| |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Dołączył: 27 Sie 2009 Wiek: 41 Posty: 445 (0,07/dzień) Piwa: 161 Skąd: Malbork  | Wysłany: 06-10-2011, 09:34 muzyka w 5.1 | #1
|
| Chce poruszyc temat muzyki w 5.1. Temat do dyskusji i jesli nie w tym dziale to przeniescie.
Muzyka/piosenki sa tworzone w stereo i nie spodkalem sie osobiscie z inna opcja. Co sadzicie o muzyce w 5.1? W filmach fajnie sie to przyjelo i jest to bardzo efektowne.
Czy w produkcji muzyki jest takie cos mozliwe i czy ma sens? Czy programy do produkcji muzyki (FL, cubase, ableton...) sa w stanie stworzyc utwor w 5.1?
Od strony sluchacza raczej problemu by nie bylo, ci co maja zestawy 5.1 nie mieli by problemu a ci co maja 2.0 to tak jak z filmami tez by dalo rade sluchac.
Jakie sa wasze opinie, wiedza itp... Zapraszam do dyskusji | _________________ zobacz mnie na: facebook soundcloud youtube | |
| |
 | |
|
Informacje Dołączył: 11 Lis 2008 Wiek: 38 Posty: 988 (0,15/dzień) Piwa: 616 Skąd: ChrzanĂłw  | Wysłany: 06-10-2011, 11:52 | #2
|
| Z tym Ĺźe juĹź raczej nikt nie tworzy swoich kawaĹkĂłw w zwykĹym stereo. KaĹźdy stara siÄ w miarÄ moĹźliwoĹci sprzÄtowych aby ukĹadaÄ dĹşwiÄki w panoramie. Sam dobrze wiesz Ĺźe jak by wszystko graĹo w jednym miejscy to by to sĹabo brzmiaĹo.
ja to tak widzÄ | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 27 Sie 2009 Wiek: 41 Posty: 445 (0,07/dzień) Piwa: 161 Skąd: Malbork  | Wysłany: 06-10-2011, 11:57 | #3
|
| | To wiem ale i tak takie dzwieki graja na jednym kanale, a jakby byly na 6 rozlozone? O to mi chodzi. | _________________ zobacz mnie na: facebook soundcloud youtube | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 19 Kwi 2008 Wiek: 42 Posty: 1352 (0,2/dzień) Piwa: 660 Skąd: Bytom  | Wysłany: 06-10-2011, 16:20 | #4
|
| Aden przeczytaj jeszcze raz co napisaĹeĹ i pomyĹl czy dobrze napisaĹeĹ to co napisaĹeĹ. Nie wprowadzaj ludzi w bĹÄ
d bo potem przyjdzie taki jasiu, przeczyta i bedzie siÄ wymÄ
drzaĹ a tak na prawde Ĺşle bÄdzie gadaĹ. Jakie zwykĹe nie zwykĹe stereo ? Jest STEREO, MONO i nastepne to pochodne od stereo czyli, 2/2, 5/1, 7/1 itd Ale niestety bez specjalistycznego sprzetu nie ma takiej moĹźliwoĹci na zrobienie wiÄcej niĹź STEREO. MoĹźna odwracaÄ FAZE, moĹźna opóźniaÄ kanaĹy miÄdzy sobÄ
w milisekundach itd. Ale stereo to nadal stereo czyli 2 KANAĹY a nie jeden jak piszesz. Jeden kanaĹ jak sama nazwa mĂłwi to MONO, jedna koĹcĂłwka mocy, jeden kabel, jedna kolumna, jedno ĹşrudĹo dĹşwiÄku. No kufa ulĹźyĹo mi PS. A no i mi sie zdaje Ĺźe muzyka w 5/1 raczej nie przejdzie poniewaĹź byĹa by jeszcze droĹźsza ze wzglÄdu na uzytÄ
technologie obrĂłbki. To juĹź nie tylko uĹźycie stereoshapera czy stereoenhancer, tutaj sÄ
uzywane specjalistyczne procesory czy co tam oni uzywajÄ
do tego. KiedyĹ swojego czasu miaĹem kilka kawaĹku nagranych w 5/1, przesĹuchaĹem sobie w domu i faktem jest iĹź fajnie siÄ tego sĹuchaĹo, ale to byĹo pochodne od muzyki klasycznej a muzyki elektronicznaej nie spotkaĹem nagranej tym sposobem. | _________________ www.myspace.com/noisyboypl | | Ostatnio zmieniony przez noisyboy 06-10-2011, 16:28, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
Podziękowali: | Kona Black, ADEN, N-Core |
Informacje Dołączył: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzień) Piwa: 11 Skąd: KrakĂłw  | Wysłany: 30-10-2011, 08:50 | #5
|
| | N-Core, ludzi, ktĂłrzy tworzÄ
muzykÄ w 5.1(i nagrywajÄ
w 5.1) na poziomie jest w Europie kilka sztuk, na naszÄ
czÄĹÄ Europy(Niemcy, Polska, Czechy, SĹowacja itd) jest jeden facet w Czechach, ktĂłry siÄ tym zajmuje i ma rzetelnie skonfigurowany system. Dlaczego tylko tyle osĂłb siÄ tym zajmuje? po pierwsze, sprzÄt do systemu 5.1 kosztuje dobre kilka set tysiÄcy euro lub nawet w milionach a druga sprawa, to jest czyĹciuteĹka matematyka i fizyka, goĹÄ siÄ uczyĹ ponad 10 lat zanim zaczÄ
Ĺ to robiÄ. W grÄ wchodzÄ
problemy tego typu jak obliczenie jak dany dĹşwiÄk przefiltruje twoja skĂłra i czaszka oraz setki innych odbiÄ w pomieszczeniu, warunki pogodowe etc. To nie zabawa:) ZresztÄ
, trzeba mieÄ w domu odpowiednio skonfigurowany sprzÄt Ĺźeby sĹuchaÄ naprawdÄ w 5,1 a po za tym dobrze zrobione stereo robi naprawdÄ wraĹźenie jeĹli wszystko jest zrobione tak jak trzeba, ĹÄ
cznie z konfiguracjÄ
sprzÄtu w domu. Pozdrawiam. | | Ostatnio zmieniony przez extremestate 30-10-2011, 08:53, w całości zmieniany 2 razy | |
| |
Podziękowali: | N-Core |
| |