| |
| Autor | Wiadomo |
Informacje Doczy: 19 Sie 2010 Wiek: 33 Posty: 353 (0,06/dzie) Piwa: 88 Skd: Toruń  | Wysany: 23-03-2011, 09:34 | #11
|
| | SchizeQ napisa/a: | | Przypomnę, że DJ Licencja wydawana przez ZPAV po zapłaceniu dwóch tysięcy złotych zezwala tylko i wyłącznie kopiowanie legalnie nabytych utworów i nie daje żadnych innych przywilejów dla posiadaczy tej DJ Licencji. |
Każdy DJ, który gra z vinyli może spać spokojnie. Moim zdaniem to jest parodia, że nie możesz sobie zrobić kopii bez jakiejś jebanej licencji skoro z pkt. widzenia prawa posiadacz oryginalnego nośnika/płyty jest uprawniony do wykonania jednej kopii zapasowej. Grożą każdemu, a wątpię żeby ich pozwy miały jakąkolwiek moc prawną. | |
| |
 | |
|
Informacje Doczy: 15 Sie 2009 Wiek: 36 Posty: 403 (0,06/dzie) Piwa: 25 Skd: Szczecin  | Wysany: 23-03-2011, 13:17 | #12
|
| Tak możesz sobie robić po jednej kopii zapasowej np. programu który kupiłeś i to nie jest piractwo i psioczenie zaiksu nic nie da ;]. Dzisiaj jak wrócę z uczelni to postaram się przeczytać te pieprzoną ustawę o prawie autorskim i coś tutaj skrobnę. Mi też to się przyda bo za jakiś czas na studiach zaczyna się przedmiot o nazwie Ochrona własności intelektualnej więc znajomość tej ustawy może się przydać ;].
[ Dodano: 24-03-2011, 00:04 ] Przebrnąłem przez tą ustawę!! Ciężko było ale dałem radę , mimo iż dowiedziałem się mniej niż chciałem ;/ ale coś znalazłem:
Przede wszystkim co oznacza skrót OZZ ?? OZZ są to organizacje zrzeszenia zbiorowego która chronią prawa autorskie.
naphyronE napisał:
| Zaiks ma prawo kontrolować np. kogoś grającego italian hardstyle, bądź coś od Neophyte? Ale zobaczycie, państwo wywęszy, że muzyka się opłaca to się wezmą za nią |
Art. 105. 1. Domniemywa się, że organizacja zbiorowego zarządzania jest uprawniona do zarządzania i ochrony w odniesieniu do pól eksploatacji objętych zbiorowym zarządzaniem oraz że ma legitymację procesową w tym zakresie. Na domniemanie to nie można się powołać, gdy do tego samego utworu lub artystycznego wykonania rości sobie tytuł więcej niż jedna organizacja zbiorowego zarządzania. 2. W zakresie swojej działalności organizacja zbiorowego zarządzania może się domagać udzielenia informacji oraz udostępnienia dokumentów niezbędnych do określenia wysokości dochodzonych przez nią wynagrodzeń i opłat.
Jak grasz coś zagranicznych wykonawców którzy podlegają pod inne OZZ to one mają pierwszeństwo jeśli chodzi o opłaty itp.
SBD napisał:
| | Art. 108 pkt. 3 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych utracił moc z dniem 1 września 2006 roku (dotyczył konieczności zatwierdzania tabeli stawek przez Komisję Prawa Autorskiego), ZAiKS pobiera wynagrodzenia za rozpowszechnianie utworów na podstawie tabel zatwierdzanych przez zarząd Stowarzyszenia. |
Nie wiem skąd to masz ale ten kto to pisał chyba nie czytał ustawy gdyż mamy coś takiego:
Art. 110¹. 1. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego powołuje Komisję Prawa Autorskiego, zwaną dalej "Komisją". 2. Do zadań Komisji należy: 1) rozpatrywanie spraw o zatwierdzanie i zmianę zatwierdzonych tabel wynagrodzeń za korzystanie z utworów lub przedmiotów praw pokrewnych.
Czyli najwidoczniej wnosi się o rozpatrzenie sprawy o zatwierdzenie tabeli składek. Mówią też o tym Art. 110¹¹ i Art. 110¹<sup>2</sup>.
Art. 117. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
I tutaj ja się trochę gubię bo kopiować można sobie wszystko ale nie można rozpowszechniać pod słowem rozpowszechniać ukryte jest chyba grać czyli nie można grać z kopii zapasowej ale jeżeli np. utwór jest w wersji cyfrowej to można go chyba zrzucić na np. pendrive i używać bo np.
