam uzywanie PHASERow (do delikatnej zmiany PHASE kicka daje on taka delikatna zmiane w wydzwieku kicka, polecam) AUTOFILTRow (do skracania dlugosci kickow) oraz polecam kompresowanie punchu ewentualnie jak zrobil to HHz nalozenie dwoch TOKow tych samych jeden krotszy dlugi dluzszy by nadac mu wiekszej mocy
To by bylo na tyle jak masz jeszcze jakies pytanie to pytaj sluze pomoca
I pamietaj: It's very creative process! XD
Ostatnio zmieniony przez The Timbrer 06-11-2012, 12:14, w caoci zmieniany 2 razy
DIST to jest inaczej DISTORTION a po polsku PRZESTER. Jest to efekt wywolany przekroczeniem 0DB na mikserze.
Jeśli już to wywołany jest ścięciem/spłaszczenia wierzchołków przebiegów przy jednoczesnym zminimalizowaniu attack'u i release'u.
To co powiedziales to jest akurat skutek przesteru a nie jego przyczyna. Przyczyna dzwieku jakim odbieramy jest to ci napisales Przyczyna przesteru jest przekroczenie cyfrowego limitu. Nie wiem co Ci nie pasowalo w tym co napisalem.
DIST to jest inaczej DISTORTION a po polsku PRZESTER. Jest to efekt wywolany przekroczeniem 0DB na mikserze.
Ło nie nie. To o czym mówisz to czysty Overdrive czyli przester (tak jak napisałeś - przekroczenie 0db na mikserze). Distortion natomiast jest zniekształceniem dźwięku. Mogę ci zniekształcić dźwięk nie przekraczając 0db na mikserze, i co wtedy?
Czasem jedno zaliczają do drugiego ale według mnie różnica jest właśnie taka, jaką opisałem powyżej.
No tak tak masz racje ale u nas w Polskim na Overdive, Clipping, Decimor distortion masz jedno okreslenie PRZESTER a wiec u nas. Sorry za niejasnosc. Natomiast Overdrive to typ Distortion jakby nie patrzec wiec tez nie mozna tak do konca zaliczyc. Ale tak masz racje To moglaby byc rozmowawiele dluzsza ale rozmawiamy na temat kickow a w kickach potrzebujemy jedynie Distortionu dostepnego w CamelPhacie/Clip Distortion/Ohmicide itp nie ma co mieszac koledze w glowie
I dzieki za sprostowanie sytuacji
Ostatnio zmieniony przez The Timbrer 06-11-2012, 21:37, w caoci zmieniany 1 raz
Chłopaki zrobiliście tutaj taka rewolucje że nie wiem jak się nazywam...
Szczerze mówiąc nie miałem pojęcia o większości rzeczy które zostały tu wymienione... nie wiedziałem że kick dzieli się na tyle części. Wykręcam go w w jednej wtyczce w tym wypadku sytrus, wszystko wykręcone z jednego dźwięku bez samplowania i podkładania innych (nie wiem jak wam to wychodzi na kilku wtyczkach czy z jednej? mogę dać zdjęcia i sobie zobaczycie... ) dodawałem efekty i myślałem że robię dobrze... a tu jednak jestem 100 lat za murzynami heh
trochę potrwa zanim ogarne nowy sposób i cała ta teorie...
Czyli sampluje i pitchuje tylko bass bez uderzenia tak ? Bo ja nagrywam całe uderzenie i podnoszę tonacje całości, pewnie znów źle robie ?