Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposb pokojowy.
2. Cierpliwo i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzie. Czasami trzeba poczeka.
3. Czytaj uwanie posty. Staraj sie nie zadawa pyta ktre byo zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako e nie kady regulamin jest perfekcyjnym ideaem, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- moe ukara ostrzeeniem uytkownika, jeeli uzna to za suszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisa na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Ogoszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: enigmato, qa

#5 Q&A Enigmato
Autor Wiadomo
SchizeQ 

Informacje
Doczy: 11 Lip 2007
Piwa: 3135
Skd: Katowice Tauzen

$ wspomagacz (Ilo: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 09-01-2012, 22:15   #5 Q&A Enigmato #1

https://hardforum.info.pl/

Enigmato

BIOGRAFIA:

Enigmato aka Tornadozzer ? to pseudonimy jednego z najlepszych polskich DJs i producentów muzyki hardstyle. Jego kariera zaczęła się, gdy znana postać muzyki klubowej, Flashrider, ogłosił, że Eni wygrał konkurs na remix jego utworu ?Sex In The Club?. Pomógł mu także w wydaniu pierwszego vinyla ?Enigmato ? Harddstuff EP?. Enigmato zaczął grywać w wielu znanych polskich klubach, między innymi: Wyższy Wymiar, Piramida, Energy 2000, Bravo, Eden. W międzyczasie kilka polskich grup tworzących muzykę wydało swoje single wraz z remixami Enigmato. Pod koniec roku 2005 Eni wydał dwa vinyle za granicą: ?Enigmato meets Weichei ? EP? oraz ?Explozzer vs DJ Two-S ? Hardstyle Chick?. Na początku 2006 roku zaczął tworzyć muzykę jako Tornadozzer dla Blutonium Records, jednej z najlepszych hardstyle?owych wytwórni, gdzie, jak do tej pory zostały wydane 4 jego własne czarne krążki: ?Tornadozzer ? Soundfuck / Hey Bitch?, ?Tornadozzer ? Devastator / Regeneration?, ?Tornadozzer ? Addicted To Hardstyle / Work Your Body? oraz ?Tornadozzer ? Big Bad Fucker / My Style?, a także jeden vinyl z remixem Tornadozzer?a ?Warmduscher ? Stow It ? Remixes?. Enigmato wydał również płytę w ETX Records (label Max B Grant?a) ? ?Enigmato ? The Collection?. Enigmato tworzy muzykę hardstyle w swoim oryginalnym, mocnym stylu. W 2009 roku zagrał na dużych hardstyle'owych eventach "Toxicator" oraz "Toxicator - Open Air", a także na scenie hardstyle imprezy "Tunnel Electrocity". Obecnie stale grywa z największymi światowymi gwiazdami muzyki HS na cyklicznych imprezach tematycznych w klubach "Mega", "Energy 2000", "Discoplex A4", "Wyższy Wymiar" oraz wielu innych.

źródło: http://www.enigmato.pl/

PRZYKŁADOWE UTWORY:

Enigmato - Trip To Hardstyland

Enigmato - Devastator

Enigmato - Sting Attack

Przemek zgodził się wziąć udział i w miare na bieżąco(czyli niekoniecznie codziennie) odpowiadać na pytania :)

Q-DC__ 
SRC

Informacje
Doczy: 21 Lut 2009
Piwa: 746
Skd: Oslo

$ wspomagacz (Ilo: 3)

Wysany: 09-01-2012, 22:18    #2

czemu tylko Hardstyle? nie ciągnie Cie mocniej i szybciej? :)

BEBE 
a.k.a Basstard/Jaxon

Informacje
Doczy: 11 Lis 2010
Piwa: 416
Skd: Radom

Wysany: 09-01-2012, 22:24    #3

z jakim zagranicznym i polskim producentem chcialbys stworzyc kawalek?

mój saundklaud
Ostatnio zmieniony przez BEBE 09-01-2012, 22:25, w caoci zmieniany 1 raz  

