Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: co, do, kicku, pytanko

Pytanko co do kicku
Autor Wiadomo¶æ
DeathScreamerz 

Informacje
Do³±czy³: 09 Kwi 2012
Piwa: 0
Sk±d: Mikstat

Wys³any: 31-03-2013, 20:47   Pytanko co do kicku #1

Mam takie pytanie :

Mam kick w intro który ma częstotliwość 35 Hz i o to pytanko czy taki kick może być w tym intro, bo np. w moich głośnikach za 1000 zł bardzo ładnie daje, czuć moc niskich tonów za to w głośniczkach za 250 zł z logitecha jest tylko silny podmuch i subwoofer wibruje. Nie wiem czy może być taki kick bo pewnie dużo ludzi nie poczuje tej mocy jaką z siebie wydobywa subwoofer podczas tego kicku.

Norek 

Informacje
Do³±czy³: 23 Pa¼ 2011
Piwa: 76
Sk±d: Bytom

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 2)

Wys³any: 31-03-2013, 21:10    #2

The Timber
W zaleznosci od PITCHa kicka moze on byc na roznych czestotliwosciach. Przykladowo na G# bedzie on na 52 Hz z racji tego ze jest to fundamentalna czestotlowosc tego pitchu w kicku ;) Polecam ciecie ponizej 30 czasem nawet 40 Hz ewentualnie 60 Hz ale z cutem 24 db/oct. To pasmo jest o tyle wazne ze od niego zalezy czy kick bedzie walil bassem czy bedzie bardziej slyszalny w mixie ,)

Podziêkowali:DeathScreamerz
The Timbrer 

Informacje
Do³±czy³: 05 Lis 2012
Piwa: 5
Sk±d: Piotrków Trybunalski

Wys³any: 03-04-2013, 17:20    #3

Tym cytatem nie odpowiedziałeś koledze na pytanie :)

Dużo zależy od wielu czynników. Generalnie sprzęt konsumencki nie zagra Ci poniżej 50 Hz. Tak jak sam napisałeś. Jak odgrywasz go na droższym sprzęcie to gra ładnie a jak na słabszym to jest już gorzej. Jeżeli chcesz żeby sub był również słyszalny na sprzęcie konsumenckim musisz zastosować albo plugin MaxBass od Waves albo zrobić to na własną rękę. Kiedyś jak miałem czas to czytałem patent Bass Boost. Sprawa ma się tak, że stosujesz technikę "Missing Fundamental". Nie będę Ci tutaj robił wykładu na czym polega ogólnie to zjawisko bo to jest wykład na co najmniej 30 minut ale powiem Ci jak to osiągnąć. Tniesz fundamentalny pitch twojego kicka. Jeżeli masz 35 Hz mocno podbite to to będzie twoja fundamentalna częstotliwość. Tniesz High PASS Filter w granicach 50-60 Hz i podbijasz Resonance Filtrem o wąskim Q na harmonicznej częstotliwości mianowicie 70 Hz. Do tego należy zarzucić odpowiednim limiterem i generalnie mniej więcej efekt masz podobny. Jednak ja bym się skłaniał ku opcji z pluginem od Waves.

Na imprezach sprzęt jest na pewno dużo bardziej czuły na niskie częstotliwości jednak nie warto ryzykować a po drugie zależy Ci też na opinii ludzi co posiadają konsumencki typ sprzętu, więc musisz coś z tym zrobić :)

Podziêkowali:DeathScreamerz
DeathScreamerz 

Informacje
Do³±czy³: 09 Kwi 2012
Piwa: 0
Sk±d: Mikstat

Wys³any: 05-04-2013, 20:33    #4

Dzięki za porady spróbuję coś wykombinować.

Narazie taki kick mi wyszedł :)

KICK Creator of future

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wy¶wietleñ: 1114
Odpowiedzi: 3
Odwiedzin z google: 81
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: