Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœć i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzień. Czasami trzeba poczekać.
3. Czytaj uważnie posty. Staraj sie nie zadawać pytań które było zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako że nie każdy regulamin jest perfekcyjnym ideałem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- może ukarać ostrzeżeniem użytkownika, jeżeli uzna to za słuszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisać na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogłoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ciecie, hz, kick

Cięcie hz - kick
Autor Wiadomość
Mx 

Informacje
Piwa: 0

Wysłany: 02-09-2012, 11:24   Cięcie hz - kick #1

Siema ludzie, jestem nowy na tej stronie co za tym idzie bede mial pare pytan.

Produkcja zajmuje sie juz jakis czas z tym ze nie przywiazywalem do tego az tak duzej wagi, poprostu amatorska zabawa dla samego siebie. Teraz chcial bym to zmienic robic cos bardziej profesionalnie ale szczerze nie mam za duzo wiedzy na temat takiej 'profesjonalnej' produkcji.

Jak wiele osob mam problem z kickiem.
Chiał bym wiedziec takie rzeczy jak :

- ile hz powinien miec kick ?
- jakich programow uzywacie do ustawiania hz (camelphat ? ohmicide ? izotope ozone 4 ? )i czy uĹźywacie jakiegos programu do pomirau hz jesli tak to jakiego
- co znaczy odciąć dolne lub górne pasmo i jak to zrobic na jakim programie ?
- i jesli chodzi o dB to ile kick powinien miec ?

Ogolnie jesli ktoś poświęcil by mi chwile na opisanie tego (nie jak zrobic kick) tylko jak 'zmasterowac kick'

Moga byc to głupie pytania i zle sformulowane ale prosze panowie o wyrozumialosc poniewaz w sprawach tych jestem zielony.

Dzieki z gory :)
Ostatnio zmieniony przez Mx 02-09-2012, 12:12, w całości zmieniany 1 raz  

Tunestylez 
Hardstyle producenci

Informacje
Piwa: 5

Wysłany: 02-09-2012, 12:04    #2

troche to dziwne, mówisz, ze umiesz zrobić kicka itp, a nie wiesz co to odciąć dolne lub górne pasmo xd , uzywasz do robienia kicka w ogóle EQ? xd

Mx 

Informacje
Piwa: 0

Wysłany: 02-09-2012, 12:28    #3

Prosilem o wyrozumialosc. No ale ok uswiadomiles mi ze nie umiem robic kicka wiec edytowalem post. Mimo wszystko uzywam equalizera. Wytlumaczysz mi co to sa te pasma ? :] Mają cos wspolnego z eq ?
Ostatnio zmieniony przez Mx 02-09-2012, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  

Tunestylez 
Hardstyle producenci

Informacje
Piwa: 5

Wysłany: 02-09-2012, 21:46    #4

Mx napisał/a:
Wytlumaczysz mi co to sa te pasma ? Mają cos wspolnego z eq ?

Tak ;) , tu chodzi o EQ, wpisz sobie w necie lowpass, high pass to skumasz ocb, i zeby kick ci nie zagłuszał dzwięków uzywasz do kazdego dzwięku osobnego eq i ustawiasz sobie, co do db to kick powinien grać głośniej niż inne dzwięki, ale nie ma określonej liczby db ;d tak zeby nie było przesteru xd ,

extremestate 
Dj Extreme

Informacje
Piwa: 11

Wysłany: 05-10-2012, 19:11    #5

Polecam zapoznanie się z wiedzą na temat procesorów dźwiękowych- od korektorów (ich rodzajów i zastosowań, podział-oktawowe, tercjowe itd), przez przestery aż po kompresje ( rodzaje kompresorów/bramek i ich zastosowanie. Zapoznaj się również z każdym parametrem. Dzięki temu przestanie być to dla ciebie problemem i nie będziesz robił nic w ciemno a efekty będą dużo lepsze niż przerzucanie presetów we wtyczkach.

Dobrze będzie jeśli po nauczeniu się tego, zaczniesz rozróżniać poszczególne częstotliwości (początkowo przynajmniej oktawowo). Możesz to robić za pomocą podbicia danego pasma jakimkolwiek korektorem. Nie jest to jednak obowiązkowe- przyjdzie ci to zapewne z czasem.

Jeśli chodzi o samą stopę w hardstyle'u to składa się ona zazwyczaj z ataku-click'a ( pierwsze kilka, max 12ms.), następnie punch'a który może być czasami złożony nawet z kilku dźwięków, dist'a-czyli głównej części stopy(może być różnej długości), oraz tail'a- wybrzmienia dist'a. Do tego dochodzi sub kick, czyli cały dół stopy, w przedziale od 50-80hz. Właściwie najważniejszy w stopie jest punch.

Pozdrawiam,

Mateusz.
Ostatnio zmieniony przez extremestate 05-10-2012, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  

Podziękowali:Mx
Odpowiedz do tematu
1 użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)