| |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 21 Lip 2015 Wiek: 30 Posty: 5 (0/dzieñ) Piwa: 3 Sk±d: CheÅ‚mża/CheÅ‚mno  | Wys³any: 23-08-2015, 01:02 Mój hardstyleowy track, co i jak? | #1
|
| https://hardforum.info.pl/
https://soundcloud.com/tieru/tieru-will-be-nothing
Cześć! Proszę najpierw odsłuchać powyższy stworzony przeze mnie track. Mam do Was (w większości doświadczonych producentów) wiele pytań. Tak więc stworzyłem track hardstyle'owy, lecz kick nie jest mój, lecz jeden z lepszych Noisecontrollers. Czy to od razu mnie skreśla? Czy każdy jest oryginalny i tworzy wszystko od zera nie podbierając czegoś komuś innemu?
Pytanie 1. Czy gdy użyłem nie mojego kicku, leadu, efektu uniemożliwia mi nazwanie mojego tracku prefixem (Oryginal Mix)? Pytanie 2. Czy podczas tworzenia DROPu, w którym gra nasz kick... potrzebuję podziału tego z layerowania [punch, punch round, claps, bass/kick] by robić dobrze brzmiący drop, w którym gra różnorodnie nasz kick? Czy wystarczy sam pitch naszego jednego kick'a? Pytanie 3. Czy gdy użyłem z jakiejś tam acapelli kawałek wokalu i bardzo go zedytowałem (equalizowałem) również wtedy nie mogę nazwać utworu (Oryginal Mix) i muszę użyć jakiegoś przedrostku tytułu tej acapelli? Pytanie 4. Czy jak użyję nie mojej melodii to w tytule track'u muszę zamieścić coś z tytułu, w którym znajdowała się ta melodia w oryginale?
DziÄ™kujÄ™ bardzo za każdÄ… pomoc, krytykÄ™, cokolwiek. | | Ostatnio zmieniony przez Tieru 23-08-2015, 22:11, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy | |
| |
 | |
|
Informacje Do³±czy³: 28 Gru 2014 Wiek: 30 Posty: 193 (0,05/dzieñ) Piwa: 76 Sk±d: Olsztyn  | Wys³any: 23-08-2015, 23:22 | #2
|
| Nie znam się, ale się wypowiem. Wiadomo, nie wszyscy od razu tworzą swoje produkcje używając tylko i wyłącznie swoich dźwięków. Warto czasem, tym bardziej na początku swojej kariery, mieszać własne dźwięki z tymi od doświadczonych producentów. Możesz przez to między innymi wywnioskować, czego ci brakuje, aby uzyskać taki efekt do którego dążysz. Wysyłając demko do label'i najlepiej, żeby były to twoje kick'i, lead'y, fx'y itd. wyróżniające się wśród sceny (zawsze można to jakoś kosmetycznie poprawić np. mix down, master), niż ma być to twoja produkcja, ale cudze dźwięki, to z góry skazuje cię na odrzucenie przez label'e i przez określoną liczbę słuchaczy, bo niczym się wtedy nie wyróżniasz.
Pytanie 1. Blutonium Boy, Flosstradamus itd. jakoś nie mieli z tym problemu, ale warto to uwzględnić w jakimś opisie, żeby cię nie zjedli :v Pytanie 2. Nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale w Hardstyle jest bardzo ładne określenie zamiast wyrazu "drop", a mam tu na myśli "CLIMAX" (z ang. punkt kulminacyjny) Pytanie 3. Zależy jak długi jest to fragment acapelli i od kogo. Czasami może ci się oberwać za prawa autorskie, ale nie zawsze. A tak poza tym to da radę, dla przykładu: Regain - Broken chociażby lub The Pitcher - Ain't nobody. Pytanie 4. Scooter - J'adore Hardcore, Blutonium Boy - Sentenced (Freqshifterz Remix) i masz tutaj dwa przykłady, że wszystko można. Ale zalecam żebyś lepiej nazwał utwór w stylu: Kompozytor Melodii - Tytuł utworu z tą melodią (Twój pseudonim Bootleg/Remix), np. Frontliner - Ten Seconds (Tieru Bootleg).
Mam nadzieję, że w jakimś stopniu pomogłem | _________________ Pozdrawiam serdecznie. | |
| |
Podziêkowali: | Tieru |
Informacje Do³±czy³: 26 Gru 2011 Wiek: 32 Posty: 1194 (0,22/dzieñ) Piwa: 1013 Sk±d: WrocÅ‚aw  | Wys³any: 24-08-2015, 17:30 Re: Mój hardstyleowy track, co i jak? | #3
|
| | Tieru napisa³/a: | | Cześć! |
Siema!
| Tieru napisa³/a: | | ProszÄ™ najpierw odsÅ‚uchać powyższy stworzony przeze mnie track. |
Dobrze!
| Tieru napisa³/a: | | Mam do Was (w wiÄ™kszoÅ›ci doÅ›wiadczonych producentów) wiele pytaÅ„. |
Po to jest forum i po to jestem ja, by pomagać Kto pyta nie błądzi.
