1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy. 2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ. 3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie. 4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne. 5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora. Wiecej!
Hi! Ludziska mam do was pytanko... chce zrobić swojego kicka i coś tam mi wychodzi... sub done... bass w miare... ale problem mam z punchem... uklepany jest ale nie mam pojęcia jak nadać mu tego yebniecia... możecie mnie jakoś naprowadzić?
Ogólną dobrą dynamikę i wzmocnienie puncha da Ci odpowiednia kompresja. Jeśli jakoś nie rozgryziesz jej, to jedynym dobrym wyjściem jest zastosowanie EQ. Podbij lekko, nie za mocno częstotliwość ok. 500 Hz, wysokie też troszeczkę podbij i powinno grać lepiej. Z EQ musisz działać na ucho. Jedne częstotliwości podbijać, inne podcinać i patrzeć jaka opcja brzmi najlepiej.
przy kompresji trzeba pamiętac by natężenie dźwięku nie wychodziło za wysoko zanim włączysz COMPRESOR. Ja zawsze ustawiam tak w granicy -5/-6 db potem dopiero daje kompresor. Atack i Release sa bardzo ważne aby nadać punchowi dynamikę.
hmmmm ... Fruity fast dist, czyli przester. Pokombinuj z nim troszkę. EQ podbij na 100 Hz i 400-500 Hz . Kompresja to ciężki temat, ale ja daje najcześciej tak : Treshold na 4 db Ratio 3.0 : 1 Gain 0 Attack- jak najmniej z tego co czytałem ja daje 5-15 ms zalezy od kicka Release- cos około 200 Type Hard
Na podstawie fl-owskiego kompresora. Z tym, że ja tworze całkiem inny klimat, bo komercyjny electro-house, ale moze sie przyda Aha no i najpierw kompresuj, dopiero pozniej baw się eq i resztą zabawek.
_________________ Hardcore will never die !
Ostatnio zmieniony przez Squidwardz 29-04-2011, 17:51, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Noisyboy odnośnie kompresji... to attack powinien łapać początek czy np środek puncha? Bo troszke nie ogarniam w którym momencie ma zaczynać działać i na jakim -db
Pobaw się pitchem, pofiltruj, eq, odpowiedni distorion i kompresja, blood overdrive też się może przydać, maximus, soungoodizer. Jesli chodzi o kompresor z fl'a to wybierz sobie preset Complete Mix (jakoś tak bo teraz nie mam fl'a przy sobie)
Co sadzicie o tym kicku? na sluchawkach wydaje sie ze jest wszystko ok, jednak na glosnikach odnosze wrazenie ze za duzo niskich jest (chociaz w sumie sa juz mocno wyeksploatowane i w ogole kiepskiej jakosci). Jak widzi sie Wam ten kick? jakie czestotliwosci podciac a jakie podbic, czy moze byc tak jak jest?
Ostatnio zmieniony przez DjDrunk 02-06-2011, 09:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu: Wy¶wietleñ: 2662 Odpowiedzi: 14 Odwiedzin z google: 408