UbeX 
Hard Fuckin Noise

Informacje
Doczy: 16 Maj 2011
Piwa: 557
Skd: Katowice

$ wspomagacz (Ilo: 4) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 09-01-2012, 22:28    #4

1. Planujesz iść coraz dalej z czy jednak pomału odłożyć słuchawki i pomyślec o dj'skiej emeryturze?
2. Jakieś szczególne plany i postanowienia muzyczne na ten rok? (więcej bookingów, produkcji, zmiana labelu etc)
3. Wymarzony set b2b z?
4. Czy twoim zdaniem jest jakiś 'złoty środek' na rozręcenie sceny hs w pl? żeby choć trochę zbliżyć się do tego co dzieje się na zachodzie?
5. Wg. Ciebie Twój najlepszy dotychczas wydany track?
Ostatnio zmieniony przez UbeX 09-01-2012, 22:49, w caoci zmieniany 1 raz  

ADEN 

Informacje
Doczy: 11 Lis 2008
Piwa: 616
Skd: Chrzanów

$ wspomagacz (Ilo: 5) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 09-01-2012, 23:48    #5

Dziesiątki produkcji, wielkie labele, setki imprez, wieloletnie doświadczenie, wielkie uznanie w Polsce i na świecie, ścisła czołówka Polskich producentów, Hardstyle GURU, (nie wiem jak zadać pytanie) da się jeszcze coś tak wielkiego osiągnąć czy raczej życie prywatne staje się priorytetem?

:piwo:
Ostatnio zmieniony przez ADEN 09-01-2012, 23:48, w caoci zmieniany 1 raz  

Enigmato 
Deejay

Informacje
Doczy: 07 Kwi 2007
Piwa: 284

Wysany: 10-01-2012, 10:27    #6

Q-DC__ napisa/a:
czemu tylko Hardstyle? nie ciągnie Cie mocniej i szybciej? :)

Ciągnie i to, ostatnimi czasy, gdy 95% hs wygląda tak jak wygląda, bardzo. Niestety mam już swoje lata i życie, w którym mało już zostaje wolnego czasu, a aby wejść w świat HC jednak trzeba go trochę poświęcić. Poznać gatunek, podgatunki, producentów, zakupić muzykę itd.

W resztce wolnego czasu, który mogę poświęcić muzyce, skupiam się bardziej na utrzymaniu tego co już osiągnąłem i dalszej produkcji dla Spoontech i nie tylko :)

BEBE napisa/a:
z jakim zagranicznym i polskim producentem chcialbys stworzyc kawalek?

1. Zatox, Geck-O, Delete
2. Digital Abuse, Noisyboy (tutaj są już plany :) )

UbeX napisa/a:
1. Planujesz iść coraz dalej z czy jednak pomału odłożyć słuchawki i pomyślec o dj'skiej emeryturze?
2. Jakieś szczególne plany i postanowienia muzyczne na ten rok? (więcej bookingów, produkcji, zmiana labelu etc)
3. Wymarzony set b2b z?
4. Czy twoim zdaniem jest jakiś 'złoty środek' na rozręcenie sceny hs w pl? żeby choć trochę zbliżyć się do tego co dzieje się na zachodzie?
5. Wg. Ciebie Twój najlepszy dotychczas wydany track?

1. DJska emerytura i tak się nieuchronnie zbliża, gdyż pojawia się na polskiej scenie coraz więcej młodych zdolnych DJów :) Ale nie ukrywam, że mam zamiar pograć jeszcze długo, dopóki kluby będą zainteresowane bookowaniem mnie, a klubowicze słuchaniem :)
2. Liczba bookingów nie jest ode mnie zależna, choć fajnie by było zobaczyć więcej imprez w tym roku. Natomiast w planach mam wydanie w marcu singla dla Spoontech i może kolejnego w drugiej połowie roku, wyprodukowanie remixu dla Blutonium Boy - More Loud oraz wydania singla w starym stylu dla Nutty Trance. Może wspólny track z Noisy'm?
Label'u zmieniać nie zamierzam, gdyż znalazłem się w chwili obecnej w najlepszym moim zdaniem dla mojego stylu grania i produkcji.
3. Oj nie wiem :)
4. U nas zawsze chyba będzie ciężko... Ceny bookowanych DJi (zagranicznych) są europejskie, a zarobki klubowiczów polskie... A nie jest to styl muzyki, na który masa ludzi chce przychodzić co tydzień.
5. Stary Trip To Hardstyland i jego nowsza wersja Hardstyland :)

ADEN napisa/a:
Dziesiątki produkcji, wielkie labele, setki imprez, wieloletnie doświadczenie, wielkie uznanie w Polsce i na świecie, ścisła czołówka Polskich producentów, Hardstyle GURU, (nie wiem jak zadać pytanie) da się jeszcze coś tak wielkiego osiągnąć czy raczej życie prywatne staje się priorytetem?

:piwo:

Hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie - jeśli chodzi o to czy ja mogę coś wielkiego jeszcze osiągnąć... raczej priorytetem jest życie prywatne, co jednak nie przeszkadza mi kontynuować i podtrzymywać mój dorobek. Co prawda nie wyobrażam sobie już występów dla Q (z racji tego w jakim kierunku wyewoluował HS), ale widzę, że wiele produkcji jeszcze przede mną, zwłaszcza, że są jeszcze wytwórnie pokroju Theracords czy Spoontech i ich fani :) I mam nadzieję, że w tym roku więcej zrobię niż przez ostatnie 2 lata.

Podzikowali:UbeX, Q-DC__, ADEN, BD.Lukash, netya, CiachO, Overbizz, miniol, Rawness, noisyboy, kamcia, MotyleeeQ, Koksu
Savior 

Informacje
Doczy: 25 Cze 2007
Piwa: 15
Skd: Siemianowice Śląskie

Wysany: 10-01-2012, 10:39    #7

Enigmato napisa/a:
coraz więcej młodych zdolnych DJów :)

Kto wg Ciebie z tego młodego pokolenia DJów ma najwiekszy talent i możliwości ?

kych0 

Informacje
Doczy: 18 Pa 2009
Piwa: 611
Skd: RŚL <WrK>

$ wspomagacz (Ilo: 3) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 10-01-2012, 11:06    #8

Enigmato napisa/a:
Ciągnie i to, ostatnimi czasy, gdy 95% hs wygląda tak jak wygląda, bardzo. Niestety mam już swoje lata i życie, w którym mało już zostaje wolnego czasu, a aby wejść w świat HC jednak trzeba go trochę poświęcić. Poznać gatunek, podgatunki, producentów, zakupić muzykę itd.

Czy możemy sie spodziewać w tym roku jakiegoś seta hc w twoim wykonaniu ?
Ostatnio zmieniony przez kych0 10-01-2012, 11:07, w caoci zmieniany 1 raz  

SchizeQ 

Informacje
Doczy: 11 Lip 2007
Piwa: 3135
Skd: Katowice Tauzen

$ wspomagacz (Ilo: 1) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo: 1)

Wysany: 10-01-2012, 11:43    #9

1. Jestes bardzo doswiadczonym producentem z długoletnim stazem. Jakbys mógł porównac konfigurację sprzętową sprzed lat do terażniejszej. Mam na mysli czy np dzialasz na tych samych ulubionych wtyczkach co 4-5 lat temu, czy ciągle odkrywasz swoje brzmienie na nowych vst?

2. Wszystkie wokale do swoich tracków nagrywasz sam?

3. Czy wstydzisz się swoich bardzo starych remixów typu Trebles czy Music Is Now? Ja osobiscie te tracki lubie w Twoich wersjach, ale dla wielu są "obciachowe" :)
Ostatnio zmieniony przez SchizeQ 10-01-2012, 11:45, w caoci zmieniany 1 raz  

Enigmato 
Deejay

Informacje
Doczy: 07 Kwi 2007
Piwa: 284

Wysany: 10-01-2012, 14:12    #10

Savior napisa/a:
Enigmato napisa/a:
coraz więcej młodych zdolnych DJów :)

Kto wg Ciebie z tego młodego pokolenia DJów ma najwiekszy talent i możliwości ?

Tutaj to niestety nie mogę się wypowiedzieć kto ma największy talent, ale widać, że imprezy będą należeć do chłopaków m.in. z CS, BD, TP itd. Jest też coraz więcej młodych DJów, którzy świetnie sobie radzą, jak np. Denis (Sine-D).

Pamiętam czasy jak ja zaczynałem a w Bravo rządził Johnny :)

kych0 napisa/a:

Czy możemy sie spodziewać w tym roku jakiegoś seta hc w twoim wykonaniu ?

Możliwe, ale nie mogę tego zapewnić :)

SchizeQ napisa/a:
1. Jestes bardzo doswiadczonym producentem z długoletnim stazem. Jakbys mógł porównac konfigurację sprzętową sprzed lat do terażniejszej. Mam na mysli czy np dzialasz na tych samych ulubionych wtyczkach co 4-5 lat temu, czy ciągle odkrywasz swoje brzmienie na nowych vst?

2. Wszystkie wokale do swoich tracków nagrywasz sam?

3. Czy wstydzisz się swoich bardzo starych remixów typu Trebles czy Music Is Now? Ja osobiscie te tracki lubie w Twoich wersjach, ale dla wielu są "obciachowe" :)

1. Pamiętam jak lata wstecz moc komputera była tak niska, że nie było mowy o takiej jak dziś wygodzie w produkcji, bo włączenie jednej wtyczki pożerało kilkanaście a nawet dziesiąt procent mocy procesora. Dzisiaj to co innego.

Jak wiadomo - rzadko bawię się w melodie, więc nie potrzebuję tak bardzo "mocożernych" wtyczek, a już tym bardziej keyboard'u do produkcji. Starcza komp, pomysł i trochę zaparcia i chęci :)

A moją ulubioną wtyczką od lat jest V-Station - na niej wykręcam większość "chorych" dźwięków w moich trackach.

2. Nie wszystkie. Co prawda w wielu jest mój głos, jak np. Big Bad Fucker, My Style, Bang Ya, Hey Bitch czy stary Devastator lub Armageddon. Zdarzało się również chwalenie się znajomością alfabetu :P

W niektórych jest głos moich "byłych", m.in. Hardstyland czy Soundfuck, czasami dostawałem wokal od Dirk'a (B. Boy'a) - nowy Devastator, Addicted To Hardstyle czy Work Your Body, a czasami, choć chyba tylko w dwóch przypadkach, jest znaleziony sampel - I Love Mu-Sick, Chaos Inside.

Do jednego z tracków - MFHS - głos nagrał Driver, a do najnowszego skończonego kawałka - Insane MTFKs - wokalu użyczył Piotrek z Digital Abuse :)

3. Music Is Now? Nie kojarzę, abym kiedykolwiek zremiksował taki utwór, ale w necie już znalazłem wiele pseudo moich kawałków :) Tego typu remixy, czyli Trebles (lub inaczej Never Stop) bądź nawet C-Bool - Would U Feel swojego czasu miażdżyły w Piramidzie, więc wstydzić sie nie mam czego. Mógłbym się wstydzić, gdyby się kawałek nikomu nie podobał, a widziałem co się działo jak Flash czy Kid je grali.

Jak dzisiaj wygląda znaczna część nowego HS? :P Przy niektórych wokalach i melodiach, Would U Feel to bardzo mroczny kawałek... :)

A dziś po prostu tak nie gram.

Podzikowali:SchizeQ, Q-DC__, CiachO, Sine-D
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 uytkownikw czyta ten temat (1 Goci i 0 Anonimowych uytkownikw)
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wywietle: 4984
Odpowiedzi: 24
Odwiedzin z google: 613
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: