Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: dwie, dzwiekowe, karty, laptopie, na, odsluch, tutorial

[Tutorial] Odsłuch na laptopie (dwie karty dźwiękowe)
Autor Wiadomo¶æ
Destino 
image not found

Informacje
Do³±czy³: 18 Lip 2011
Piwa: 84
Sk±d: Kraków

Wys³any: 25-11-2011, 11:26   [Tutorial] OdsÅ‚uch na laptopie (dwie karty dźwiÄ™kowe) #1

Witajcie, kilka osób mnie pytało jak można ustawić odsłuch na laptopie w Traktorze i czy jest to możliwe. Odpowiedź brzmi tak, tylko trzeba trochę pokombinować. Niestety (standardowo) z jednego wejścia cyfrowego karty dźwiękowej niewiele wyciągniemy. Będziemy potrzebować drugiej karty dźwiękowej.

Tutorial przedstawię przy pomocy Traktora, najpopularniejszej trójeczki oraz legendarnego ASIO. Nie wiem czy są osoby tutaj korzystające z vDJa, jeśli ktoś chce, to kiedyś też siądę i pod niego przygotuję podobny tutorial.

Dobra, zaczynamy. Ja do swojego laptopa zakupiłem kartę Creative Sound Blaster Surround 5.1 X-Fi w wersji USB (noba bene - polecam). Nie testowałem niestety na innych kartach, jeśli będzie okazja, to Wam dam o tym znać, chociaż myślę, że nie powinno być problemu nawet z tymi pseudo-dźwiękówkami za 5zł z Allegro.

Oczywiście pierwszą rzeczą jaką robimy jest instalacja sterowników (o ile takie posiadamy) do karty dźwiękowej. Później instalujemy ASIO (ja posiadam wersję 2.10) oraz ustawiamy wg poniższych parametrów (gdzie IDT to karta zintegrowana w lapku):

Skoro mamy już skonfigurowane ASIO, możemy przejść do ustawień Traktora:

W preferencjach jako źródło dźwięku ustawiamy ASIO, reszta powinna się automatycznie dopasować, jeśli nie, to wracamy do kroku wcześniej i konfigurujemy ASIO ponownie (klikając w Control Panel)

Teraz przechodzimy dalej, wybieramy jak ma być dźwięk interpretowany i przekazywany do poszczególnych kart dźwiękowych:

Gdzie u mnie Monitor to odsłuch na słuchawki (podłączone do dźwiękówki w laptopie) oznaczone jako HpOut (czasami też Głośniki/Słuchawki), a Master to wyjście na głośniki, które mam podłączone do karty Creative.

Jeśli wszystko skonfigurowaliśmy poprawnie, powinniśmy mieć odsłuch na słuchawki, a główny dźwięk na głośniki. Teraz możemy przyjrzeć się mixerowi:

Ja preferuję takie ustawienia, dla mnie są najwygodniejsze. Możecie próbować własnych, być może na innych kartach i laptopach o innych parametrach dźwięk będzie inny, zatem kwestia doboru ustawień to już osobista sprawa.

I to by było na tyle, możemy się cieszyć odsłuchem również na laptopie :) Jeśli ktoś miałby jakieś swoje doświadczenia, chciałby wnieść poprawki, czy przekazać swoje wskazówki - zapraszam do dyskusji. Rozkminiałem ten sposób metodą prób i błędów, może nie być on doskonały, ale grunt, że działa. Jeśli ktoś miałby okazję przetestować takie ustawienia - zachęcam do zdania relacji, które być może komuś innemu pomogą.

Pozdrawiam,
Ray ;)
Ostatnio zmieniony przez Destino 25-01-2012, 21:05, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Podziêkowali:SchizeQ, The Firsteffect
ResQ 
Hardstyle / Hardcore

Informacje
Do³±czy³: 11 Cze 2008
Piwa: 634
Sk±d: MyÅ›lenice

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 4)

Wys³any: 28-11-2011, 14:03    #2

No o ile to nie stanowi problemu, o tyle podlaczenie normalnego mixera do lapka to juz wyzsza szkola jazdy ... bo potrzeba przynajmniej 2 wyjscia + 1 wejscie do nagrywania z mixera. Mysle ze z twoja karta tez to by nie stanowilo problemu bo chya dysponuje tyloma wyjsciami i wejsciem, natomiast jak sie dobrze orientuje to nie jest ona najtansza - w granicach 300-400 zl podajze...

A na pewno nie bedzie sie dalo tego zrobic na kartach za 5zl z allegro.

Outworld (HC): http://www.facebook.com/outworldhardcore

Grzybek 

Informacje
Do³±czy³: 06 Lip 2009
Piwa: 833
Sk±d: ---

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 5) HF Stage @ SIL wspomagacz (Ilo¶æ: 1)

Wys³any: 28-11-2011, 14:12    #3

ResQ napisa³/a:
w granicach 300-400 zl podajze...

200 z groszem w Sferisie całkiem niedawno dałem :)

Firsteffect 

Informacje
Do³±czy³: 14 Wrz 2011
Piwa: 246
Sk±d: WrocÅ‚aw

Wys³any: 28-11-2011, 15:01    #4

Dobra robota, na pewno siÄ™ przyda ;)

Destino 
image not found

Informacje
Do³±czy³: 18 Lip 2011
Piwa: 84
Sk±d: Kraków

Wys³any: 28-11-2011, 19:07    #5

ResQ, jeszcze mixera nie podłączałem w takim zestawieniu przy takiej konfiguracji sprzętowej, ale jeśli tylko będę miał okazję, to też napiszę recenzję, chociaż myślę, że nie będzie problemu. W normalnej stacjonarnej jednostce centralnej masz załóżmy legendarną kartę Creative Sound Blaster Audigy, która ma możliwość podłączenia sprzętu 5.1, do której oczywiście mixer podpiąć (z tego co wiem można). Jeśli do niej można, to i do mojej karty Creative zapewne się uda, bo też ma możliwość podłączenia odsłuchu 5.1, zatem tak jak wspomniałem - jeśli będę miał możliwość sprawdzenia, czy takie podłączenie śmiga, to albo dopiszę do tego tematu jak i czy się da, a jeśli nie, to założę nowy ;) Wówczas oczywiście nie ma możliwości zrobić tego na byle szicie z Allegro, tutaj masz całkowitą rację :)

Edit: chociaż z tego co pamiętam, to czytałem gdzieś jak właśnie do laptopa podłączyć mixer, nawet bez użycia drugiej karty dźwiękowej, ale jest to teza niepotwierdzona, a dodatkowo zawierająca chyba 4 stopnie połączeń kablami/przełączkami, co jest równoznaczne z utratą jakości dźwięku, zatem nie będę przewidywał czy bajek opowiadał na wyrost, tylko po prostu jeśli sprawdzę, lub ktoś inny będzie miał okazję, wtedy powrócimy do tegoż wątku.
Ostatnio zmieniony przez Destino 28-11-2011, 19:13, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wy¶wietleñ: 2086
Odpowiedzi: 4
Odwiedzin z google: 738
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: