Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœć i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzień. Czasami trzeba poczekać.
3. Czytaj uważnie posty. Staraj sie nie zadawać pytań które było zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako że nie każdy regulamin jest perfekcyjnym ideałem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- może ukarać ostrzeżeniem użytkownika, jeżeli uzna to za słuszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisać na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogłoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 5.1, muzyka

muzyka w 5.1
Autor Wiadomość
Sapher 
HARDCORE

Informacje
Piwa: 161

$ wspomagacz (Ilość: 3)

Wysłany: 06-10-2011, 09:34   muzyka w 5.1 #1

Chce poruszyc temat muzyki w 5.1. Temat do dyskusji i jesli nie w tym dziale to przeniescie.

Muzyka/piosenki sa tworzone w stereo i nie spodkalem sie osobiscie z inna opcja. Co sadzicie o muzyce w 5.1?
W filmach fajnie sie to przyjelo i jest to bardzo efektowne.

Czy w produkcji muzyki jest takie cos mozliwe i czy ma sens?
Czy programy do produkcji muzyki (FL, cubase, ableton...) sa w stanie stworzyc utwor w 5.1?

Od strony sluchacza raczej problemu by nie bylo, ci co maja zestawy 5.1 nie mieli by problemu a ci co maja 2.0 to tak jak z filmami tez by dalo rade sluchac.

Jakie sa wasze opinie, wiedza itp...
Zapraszam do dyskusji :)
youtube

ADEN 

Informacje
Piwa: 616

$ wspomagacz (Ilość: 5) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilość: 1)

Wysłany: 06-10-2011, 11:52    #2

Z tym że już raczej nikt nie tworzy swoich kawałków w zwykłym stereo. Każdy stara się w miarę możliwości sprzętowych aby układać dźwięki w panoramie. Sam dobrze wiesz że jak by wszystko grało w jednym miejscy to by to słabo brzmiało.

ja to tak widzę :)

Sapher 
HARDCORE

Informacje
Piwa: 161

Wysłany: 06-10-2011, 11:57    #3

To wiem ale i tak takie dzwieki graja na jednym kanale, a jakby byly na 6 rozlozone? O to mi chodzi.
youtube

noisyboy 

Informacje
Piwa: 660

Wysłany: 06-10-2011, 16:20    #4

Aden przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i pomyśl czy dobrze napisałeś to co napisałeś. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo potem przyjdzie taki jasiu, przeczyta i bedzie się wymądrzał a tak na prawde źle będzie gadał. Jakie zwykłe nie zwykłe stereo ? Jest STEREO, MONO i nastepne to pochodne od stereo czyli, 2/2, 5/1, 7/1 itd Ale niestety bez specjalistycznego sprzetu nie ma takiej możliwości na zrobienie więcej niż STEREO. Można odwracać FAZE, można opóźniać kanały między sobą w milisekundach itd. Ale stereo to nadal stereo czyli 2 KANAŁY a nie jeden jak piszesz. Jeden kanał jak sama nazwa mówi to MONO, jedna końcówka mocy, jeden kabel, jedna kolumna, jedno źrudło dźwięku.
No kufa ulżyło mi ;DD
PS.
A no i mi sie zdaje że muzyka w 5/1 raczej nie przejdzie ponieważ była by jeszcze droższa ze względu na uzytą technologie obróbki. To już nie tylko użycie stereoshapera czy stereoenhancer, tutaj są uzywane specjalistyczne procesory czy co tam oni uzywają do tego.
Kiedyś swojego czasu miałem kilka kawałku nagranych w 5/1, przesłuchałem sobie w domu i faktem jest iż fajnie się tego słuchało, ale to było pochodne od muzyki klasycznej a muzyki elektronicznaej nie spotkałem nagranej tym sposobem.
Ostatnio zmieniony przez noisyboy 06-10-2011, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

Podziękowali:Kona Black, ADEN, N-Core
extremestate 
Dj Extreme

Informacje
Piwa: 11

Wysłany: 30-10-2011, 08:50    #5

N-Core, ludzi, którzy tworzą muzykę w 5.1(i nagrywają w 5.1) na poziomie jest w Europie kilka sztuk, na naszą część Europy(Niemcy, Polska, Czechy, Słowacja itd) jest jeden facet w Czechach, który się tym zajmuje i ma rzetelnie skonfigurowany system. Dlaczego tylko tyle osób się tym zajmuje? po pierwsze, sprzęt do systemu 5.1 kosztuje dobre kilka set tysięcy euro lub nawet w milionach a druga sprawa, to jest czyściuteńka matematyka i fizyka, gość się uczył ponad 10 lat zanim zaczął to robić. W grę wchodzą problemy tego typu jak obliczenie jak dany dźwięk przefiltruje twoja skóra i czaszka oraz setki innych odbić w pomieszczeniu, warunki pogodowe etc. To nie zabawa:) Zresztą, trzeba mieć w domu odpowiednio skonfigurowany sprzęt żeby słuchać naprawdę w 5,1 a po za tym dobrze zrobione stereo robi naprawdę wrażenie jeśli wszystko jest zrobione tak jak trzeba, łącznie z konfiguracją sprzętu w domu. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez extremestate 30-10-2011, 08:53, w całości zmieniany 2 razy  

Podziękowali:N-Core
Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)