1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy. 2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ. 3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie. 4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne. 5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora. Wiecej!
Elo! Wiem, że odkopuje dawno zapomniany dział i w dodatku piszę rzeczy, które wszyscy wiedzą... No ale cóż, może ktoś zamiast latać po wikipedii zajrzy do tego tematu i będzie olśniony o hardstyle.
Można dopisywać,. Jeżeli byłyby jakieś sugestie lub błędy PW or comment
1. Ogólnie o Hardstyle
Nasz kochany gatunek powstał w 1998 roku w Holandii. Tak zwanymi rodzicami gatunku okrzyknięto Lady Dan'ę i Prophet'a . Wywodzi się z elektronicznych gatunków hardtrance, hard dance i gabber. Jak to gdzieś kiedyś czytałem hardstyle wypełnia lukę pomiędzy gatunkami hardtrance, a hardcore. I cytując dalej czerpie z obydwóch gatunków.Gra się ją w tempie 140-155 BPM (Beat Per Minute). The Prophet założył wytwórnię ScantraxxRecordz (funkcjonuje do dziś) co pozwoliło wypromować wielu nowych przedstawicieli owego gatunku muzyki. Do 2003 roku hardstyle powoli się rozwijał. Utwory wyprodukowane w tamtym okresie zaliczamy do podgatunku OldSkool. Przykład:
W 2007 roku pojawił się Gated Kick. W pewnym sensie wyparł Reverse Bass, ale ostatnio wielu twórców wraca do "korzeni". Oczywiście dziś wygląda to inaczej. Przykład:
Kiedy Q-Dance (wielki holenderski koncern organizujący imprezy masowe) zajął się hs'em zaczęło się nim interesować wiele ludzi. Szczególnie po Qlimax'03 gdzie hymn tejże imprezy stał się hymnem wszystkich fanów hs'u.
Hardstyle dzieli się na pięć gatunków: - NuStyle (Melodyjne dźwięki, gated kick. lipa!) - Raw (Ostry, po prostu HARD ROZPIERDOL ) - Early (Najmroczniejszy ze wszystkich podgatunków) - Dubstyle (Połączenie Hardstyl'u z Dubstepem) - Jumpstyle (W zasadzie chuja to ma z hs, ale się skądś wywodzi )
Early Hardstyle:
Powstał mniej więcej w 2000/2001 roku(tego do końca nie wiem) w 2004 zaczął się niestety jego koniec, (choć produkowany jest do dzisiaj jednak w małej ilości)coraz bardziej eksperymentowano z dźwiękami i powstało nu-style. Wcześniejsze utwory (przed 2000 były raczej hard trance'owe niż hs'owe) Charakteryzuje się głównie: Mocną stopą/kickiem, Reverse bassem(prosta linia basowa), duża ilością snarów i fx'ów, "zniekształconych kicków" ostrych, wysoko tonowych, mrocznych dźwięków leadów, "skreczy" "hooverów", wokale najczęściej męskie, wulgarne i "wrzaskliwe" (czasami z filmów albo utworów POP) generalnie konstrukcja utworów nie jest bardzo skomplikowana raczej prosta, czasem występują break downy z jakimiś "babskimi przyśpiewkami" Hardstyle powstał z Hard Tranc'u i Hardcore'u gdyż wielu Trancowych (np. Gary D, Francesco Scandolari, Lorenzo Carpella) producentów i Hardcorowych(np. The Prophet, Dana, Neophyte, Dj Panic) zaczęło go tworzyć czasem na zmianę z Hardcore owymi bądź transowymi stąd motywy z obu styli. Na imprezach grano głównie Hardtrance, Hardstyle i Hardcore.
Raw:
Powstał w roku 2009. Od razu się przyjął i rozwinął się w szybkim tempie.
Nu:
Powstał w 2007 roku i trzyma się do dziś. Jednak nowsze produkcje są bardziej urozmaicone i przyjemniejsze dla ucha.
Przykładowi wykonawcy: Francesco Scandolari, Lorenzo Carpella, Activator, Trance generators, Daniele mondello, Zenith, The Prophet, Dana, Technoboy, Tuneboy, Coca, Jimmy the Sound, Dj Mani, Blutonium boy, Deepack, Zatox, Vortex, Zany, Pavo, Zappaman, The KGB's, The beholder & balisctic, Enigmato, Thera, Wavolizer, Geck-o, Hardside
Przykładowe labele: Titanic records, Italian masters of hardstyle, Dance Pollution, Wicked records
Dobre ale trochę tego mało moim zdaniem. Zamieniłbym opis Raw'u z Early. Poza tym napisałeś, że Hardstyle dzieli się na 3 gatunki a podałeś 5 Ale + za chęci
No mi też troszkę za mało Fajnie jakbyś wspomniał też o jakiś pierwszych trackach itp. Dyskusyjne jest też dla mnie, że Early najmocniejszy i wgl. Ale ok pomijam ten fakt
Gratuluje pomysłu tylko jak wyżej jest wspomniane dosyć mało info przykłady jak najbardziej ale prawda coś o pierwszych kawałkach harda i będzie ocena celująca
dubstyle - to nie tylko pojęcie odnoszące sie do hardstyle, dubstyle to dubowa odmiana innych gatunków,co do hardstyle-u nie wiem czy jest ona poprawna,ale na pewno nie oficjalna. nie sugerujcie sie tym że w nazwie tracku pisze "dubstyle remix". tak czy inaczej,wydaje mi sie, że jeśli prusio chciał ująć to w tym temacie,to ta nazwa jest ok,przynajmniej każdy wie z jakim gatunkiem jest track zmieszany
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu: Wy¶wietleñ: 8383 Odpowiedzi: 36 Odwiedzin z google: 1059