| |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzieñ) Piwa: 11 Sk±d: Kraków  | Wys³any: 27-03-2012, 12:40 | #11
|
| Hmm ale niskie częstotliwości są przecież bezkierunkowe... grunt to nie stawiać suba za punktem promienia krytycznego (miejsce gdzie poziom odbić równoważy się z dźwiękiem bezpośrednim). Z tego co wiem, to maty i panele akustyczne są do średnich i wysokich częstotliwości, czasami wystarczy jedna na cały pokój, to zależy od ustawienia monitorów, pomieszczenia etc... na bas robi się pułapki. Na resztę odpisze wieczorkiem bo teraz muszę lecieć.
Pozdrawiam | _________________ Realizator dźwięku. | |
| |
 | |
|
Informacje Do³±czy³: 25 Cze 2007 Wiek: 44 Posty: 13 (0/dzieñ) Piwa: 2 Sk±d: Nowhere  | Wys³any: 27-03-2012, 13:25 | #12
|
| Chyba mi się zdaje, że dalej się nie rozumiemy, we wcześniejszym poście napisałem, iż użyłbym paneli akustycznych Auralex Acoustics 4. Więc jeśli bym nie znał (w moim przekonaniu) tej znanej marki, to chociaż zajrzałbym na opis tego produktu. A więc w/w przeze mnie absorber byłby znakomitą częścią budowy tak często wspominanej przez Ciebie pułapki basowej, ogólnie firma ta uważana jest za jedną z liderów w dziedzinie akustyki, konkludując: mając do dyspozycji ten materiał, który napisałem oraz trochę wiedzy na temat akustyki byłbyś w stanie poradzić sobie z niskimi częstotliwościami, sama pułapka basowa w sensie materiału za dużo nie da choć polecam również wytwory z firmy Auralex | _________________
 | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzieñ) Piwa: 11 Sk±d: Kraków  | Wys³any: 27-03-2012, 21:38 | #13
|
| Przyznaje, nie zajrzałem na stronę ich producenta. Muszę najpierw sprostować mój wcześniejszy post, bo napisałem kilka bzdur: pisałem o promieniu krytycznym a myślałem o fali stojącej... o nią właśnie chodziło. Grunt to ustawić sub tak, żeby nie był w punkcie fali stojącej... właściwie to obie wypowiedzi są poprawne. Jasne, można zrobić tak jak mówisz, ale przyczepiłem się wcześniej jedynie to tego co napisałeś, że z basem można sobie poradzić matami i panelami akustycznymi na ścianach i suficie. One jedynie stłumią wysokie częstotliwości, ale to doskonale wiesz bo widzę, że masz wiedzę na ten temat Radziłem się dzisiaj opinii mojego nauczyciela i stwierdził to samo, że na bas nie wpłyną i jedynie przytną górę.
Pozdrawiam, Mateusz | _________________ Realizator dźwięku. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 25 Cze 2007 Wiek: 44 Posty: 13 (0/dzieñ) Piwa: 2 Sk±d: Nowhere  | Wys³any: 27-03-2012, 23:47 | #14
|
| Czasem się zastanawiam jak najlepiej odpisywać by odpowiedź dla pytającego była zrozumiała, hmm więc zeszliśmy z tematu pytania
Ale żeby jeszcze spuentować, dodam, że panel akustyczny w zależności od swoich właściwości potrafi sobie radzić z niskimi częstotliwościami, nie tylko można to wyczytać w źródłach o akustyce ale także sam producent wyraźnie podaje jaki panel do czego będzie najbardziej stosowny.
http://www.acousticity.pl...czne-studiofoam
..przytoczony przeze mnie panel to dokÅ‚adnie model: Studiofoam Wedges 4, na powyższej stronie, w opisie produktu można przeczytać, iż ten panel stosuje siÄ™ | | w pomieszczeniach z przewagÄ… niskich czÄ™stotliwoÅ›ci | oraz kolejny cytat | | W niektórych przypadkach użycie paneli 4” może zmniejszyć potrzebÄ™ korzystania z dedykowanych puÅ‚apek basowych. |
| _________________
 | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzieñ) Piwa: 11 Sk±d: Kraków  | Wys³any: 29-03-2012, 22:12 | #15
|
| Wiesz, producent może pisać różne rzeczy rozmawiałem dzisiaj z moją wykładowczynią od akustyki na ten temat i stwierdziła że ok, mogą mieć wpływ (ale mały) na niskie częstotliwości, ustroje akustyczne z jakiegoś materiału ( pianka, maty? ) , na które jest nałożony element z nawierconymi odpowiednio otworami. | _________________ Realizator dźwięku. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 25 Cze 2007 Wiek: 44 Posty: 13 (0/dzieñ) Piwa: 2 Sk±d: Nowhere  | Wys³any: 29-03-2012, 23:13 | #16
|
| Producent producentowi nie jest równy, tak jak wykładowca wykładowcy...
Jeśli cie interesuje akustyka możesz zobaczyć test jakości absorpcji produktów Auralex: http://forum.studiotips.c...509f6d2b8fd1c5e
I zobacz przy okazji jak zbudowany sÄ… basstrapy z Auralex | _________________
 | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 18 Kwi 2010 Wiek: 33 Posty: 58 (0,01/dzieñ) Piwa: 11 Sk±d: Kraków  | Wys³any: 22-06-2012, 17:04 | #17
|
| | Przepraszam za dlugie milczenie. Wracajac do rozmowy, czy masz potwierdzenie swoich tez w badaniach naukowych? | _________________ Realizator dźwięku. | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 25 Cze 2007 Wiek: 44 Posty: 13 (0/dzieñ) Piwa: 2 Sk±d: Nowhere  | Wys³any: 04-07-2012, 00:21 | #18
|
| Nie jestem naukowcem i takimi badaniami się nie zajmuje, jedynie mam do czynienia z dźwiękiem w praktyce i co poniektóre produkty wymienione w tym temacie miałem okazje testować lecz nie robię z tego żadnych zapisów, wysłałem odnośnik do forum, gdzie ludzie mają czas, chęć i pieniądze by to robić. Najważniejsze jest to, że żyjemy w kraju gdzie każdy może mieć swoją teorie/tezę i w nią wierzyć, ja opisałem moje zdanie na temat różnych zagadnień, akurat zdarzyło się tak, że pewna grupa ludzi z różnych miejsc na Świecie myśli podobnie, więc jeśli ktoś chce polemizować na temat tego co napisałem to może lepiej od razu pisać do ludzi, którzy oprócz tego, że testują dany produkt w praktyce to jeszcze robią z tego zapis (w różnych formach). | _________________
 | |
| |
 | |
| |