Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: leady, screechy

Lead-y i Screech-y
Autor Wiadomo¶æ
Gabriel Black 

Informacje
Do³±czy³: 23 Sty 2011
Piwa: 0
Sk±d: Zelów

Wys³any: 11-03-2012, 21:10   Lead-y i Screech-y #1

Witam ;)
Mam prośbę do was koledzy producenci ;) Mianowicie słuchając róźniastych wałków słychać mase całkowicie zniszczonych po pitchowanych barw a gdy siadam do sylentha nie wiem od czego zaczynać... Leady takie proste jakieś słodkie spokojnie daje rade wyklepać ale już konkretniej zbudowane nie... jak wsłuchuje się w kawałki niby przypominają one jakieś poszczególne fale ale nie jestem w stanie sprawić by mój sylek takie cacka wydusił z siebie...
Do przykładu zastanawiam się nad brzmieniem z tego kawałka w 2 min Frequencerz & In-Phase - Fight For Survival Równiesz tyczy się to Screech-ów. Proste piskaczki zrobić idzie szybko jednak zadziwia mnie to jak wykreować takie cudo na wstępie jak w tym utworze: E-Force & Frequencerz - Attention (Hard Bass Edit) Mam nadzieje że ktoś mi rozświetli ten mrok w mojej bani choć troche xD

ResQ 
Hardstyle / Hardcore

Informacje
Do³±czy³: 11 Cze 2008
Piwa: 634
Sk±d: MyÅ›lenice

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 4)

Wys³any: 15-03-2012, 09:03    #2

sam sylenth nie wystarczy... do tego beda potrzebne dodatkowe VST... np. wszystkie te pitche i rozne efekty tempa dobrze ogrania sie w Kontak-cie... zreszta Zatox w nim sie bawi FXami wlasnie

Outworld (HC): http://www.facebook.com/outworldhardcore

Podziêkowali:Gabriel Black
Gabriel Black 

Informacje

Wys³any: 15-03-2012, 09:10    #3

Dzięki za pomoc ;) Domyślam się że pewnie są nakładane jakieś disty na te leady itp więc nic innego jak tylko siedzieć i kręcić między czasie rozejrzeć się za kontaktem xD Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły to prosze się chwalić ;)

giewuer 

Informacje
Do³±czy³: 04 Lut 2010
Piwa: 32
Sk±d: KroÅ›cienko

Wys³any: 15-03-2012, 09:24    #4

Co do screechy:

A na moje oko Sylenth wystarczy tylko później sobie screech'a bez delayów i reverbów do .WAV zgraj, żeby go sobie posamplować i pododawać jakieś glitche. Najlepiej zrób kilka screechy i każdy zgraj do WAV i wtedy jak ładnie zaaranżujesz wyjdzie ci bardzo energetycznie i oryginalnie ;D

Ogólna moja metoda na screeche:
1. Sylenth z pitchbendem i slidem, albo bez, to zależy, oscylatory jak chcesz, ale generalnie im mniej detune to tym czyściej brzmi po przesterze, za dużo to wyjdzie szum. Pamiętaj żeby dać chorus/phaser przed przesterem i dać stereo spread na oscylator. Ustaw też Warm Drive w Sylenth i filtr jak chcesz.
2. EQ przed przesterem
3. Przester np. Filterbank2, Guitar Rig
4. Multiband kompresor. Ja używam, żeby mocno skompresować i podgłośnić wysokie tony np. powyżej 7000Hz, wtedy dostaje dużo charakteru i brzmi ostrzej. Tu musisz poeksperymentować długo, żeby mieć dobre rezultaty.
5. Możesz dodać jeszcze VariSaturator ale on chyba też polega na kompresji multiband więc nie wiem.
6. EQ z podbiciem w 1000-2000Hz i 3000-4000Hz no i jeszcze te wyoskie co wcześniej też można podbić jeszcze raz. I podbicie nawet o 8dB albo więcej daję. I ścinam dół, żeby nie muliło jak razem z kickiem idzie.
7. Delaye i reverby.

To moja metoda raczej do hardkorów, ale do hardstajli to w praktyce to samo. A hardstajlowcy używają często Access Virus'a z tego co wiem, więc może być problem z osiągnięciem dokładnie tego co oni czasem.

A do leadów (tych dutch supersaw) polecam Toxic Biohazard albo Zebra2. No a najlepiej ten Access Virus. Zebra2 brzmi pełniej a Toxic ma jaśniejszy dźwięk i mniej basowy. Dlatego Toxic mi bardziej do hardkorów pasuje, a na youtube jest gdzieś przykład z Zebra2 z melodią Crypsisa "Get Hit" i brzmi bardzo podobnie do oryginału. Albo może Nexus, ale będziesz brzmiał tak samo jak Angerfist ;D a już wystarczy, że Dyprax, T-Junction i Outblast brzmią praktycznie tak samo xD

1. Twój syntezator, 6 oscylatorów saw lub square z unison i detunem. Na każdym oscylatorze możesz też finetune ustawić różnie, żeby był pełniejszy dźwięk. Niektóre oscylatory dajesz na -1 oktawy, inne na +1, inne na 0. W Zebra2 możesz dać troszkę przesteru, ale w Toxic Biohazard ZERO przesteru, bo brzmi jak gówno.
2. Chorus lekki.
3. Też multiband albo VariSaturator.
4. EQ, delaye, reverby.

Pamiętaj, żeby stereo spread był, bo wtedy brzmi wszystko pełniej. I do leadów może przydać się layer. Np. kopiujesz całą ścieżkę i całego syntha przestawiasz oktawy na +1 albo -1 i możesz trochę pozmieniać. Tylko uważaj żeby ci całego spektrum częstotliwości nie zjadło bo później kicka nie zmieścisz w mixie ; p

[edit]
W tym drugim przykładzie co dałeś (E-Force) ten jeden screech możnaby chyba zrobić tą samą metodą co mój lead tylko musisz dodać pitchbend, więcej detune i dobrze melodie ułożyć.
Ostatnio zmieniony przez giewuer 15-03-2012, 09:51, w ca³o¶ci zmieniany 13 razy  

Podziêkowali:Gabriel Black, Norek
Gabriel Black 

Informacje

Wys³any: 16-03-2012, 08:00    #5

Giewuer Dziękuje Ci ślicznie za tak wyczerpującą wypowiedź ;) Dokładnie przestudiuje Twoją wypowiedź i miedzy czasie ogarnę biohazarda bądź inną wtyke która posiada Unision. Wieeeeeeeelki browar się należy :D

giewuer 

Informacje
Do³±czy³: 04 Lut 2010
Piwa: 32
Sk±d: KroÅ›cienko

Wys³any: 16-03-2012, 10:04    #6

Nie ma za co :) Ja ostatnio tak się rozpisuję po forach, że aż chyba bloga z AdSense'em założę ^_^

I jeszcze dodam, że dobry screech i lead to nie wszystko, bo jeszcze musisz zrobić dobry aranż w kawałku, żeby naprawdę wyłonić moc z tych dźwięków. Np. dobry buildup. I najważniejsze, żeby nie wyszło monotonnie i zbyt przewidywalnie.
Ostatnio zmieniony przez giewuer 16-03-2012, 10:51, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Podziêkowali:Gabriel Black
Gabriel Black 

Informacje

Wys³any: 16-03-2012, 22:20    #7

Jak to powiadają "przyjdzie czas będzie doświadczenie" xD Miło że są ludzie którzy piszą więcej niż jedno zdanie.. ;)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wy¶wietleñ: 1651
Odpowiedzi: 6
Odwiedzin z google: 178
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: