Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposb pokojowy.
2. Cierpliwo i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzie. Czasami trzeba poczeka.
3. Czytaj uwanie posty. Staraj sie nie zadawa pyta ktre byo zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako e nie kady regulamin jest perfekcyjnym ideaem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- moe ukara ostrzeeniem uytkownika, jeeli uzna to za suszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisa na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: 5.1, blaster, creative, odsluch, sound, surround, traktor, tutorial

[Tutorial] Odsłuch - Creative Sound Blaster Surround 5.1 - Traktor 3
Autor Wiadomo
Destino 
image not found

Informacje
Doczy: 18 Lip 2011
Piwa: 84
Skd: Kraków

Wysany: 18-03-2012, 00:04   [Tutorial] Odsłuch - Creative Sound Blaster Surround 5.1 - Traktor 3 #1

Tytułem wstępu - po Internecie krąży wiele pytań dot. ustawienia odsłuchu na tytułowej karcie dźwiękowej, tj. Creative Sound Blaster Surround 5.1 w wersji USB. Postanowiłem założyć wątek demonstrujący jego ustawienie, być może inni odwiedzający też skorzystają, a przez to HF zyska na odwiedzinach :)

Sposób oczywiście sprawdzony i przetestowany. Jakiś czas temu napisałem podobny tutorial, ale dotyczący dwóch kart dźwiękowych, w tym przedstawię stricte opis tej jednej.

Już na początku odpowiem na krążące pytanie - czy Traktor widzi więcej niż dwa kanały na tej karcie? Nie, nie widzi. Niestety, taka jej przypadłość, ale właśnie po to piszę ten temat, by pokazać, że jest jednak na to sposób :)

Całość zaprezentuję na podstawie Traktora, popularnej trójeczki oraz oprogramowaniu ASIO4ALL w wersji 2.8. Oczywiście nie muszę wspominać, że zanim zaczniemy zabawę z softem należy pobrać sterowniki do tytułowej karty, które można bez problemu dostać na stronie producenta.

Opis zacznę od części "softowej", dopiero pod koniec opiszę jak podłączyć odpowiednie kable oraz wytłumaczę, dlaczego nie zrobiłem tego na początku.

---

KROK 1

Zaczniemy od konfiguracji programu ASIO4ALL. W moim przypadku widoczne są dwie karty dźwiękowe, ale na tę pierwszą nie zwracamy uwagi, bo w tym przypadku nie jest ona istotna. UWAGA - aby uaktywniły się wszystkie pola karty Creative, nie może być ona wykorzystywana przez inne aplikacje, zatem wyłączamy wszystkie Winampy, Aimpy i inne odtwarzacze.

Ustawiamy wszystko w taki sposób. Suwak buforu pozostawiam Wam do własnego ustawienia, nie będę tutaj narzucał określonej metody.

---

KROK 2

Teraz, kiedy mamy już ustawione parametry ASIO, wybieramy ten sterownik jako nasze podstawowe źródło dźwięku w Traktorze. Następnie przechodzimy do odpowiedniej zakładki, którą konfigurujemy w następujący sposób:

Jest różnica, prawda? Traktor nie widzi w tym momencie już 2 kanałów, a znacznie większą ilość, ale my posłużymy się tutaj tylko niektórymi.

Opcja Surround 5.1 1 oraz opcja Surround 5.1 2 odpowiadają za głośniki przednie, frontowe, których moc jest przez kartę dodatkowo wzmocniona. Dlaczego jednak wybrałem je jako monitor, a nie master? Już wyjaśniam. Podłączając słuchawki do wejścia wzmocnionego jak się pewnie domyślacie ich moc zostaje dodatkowo podniesiona. Mogliśmy oczywiście podłączyć je to wejścia np. czarnego (rear), ale wtedy ich wydajność spadnie i trzeba będzie kombinować.

Teraz pojawi się pewnie pytanie jak podłączyć zarówno głośniki i słuchawki do jednego wejścia - o tym tak jak wspomniałem, pod sam koniec.

---

KROK 3

Mamy już ustawione ASIO oraz przypisane kanały do danych ustawień i źródeł odsłuchu. Przechodzimy teraz do ustawień mixera. Na poniższym screenie prezentuję własne ustawienia, ale oczywiście mogą być one inne w zależności od upodobań.

Nie muszę chyba tłumaczyć które gałki za co odpowiadają, bo nie tego ten tutorial dotyczy. Jeśli nie masz takiej wiedzy - poczytaj o podstawowych opcjach i możliwościach programu, czego w sieci nie brakuje.

---

GOTOWE. Mamy ustawiony odsłuch, teraz tylko odpowiednie podpięcie wszystkich kabli i możemy ruszać na podbój świata :) Wszystko powinno śmigać jak należy, jeśli coś nie gra, to albo zostało źle zainstalowane/skonfigurowane, albo PO i PiS maczały w tym palce. Zacny suchar milordzie, lecimy teraz do opisu podłączenia sprzętu.

---

PODŁĄCZENIE SŁUCHAWEK/GŁOŚNIKÓW

Wybaczcie trochę łopatologii, ale jakimś specjalnie zajebistym grafikiem nie jestem, co widać poniżej, ale myślę, że każdy zrozumie o co chodzi :D

W skrócie - będzie nam potrzebna przejściówka 2x męski czincz -> 1x damski mini jack oraz rozdzielacz audio w jakiejkolwiek postaci, czy to takiej kostki jak na grafice, czy przewodów, whatevah. Nie muszę chyba przypominać, że złote wtyki = lepsza jakość dźwięku, chociaż ja powiem szczerze, że aż takiej specjalnej różnicy w spokojnych warunkach domowych nie ma.

Tak więc, podpinamy wszystko według schematu. Do rozdzielacza wpinamy zielony kabelek audio (od głośników frontowych - nie wiem jaką posiadacz Czytelniku konfigurację, ale zakładam, że jest to frontowy) oraz przewód od słuchawek. Resztę kabli od głośników wpinasz normalnie, tak jak mają być do odpowiednich portów na karcie.

Jeszcze raz wspomnę - mogliśmy słuchawki podpiąć do np. portu czarnego, czy pomarańczowego, ale wtedy ich moc będzie mniejsza, co słychać od razu, nawet w Winampie. Jeśli jednak byśmy się na to zdecydowali - w kroku 2 w tym tutorialu musisz wybrać inny kanał dla Twojej konfiguracji. Ja jednak uważam, że szybko powrócisz do tego sposobu, który został tutaj przedstawiony. W sumie, to kto będzie zwracał uwagę na to, że odsłuch masz też przez chwilę na przednich głośnikach, skoro i tak siedzisz w słuchawkach? No właśnie. Może brzmi to trochę lakonicznie i niezrozumiale, ale jeśli czegoś nie pojmujesz - pytaj.

---

Tymi słowami kończę mój tutorial. Mam nadzieję, że się on komuś przyda, bo nigdzie nie widziałem tak szczegółowo opisanego krok po kroku. Gdyby ktoś miał pytania - proszę o prywatną wiadomość, postaram się odpisać od razu, jeśli tylko to będzie możliwe :)

Pozdrawiam,
RD ;)

Podzikowali:BD.Lukash, ROoZi, ResQ
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 uytkownikw czyta ten temat (1 Goci i 0 Anonimowych uytkownikw)
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wywietle: 1609
Odpowiedzi: 0
Odwiedzin z google: 409
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: