| |
| Autor | Wiadomość |
Informacje Dołączył: 01 Sie 2012 Wiek: 33 Posty: 2 (0/dzień) Piwa: 0 Skąd: Kielce  | Wysłany: 02-09-2012, 11:24 CiÄcie hz - kick | #1
|
| Siema ludzie, jestem nowy na tej stronie co za tym idzie bede mial pare pytan.
Produkcja zajmuje sie juz jakis czas z tym ze nie przywiazywalem do tego az tak duzej wagi, poprostu amatorska zabawa dla samego siebie. Teraz chcial bym to zmienic robic cos bardziej profesionalnie ale szczerze nie mam za duzo wiedzy na temat takiej 'profesjonalnej' produkcji.
Jak wiele osob mam problem z kickiem. ChiaĹ bym wiedziec takie rzeczy jak :
- ile hz powinien miec kick ? - jakich programow uzywacie do ustawiania hz (camelphat ? ohmicide ? izotope ozone 4 ? )i czy uĹźywacie jakiegos programu do pomirau hz jesli tak to jakiego - co znaczy odciÄ
Ä dolne lub gĂłrne pasmo i jak to zrobic na jakim programie ? - i jesli chodzi o dB to ile kick powinien miec ?
Ogolnie jesli ktoĹ poĹwiÄcil by mi chwile na opisanie tego (nie jak zrobic kick) tylko jak 'zmasterowac kick'
Moga byc to gĹupie pytania i zle sformulowane ale prosze panowie o wyrozumialosc poniewaz w sprawach tych jestem zielony.
Dzieki z gory | | Ostatnio zmieniony przez Mx 02-09-2012, 12:12, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
|
Tunestylez Hardstyle producenci

Informacje Dołączył: 13 Lut 2012 Wiek: 34 Posty: 49 (0,01/dzień) Piwa: 5 Skąd: WrocĹaw  | Wysłany: 02-09-2012, 12:04 | #2
|
| troche to dziwne, mĂłwisz, ze umiesz zrobiÄ kicka itp, a nie wiesz co to odciÄ
Ä dolne lub gĂłrne pasmo , uzywasz do robienia kicka w ogĂłle EQ? | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 01 Sie 2012 Wiek: 33 Posty: 2 (0/dzień) Piwa: 0 Skąd: Kielce  | Wysłany: 02-09-2012, 12:28 | #3
|
| Prosilem o wyrozumialosc. No ale ok uswiadomiles mi ze nie umiem robic kicka wiec edytowalem post. Mimo wszystko uzywam equalizera. Wytlumaczysz mi co to sa te pasma ? MajÄ
cos wspolnego z eq ? | | Ostatnio zmieniony przez Mx 02-09-2012, 12:31, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
 | |
Tunestylez Hardstyle producenci

Informacje Dołączył: 13 Lut 2012 Wiek: 34 Posty: 49 (0,01/dzień) Piwa: 5 Skąd: WrocĹaw  | Wysłany: 02-09-2012, 21:46 | #4
|
| | Mx napisał/a: | | Wytlumaczysz mi co to sa te pasma ? MajÄ
cos wspolnego z eq ? |
Tak , tu chodzi o EQ, wpisz sobie w necie lowpass, high pass to skumasz ocb, i zeby kick ci nie zagĹuszaĹ dzwiÄkĂłw uzywasz do kazdego dzwiÄku osobnego eq i ustawiasz sobie, co do db to kick powinien graÄ gĹoĹniej niĹź inne dzwiÄki, ale nie ma okreĹlonej liczby db ;d tak zeby nie byĹo przesteru , | |
| |
 | |
Informacje Dołączył: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzień) Piwa: 11 Skąd: KrakĂłw  | Wysłany: 05-10-2012, 19:11 | #5
|
| Polecam zapoznanie siÄ z wiedzÄ
na temat procesorĂłw dĹşwiÄkowych- od korektorĂłw (ich rodzajĂłw i zastosowaĹ, podziaĹ-oktawowe, tercjowe itd), przez przestery aĹź po kompresje ( rodzaje kompresorĂłw/bramek i ich zastosowanie. Zapoznaj siÄ rĂłwnieĹź z kaĹźdym parametrem. DziÄki temu przestanie byÄ to dla ciebie problemem i nie bÄdziesz robiĹ nic w ciemno a efekty bÄdÄ
duĹźo lepsze niĹź przerzucanie presetĂłw we wtyczkach.
Dobrze bÄdzie jeĹli po nauczeniu siÄ tego, zaczniesz rozróşniaÄ poszczegĂłlne czÄstotliwoĹci (poczÄ
tkowo przynajmniej oktawowo). MoĹźesz to robiÄ za pomocÄ
podbicia danego pasma jakimkolwiek korektorem. Nie jest to jednak obowiÄ
zkowe- przyjdzie ci to zapewne z czasem.
JeĹli chodzi o samÄ
stopÄ w hardstyle'u to skĹada siÄ ona zazwyczaj z ataku-click'a ( pierwsze kilka, max 12ms.), nastÄpnie punch'a ktĂłry moĹźe byÄ czasami zĹoĹźony nawet z kilku dĹşwiÄkĂłw, dist'a-czyli gĹĂłwnej czÄĹci stopy(moĹźe byÄ róşnej dĹugoĹci), oraz tail'a- wybrzmienia dist'a. Do tego dochodzi sub kick, czyli caĹy dóŠstopy, w przedziale od 50-80hz. WĹaĹciwie najwaĹźniejszy w stopie jest punch.
Pozdrawiam,
Mateusz. | _________________ Realizator dĹşwiÄku. | | Ostatnio zmieniony przez extremestate 05-10-2012, 19:12, w całości zmieniany 1 raz | |
| |
Podziękowali: | Mx |
| |