Art. 6. 1. w punkcie 9 mamy coś takiego i nie ma tam żadnej wzmianki o kopii zapasowej
9) odtworzeniem utworu jest jego udostępnienie bądź przy pomocy nośników dźwięku, obrazu lub dźwięku i obrazu, na których utwór został zapisany, bądź przy pomocy urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego, w którym utwór jest nadawany;
To tyle mam nadzieję że pomogłem jakoś i nie nie studiuje prawa tylko administrację publiczną jestem na 3 roku pozdrawiam. rage | |
| |
Podzikowali: | SchizeQ, ADEN, naphyronE, ResQ |
Informacje Doczy: 14 Wrz 2008 Wiek: 36 Posty: 500 (0,08/dzie) Piwa: 46 Skd: Sosnowiec  | Wysany: 25-03-2011, 18:39 | #13
|
| No teoretycznie ale to nie znaczy że w rzeczywistości jest to na pewno respektowane. Prawo może być łamane albo istnieją układy między "komisją" a ZAIKS'em, czyli zwykłe kolesiostwo... Czy tak jest? Nie wiem bo nie ogarniam tego i nie chce mi się już grzebać | | Ostatnio zmieniony przez SBD 25-03-2011, 18:42, w caoci zmieniany 2 razy | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 27 Sty 2011 Wiek: 31 Posty: 62 (0,01/dzie) Piwa: 20 Skd: Białystok  | Wysany: 29-03-2011, 21:10 | #14
|
| | ResQ napisa/a: | wyraznie napisane na stronie ZAiKS-u - ze DJ moze tylko grac legalnie z oryginalnych NOSNIKOW - w takiej postaci w jakiej je zakupil - no i problem zaczyna sie z zakupionymi mp3 - na zachodzie jest to bez problemu uregulowane i mozna je grac legalnie - w Polsce, mozna bylo by je grac, jezeli bedzie sie je gralo z NOSNIKA - czyli na danym kompie, na ktorym sie go zakupiolo z dysku twardego
|
Zacznijmy produkować CD Playery z wi-fi i nagrywarką by od razu na czyste płytki nagrywać te utwory najgłupsze rozwiązania są czasami najlepsze | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 04 Cze 2010 Wiek: 33 Posty: 618 (0,1/dzie) Piwa: 16 Skd: Piotrków Trybunalski  | Wysany: 01-04-2011, 15:29 | #15
|
| | To wszystko staje się co raz bardziej popierdolone. | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 04 Lip 2009 Wiek: 35 Posty: 1752 (0,28/dzie) Piwa: 457 Skd: Trójmiasto  | Wysany: 03-04-2011, 17:22 | #16
|
| Najlepiej to grać utwory na licencji Creative Commons - zaiksy mogą wtedy cmoknąć w tyłek | | Ostatnio zmieniony przez dumm 03-04-2011, 17:22, w caoci zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzie) Piwa: 3135 Skd: Katowice Tauzen  | Wysany: 04-04-2011, 17:17 | #17
|
| dumm, cos wiecej mozesz o tym napisac? | |
| |
 | |
miniol www.melbshuffle.pl

Informacje Doczy: 25 Cze 2007 Wiek: 38 Posty: 1935 (0,28/dzie) Piwa: 288 Skd: Siemianowice Śl.  | Wysany: 04-04-2011, 21:04 | #18
|
| | dumm, cos wiecej mozesz o tym napisac? | tutaj masz trochę info ;] http://pl.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons CC nie odnosi się tylko do muzyki, ale do wszystkich dzieł (programów, filmów itp) | _________________ Jestem traktorem! Robię w holiłudzie!! | | Ostatnio zmieniony przez miniol 04-04-2011, 21:04, w caoci zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 04 Lip 2009 Wiek: 35 Posty: 1752 (0,28/dzie) Piwa: 457 Skd: Trójmiasto  | Wysany: 04-04-2011, 21:34 | #19
|
| Praktycznie większość netlabeli posiada licencje CC, czyli krótko mówiąc - darmowa muzyka
http://www.jamendo.com/pl/ - muzyka tylko na tej licencji http://www.archive.org/ - wszelkie netlabele, które tam udostępniają mp3, są na tej właśnie licencji
Zresztą zaiksy w 2007 roku nawet sami się przyznali do błędu, że chcieli któregoś razu opłatę za utwory na licencji CC. | |
| |
 | |
Informacje Doczy: 11 Lip 2007 Wiek: 36 Posty: 7707 (1,1/dzie) Piwa: 3135 Skd: Katowice Tauzen  | Wysany: 05-04-2011, 00:29 | #20
|
| | no tak free tracki to wiadomo, ale jednak wiekszosc tych DOBRYCH rzeczy wychodzi gdzies tam nawet w netlabelach ale na beatporcie czy juno.. | |
| |
 | |
| |