| Tieru napisa³/a: | Tak wiÄ™c stworzyÅ‚em track hardstyle'owy, lecz kick nie jest mój, lecz jeden z lepszych Noisecontrollers. Czy to od razu mnie skreÅ›la? |
Sądzę, że tak. Nie sztuką jest zrobić hit (co oczywiście nie jest proste) na dźwiękach, które nie są Twoje. Przecież o to chodzi w produkcji muzyki - satysfakcja z tego, że coś robisz sam a nie kradniesz cudzą pracę.
| Tieru napisa³/a: | | Czy każdy jest oryginalny i tworzy wszystko od zera nie podbierajÄ…c czegoÅ› komuÅ› innemu? |
Sądzę, że na pewno nie... Tylko niektórzy potrafią "schować" dany dźwięk (najczęściej kick) umiejętnie, tak, że się nie połapiesz, że został on wycięty z czyjegoś tracka.
| Tieru napisa³/a: | | Pytanie 1. Czy gdy użyÅ‚em nie mojego kicku, leadu, efektu uniemożliwia mi nazwanie mojego tracku prefixem (Oryginal Mix)? |
Sądzę, że w ogóle nie powinieneś tak robić. Nie raz zdarzało się, że dany producent słysząc swój dźwięk w cudzym utworze, oczernił go publicznie na swoim Fanpage. A tego byś chyba nie chciał, nikt by nie chciał
| Tieru napisa³/a: | | Pytanie 2. Czy podczas tworzenia DROPu, w którym gra nasz kick... potrzebujÄ™ podziaÅ‚u tego z layerowania [punch, punch round, claps, bass/kick] by robić dobrze brzmiÄ…cy drop, w którym gra różnorodnie nasz kick? Czy wystarczy sam pitch naszego jednego kick'a? |
Sam pitch (jeżeli chodzi Ci o pitchowanie). Nie musisz nic rozbijać by mieć dobry dźwięk kicka wchodzącego w górę/schodzącego w dół.
| Tieru napisa³/a: | | Pytanie 3. Czy gdy użyÅ‚em z jakiejÅ› tam acapelli kawaÅ‚ek wokalu i bardzo go zedytowaÅ‚em (equalizowaÅ‚em) również wtedy nie mogÄ™ nazwać utworu (Oryginal Mix) i muszÄ™ użyć jakiegoÅ› przedrostku tytuÅ‚u tej acapelli? |
Acapella to już dłuższa historia. Trudno jest znaleźć kogoś kto mógłby na wysokim poziomie nagrać Ci kozacką acapellę. Dlatego podbiera się z różnych zespołów. Zabieg ten można podciągnąć pod sampling ale termin ten tak naprawdę nigdy nie został konkretnie określony. Hardstyle (moim zdaniem) jest zbyt małym i undergroundowym gatunkiem by mieć z tego jakieś nieprzyjemności (choć nigdy nic nie wiadomo).
| Tieru napisa³/a: | | Pytanie 4. Czy jak użyjÄ™ nie mojej melodii to w tytule track'u muszÄ™ zamieÅ›cić coÅ› z tytuÅ‚u, w którym znajdowaÅ‚a siÄ™ ta melodia w oryginale? |
Nie używaj nie swojej melodii do swoich solowych produkcji, ponieważ to znowu zakrawa o złodziejstwo. Jeżeli chcesz użyć czyjejś melodii to podpisz to jako remix oryginalnego utworu, z którego pochodzi dana melodia.
| Tieru napisa³/a: | DziÄ™kujÄ™ bardzo za każdÄ… pomoc, krytykÄ™, cokolwiek. |
Ależ proszę bardzo | _________________ https://www.facebook.com/Regainmusic | |
| |
Podziêkowali: | Tieru |
Informacje Do³±czy³: 21 Lip 2015 Wiek: 30 Posty: 5 (0/dzieñ) Piwa: 3 Sk±d: CheÅ‚mża/CheÅ‚mno  | Wys³any: 25-08-2015, 17:25 | #4
|
| Dziękuję Wam Koksu i Regain za tak pięknie wytłumaczenie dosłownie każdego podpunktu, tej wiedzy właśnie mi brakowało, bo stałem w błędnym punkcie. Teraz chociaż wiem, co robić a czego nie. Dziękuję Wam i w przyszłości pewnie jeszcze nie raz poproszę tutaj o pomoc. Choć już trzy lata nauki to jeszcze niewyobrażalnie dużo, by coś sensownego, ładnie brzmiącego wytworzyć. Pozdrawiam!!!
To mój pierwszy stworzony kick, ale chyba jeszcze dużo mu brakuje do tego "czegoÅ›". (20-sta sekunda z boost'em) https://soundcloud.com/tieru/tieru-kick-test/s-t8m2X | | Ostatnio zmieniony przez Tieru 25-08-2015, 17:39, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy | |
| |
Podziêkowali: | Regain, Koksu |
| |