| |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 7 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: Zelów  | Wys³any: 11-03-2012, 21:10 Lead-y i Screech-y | #1
|
| Witam Mam prośbę do was koledzy producenci  Mianowicie słuchając róźniastych wałków słychać mase całkowicie zniszczonych po pitchowanych barw a gdy siadam do sylentha nie wiem od czego zaczynać... Leady takie proste jakieś słodkie spokojnie daje rade wyklepać ale już konkretniej zbudowane nie... jak wsłuchuje się w kawałki niby przypominają one jakieś poszczególne fale ale nie jestem w stanie sprawić by mój sylek takie cacka wydusił z siebie... Do przykładu zastanawiam się nad brzmieniem z tego kawałka w 2 min Frequencerz & In-Phase - Fight For Survival Równiesz tyczy się to Screech-ów. Proste piskaczki zrobić idzie szybko jednak zadziwia mnie to jak wykreować takie cudo na wstępie jak w tym utworze: E-Force & Frequencerz - Attention (Hard Bass Edit) Mam nadzieje że ktoś mi rozświetli ten mrok w mojej bani choć troche | |
| |
 | |
|
ResQ Hardstyle / Hardcore

Informacje Do³±czy³: 11 Cze 2008 Wiek: 39 Posty: 2654 (0,4/dzieñ) Piwa: 634 Sk±d: MyÅ›lenice  | |
| |
Podziêkowali: | Gabriel Black |
Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 7 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: Zelów  | Wys³any: 15-03-2012, 09:10 | #3
|
| Dzięki za pomoc Domyślam się że pewnie są nakładane jakieś disty na te leady itp więc nic innego jak tylko siedzieć i kręcić między czasie rozejrzeć się za kontaktem Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły to prosze się chwalić | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 04 Lut 2010 Wiek: 37 Posty: 199 (0,03/dzieñ) Piwa: 32 Sk±d: KroÅ›cienko  | Wys³any: 15-03-2012, 09:24 | #4
|
| Co do screechy:
A na moje oko Sylenth wystarczy tylko później sobie screech'a bez delayów i reverbów do .WAV zgraj, żeby go sobie posamplować i pododawać jakieś glitche. Najlepiej zrób kilka screechy i każdy zgraj do WAV i wtedy jak ładnie zaaranżujesz wyjdzie ci bardzo energetycznie i oryginalnie
Ogólna moja metoda na screeche: 1. Sylenth z pitchbendem i slidem, albo bez, to zależy, oscylatory jak chcesz, ale generalnie im mniej detune to tym czyściej brzmi po przesterze, za dużo to wyjdzie szum. Pamiętaj żeby dać chorus/phaser przed przesterem i dać stereo spread na oscylator. Ustaw też Warm Drive w Sylenth i filtr jak chcesz. 2. EQ przed przesterem 3. Przester np. Filterbank2, Guitar Rig 4. Multiband kompresor. Ja używam, żeby mocno skompresować i podgłośnić wysokie tony np. powyżej 7000Hz, wtedy dostaje dużo charakteru i brzmi ostrzej. Tu musisz poeksperymentować długo, żeby mieć dobre rezultaty. 5. Możesz dodać jeszcze VariSaturator ale on chyba też polega na kompresji multiband więc nie wiem. 6. EQ z podbiciem w 1000-2000Hz i 3000-4000Hz no i jeszcze te wyoskie co wcześniej też można podbić jeszcze raz. I podbicie nawet o 8dB albo więcej daję. I ścinam dół, żeby nie muliło jak razem z kickiem idzie. 7. Delaye i reverby.
To moja metoda raczej do hardkorów, ale do hardstajli to w praktyce to samo. A hardstajlowcy używają często Access Virus'a z tego co wiem, więc może być problem z osiągnięciem dokładnie tego co oni czasem.
A do leadów (tych dutch supersaw) polecam Toxic Biohazard albo Zebra2. No a najlepiej ten Access Virus. Zebra2 brzmi pełniej a Toxic ma jaśniejszy dźwięk i mniej basowy. Dlatego Toxic mi bardziej do hardkorów pasuje, a na youtube jest gdzieś przykład z Zebra2 z melodią Crypsisa "Get Hit" i brzmi bardzo podobnie do oryginału. Albo może Nexus, ale będziesz brzmiał tak samo jak Angerfist a już wystarczy, że Dyprax, T-Junction i Outblast brzmią praktycznie tak samo
1. Twój syntezator, 6 oscylatorów saw lub square z unison i detunem. Na każdym oscylatorze możesz też finetune ustawić różnie, żeby był pełniejszy dźwięk. Niektóre oscylatory dajesz na -1 oktawy, inne na +1, inne na 0. W Zebra2 możesz dać troszkę przesteru, ale w Toxic Biohazard ZERO przesteru, bo brzmi jak gówno. 2. Chorus lekki. 3. Też multiband albo VariSaturator. 4. EQ, delaye, reverby.
Pamiętaj, żeby stereo spread był, bo wtedy brzmi wszystko pełniej. I do leadów może przydać się layer. Np. kopiujesz całą ścieżkę i całego syntha przestawiasz oktawy na +1 albo -1 i możesz trochę pozmieniać. Tylko uważaj żeby ci całego spektrum częstotliwości nie zjadło bo później kicka nie zmieścisz w mixie ; p
[edit] W tym drugim przykÅ‚adzie co daÅ‚eÅ› (E-Force) ten jeden screech możnaby chyba zrobić tÄ… samÄ… metodÄ… co mój lead tylko musisz dodać pitchbend, wiÄ™cej detune i dobrze melodie uÅ‚ożyć. | _________________ @ soundcloud @ facebook | | Ostatnio zmieniony przez giewuer 15-03-2012, 09:51, w ca³o¶ci zmieniany 13 razy | |
| |
Podziêkowali: | Gabriel Black, Norek |
Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 7 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: Zelów  | Wys³any: 16-03-2012, 08:00 | #5
|
| Giewuer Dziękuje Ci ślicznie za tak wyczerpującą wypowiedź Dokładnie przestudiuje Twoją wypowiedź i miedzy czasie ogarnę biohazarda bądź inną wtyke która posiada Unision. Wieeeeeeeelki browar się należy | |
| |
 | |
Informacje Do³±czy³: 04 Lut 2010 Wiek: 37 Posty: 199 (0,03/dzieñ) Piwa: 32 Sk±d: KroÅ›cienko  | Wys³any: 16-03-2012, 10:04 | #6
|
| Nie ma za co Ja ostatnio tak się rozpisuję po forach, że aż chyba bloga z AdSense'em założę
I jeszcze dodam, że dobry screech i lead to nie wszystko, bo jeszcze musisz zrobić dobry aranż w kawaÅ‚ku, żeby naprawdÄ™ wyÅ‚onić moc z tych dźwiÄ™ków. Np. dobry buildup. I najważniejsze, żeby nie wyszÅ‚o monotonnie i zbyt przewidywalnie. | _________________ @ soundcloud @ facebook | | Ostatnio zmieniony przez giewuer 16-03-2012, 10:51, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
Podziêkowali: | Gabriel Black |
Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 7 (0/dzieñ) Piwa: 0 Sk±d: Zelów  | Wys³any: 16-03-2012, 22:20 | #7
|
| Jak to powiadają "przyjdzie czas będzie doświadczenie" Miło że są ludzie którzy piszą więcej niż jedno zdanie.. | |
| |
 | |
| |