Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposb pokojowy.
2. Cierpliwo i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzie. Czasami trzeba poczeka.
3. Czytaj uwanie posty. Staraj sie nie zadawa pyta ktre byo zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako e nie kady regulamin jest perfekcyjnym ideaem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- moe ukara ostrzeeniem uytkownika, jeeli uzna to za suszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisa na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: dj, sawp, spotkanie, stoart, union, zaiks, zpav

Spotkanie DJ Union z ZPAV, ZAiKS, SAWP i STOART
Autor Wiadomo
100-NED 
ACM

Informacje
Doczy: 19 Sie 2010
Piwa: 88
Skd: Toruń

Wysany: 23-03-2011, 09:34    #11

SchizeQ napisa/a:
Przypomnę, że DJ Licencja wydawana przez ZPAV po zapłaceniu dwóch tysięcy złotych zezwala tylko i wyłącznie kopiowanie legalnie nabytych utworów i nie daje żadnych innych przywilejów dla posiadaczy tej DJ Licencji.

Każdy DJ, który gra z vinyli może spać spokojnie. Moim zdaniem to jest parodia, że nie możesz sobie zrobić kopii bez jakiejś jebanej licencji skoro z pkt. widzenia prawa posiadacz oryginalnego nośnika/płyty jest uprawniony do wykonania jednej kopii zapasowej. Grożą każdemu, a wątpię żeby ich pozwy miały jakąkolwiek moc prawną.

rage 

Informacje
Doczy: 15 Sie 2009
Piwa: 25
Skd: Szczecin

$ wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 23-03-2011, 13:17    #12

Tak możesz sobie robić po jednej kopii zapasowej np. programu który kupiłeś i to nie jest piractwo i psioczenie zaiksu nic nie da ;]. Dzisiaj jak wrócę z uczelni to postaram się przeczytać te pieprzoną ustawę o prawie autorskim i coś tutaj skrobnę. Mi też to się przyda bo za jakiś czas na studiach zaczyna się przedmiot o nazwie Ochrona własności intelektualnej więc znajomość tej ustawy może się przydać ;].

[ Dodano: 24-03-2011, 00:04 ]
Przebrnąłem przez tą ustawę!! Ciężko było ale dałem radę ;) , mimo iż dowiedziałem się mniej niż chciałem ;/ ale coś znalazłem:

Przede wszystkim co oznacza skrót OZZ ?? OZZ są to organizacje zrzeszenia zbiorowego która chronią prawa autorskie.

naphyronE napisał:
Zaiks ma prawo kontrolować np. kogoś grającego italian hardstyle, bądź coś od Neophyte?
Ale zobaczycie, państwo wywęszy, że muzyka się opłaca to się wezmą za nią ;DD ;DD

Art. 105. 1. Domniemywa się, że organizacja zbiorowego zarządzania jest uprawniona do
zarządzania i ochrony w odniesieniu do pól eksploatacji objętych zbiorowym zarządzaniem oraz że ma
legitymację procesową w tym zakresie. Na domniemanie to nie można się powołać, gdy do tego samego
utworu lub artystycznego wykonania rości sobie tytuł więcej niż jedna organizacja zbiorowego
zarządzania.
2. W zakresie swojej działalności organizacja zbiorowego zarządzania może się domagać udzielenia
informacji oraz udostępnienia dokumentów niezbędnych do określenia wysokości dochodzonych przez nią
wynagrodzeń i opłat.

Jak grasz coś zagranicznych wykonawców którzy podlegają pod inne OZZ to one mają pierwszeństwo jeśli chodzi o opłaty itp.

SBD napisał:
Art. 108 pkt. 3 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych utracił moc z dniem 1 września 2006 roku (dotyczył konieczności zatwierdzania tabeli stawek przez Komisję Prawa Autorskiego), ZAiKS pobiera wynagrodzenia za rozpowszechnianie utworów na podstawie tabel zatwierdzanych przez zarząd Stowarzyszenia.

Nie wiem skąd to masz ale ten kto to pisał chyba nie czytał ustawy gdyż mamy coś takiego:

Art. 110¹. 1. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego powołuje Komisję
Prawa Autorskiego, zwaną dalej "Komisją".
2. Do zadań Komisji należy:
1) rozpatrywanie spraw o zatwierdzanie i zmianę zatwierdzonych tabel wynagrodzeń za korzystanie z
utworów lub przedmiotów praw pokrewnych.

Czyli najwidoczniej wnosi się o rozpatrzenie sprawy o zatwierdzenie tabeli składek.
Mówią też o tym Art. 110¹¹ i Art. 110¹<sup>2</sup>.

Art. 117. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub
zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie,
fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

I tutaj ja się trochę gubię bo kopiować można sobie wszystko ale nie można rozpowszechniać pod słowem rozpowszechniać ukryte jest chyba grać czyli nie można grać z kopii zapasowej ale jeżeli np. utwór jest w wersji cyfrowej to można go chyba zrzucić na np. pendrive i używać bo np.

Art. 6. 1. w punkcie 9 mamy coś takiego i nie ma tam żadnej wzmianki o kopii zapasowej

9) odtworzeniem utworu jest jego udostępnienie bądź przy pomocy nośników dźwięku, obrazu lub
dźwięku i obrazu, na których utwór został zapisany, bądź przy pomocy urządzeń służących do
odbioru programu radiowego lub telewizyjnego, w którym utwór jest nadawany;

To tyle mam nadzieję że pomogłem jakoś ;) i nie nie studiuje prawa tylko administrację publiczną jestem na 3 roku pozdrawiam. rage ;)

Podzikowali:SchizeQ, ADEN, naphyronE, ResQ
SBD 
Ik Wil Hakke!

Informacje
Doczy: 14 Wrz 2008
Piwa: 46
Skd: Sosnowiec

Wysany: 25-03-2011, 18:39    #13

No teoretycznie ale to nie znaczy że w rzeczywistości jest to na pewno respektowane. Prawo może być łamane albo istnieją układy między "komisją" a ZAIKS'em, czyli zwykłe kolesiostwo... Czy tak jest? Nie wiem bo nie ogarniam tego i nie chce mi się już grzebać ;D
Ostatnio zmieniony przez SBD 25-03-2011, 18:42, w caoci zmieniany 2 razy  

Lucato 
Rawenvoys

Informacje
Doczy: 27 Sty 2011
Piwa: 20
Skd: Białystok

Wysany: 29-03-2011, 21:10    #14

ResQ napisa/a:

wyraznie napisane na stronie ZAiKS-u - ze DJ moze tylko grac legalnie z oryginalnych NOSNIKOW - w takiej postaci w jakiej je zakupil - no i problem zaczyna sie z zakupionymi mp3 - na zachodzie jest to bez problemu uregulowane i mozna je grac legalnie - w Polsce, mozna bylo by je grac, jezeli bedzie sie je gralo z NOSNIKA - czyli na danym kompie, na ktorym sie go zakupiolo z dysku twardego :P

Zacznijmy produkować CD Playery z wi-fi i nagrywarką by od razu na czyste płytki nagrywać te utwory :lol: najgłupsze rozwiązania są czasami najlepsze :lol:

lcniko 

Informacje
Doczy: 04 Cze 2010
Piwa: 16
Skd: Piotrków Trybunalski

Wysany: 01-04-2011, 15:29    #15

To wszystko staje się co raz bardziej popierdolone.

dumm 

Informacje
Doczy: 04 Lip 2009
Piwa: 457
Skd: Trójmiasto

Wysany: 03-04-2011, 17:22    #16

Najlepiej to grać utwory na licencji Creative Commons - zaiksy mogą wtedy cmoknąć w tyłek ;D
Ostatnio zmieniony przez dumm 03-04-2011, 17:22, w caoci zmieniany 1 raz  

SchizeQ 

Informacje
Doczy: 11 Lip 2007
Piwa: 3135
Skd: Katowice Tauzen

$ wspomagacz (Ilo: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 04-04-2011, 17:17    #17

dumm, cos wiecej mozesz o tym napisac? :>

miniol 
www.melbshuffle.pl

Informacje
Doczy: 25 Cze 2007
Piwa: 288
Skd: Siemianowice Śl.

Wysany: 04-04-2011, 21:04    #18

dumm, cos wiecej mozesz o tym napisac? :>
tutaj masz trochę info ;]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons
CC nie odnosi się tylko do muzyki, ale do wszystkich dzieł (programów, filmów itp)
Ostatnio zmieniony przez miniol 04-04-2011, 21:04, w caoci zmieniany 1 raz  

dumm 

Informacje
Doczy: 04 Lip 2009
Piwa: 457
Skd: Trójmiasto

Wysany: 04-04-2011, 21:34    #19

Praktycznie większość netlabeli posiada licencje CC, czyli krótko mówiąc - darmowa muzyka ;D

http://www.jamendo.com/pl/ - muzyka tylko na tej licencji
http://www.archive.org/ - wszelkie netlabele, które tam udostępniają mp3, są na tej właśnie licencji

Zresztą zaiksy w 2007 roku nawet sami się przyznali do błędu, że chcieli któregoś razu opłatę za utwory na licencji CC.

SchizeQ 

Informacje
Doczy: 11 Lip 2007
Piwa: 3135
Skd: Katowice Tauzen

$ wspomagacz (Ilo: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 05-04-2011, 00:29    #20

no tak free tracki to wiadomo, ale jednak wiekszosc tych DOBRYCH rzeczy wychodzi gdzies tam nawet w netlabelach ale na beatporcie czy juno..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 uytkownikw czyta ten temat (1 Goci i 0 Anonimowych uytkownikw)
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wywietle: 4417
Odpowiedzi: 34
Odwiedzin z google: 984
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: