| |
| Autor | Wiadomo¶æ |
Informacje Do³±czy³: 21 Pa¼ 2012 Wiek: 29 Posty: 239 (0,05/dzieñ) Piwa: 36 Sk±d: Lublin  | Wys³any: 04-07-2014, 20:54 Polepszenie jakoÅ›ci dźwiÄ™ku | #1
|
| | Mam kilka pytań odnośnie jakości dźwięku. Miałem zainstalowane ASIO4All na lapku, a nie używałem tego do tej pory, mam kartę dźwiękową zintegrowaną Realtek, włączone efekty typu wirtualizacja słuchawek i EQ. Dzisiaj wyłączyłem wszystkie efekty i przestawiłem na ASIO, dźwięk wydaje się być dużo lepszy, mniej zniekształcony , jedynie bass jest głębszy, chociaż słabszy się wydaje. A teraz konkretnie, to tylko takie wrażenie czy jednak rzeczywiscie lepiej nie używac żadnych EQ i korzystać z ASIO gdy się ma tylko zintegrowaną kartę z lapka ? tak samo przy FL Studio, gdy odpaliłem ASIO to dźwięk jest całkiem inny. A jesli chodzi o produkcję to lepiej produkowac na wyłączonych EQ ? :p Bawie się od jakiegoś czasu FLem i dziwię się że z innego źródła dźwięku te moje brzmienia całkiem inaczej grają niż z lapka, gorzej . Co do muzyki, większość tracków gra lepiej niż z efektami ale są wyjątki, które brzmią tak jakoś dziwnie płytko ( WMF - natural born raver, E-Force - freakz at night ) chodzi o kick, taki mniej "mięsisty" się bez EQ wydaje . | |
| |
 | |
|
grze91 aka OldscoolProject

Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 195 (0,03/dzieñ) Piwa: 61 Sk±d: Warszawa  | Wys³any: 04-07-2014, 22:23 | #2
|
| Do tworzenia wszystkie efekty trzeba wyłączyć. A do sÅ‚uchania to lepiej używać wbudowanych Eq w programach, oczywiÅ›cie to zależy od odsÅ‚uchów jakie masz, od pomieszczenia i od upodobaÅ„ Każdy kawaÅ‚ek jest inny, jest inaczej zmiksowany i zmasterowany inaczej jest zrobiony kick itp itd. wiÄ™c różnie brzmiÄ… niektóre, znam utwory które sÄ… przebasowane i takie którym sporo tego basu brakuje. | _________________ POWERED BY REVERSE BASS! Moje Utwory: https://soundcloud.com/grze91/tracks Facebook: https://facebook.com/oldscoolproject | | Ostatnio zmieniony przez grze91 04-07-2014, 22:24, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz | |
| |
Podziêkowali: | spoxxxx |
Informacje Do³±czy³: 22 Lip 2013 Posty: 401 (0,08/dzieñ) Piwa: 46 Sk±d: z mroku  | Wys³any: 05-07-2014, 13:05 | #3
|
| moim zdaniem odpowiedź jest dosyć prosta jeśli chcesz czegoś więcej od muzyki niż brzdąkania w tle: zawsze trzeba sobie poustawiać wszystko wg upodobań, do siebie, po prostu na wyczucie.
Jeśli chodzi o tworzenie, to zanim zaczniesz tworzyć, to podstawą są ustawienia odsłuchu i tu raczej nikt Ci przez neta nie pomoże jak to zrobić, bo to zależy od wielu czynników (tj. od sprzętu) - tak jak kolega napisał wyżej, powyłączaj wszystkie efekty, udziwnienia, bo to u Ciebie będzie brzmiało dobrze, natomiast jak ktoś to przesłucha u siebie to może być gorzej - na logikę po prostu, track na "sucho" musi brzmieć dobrze, dlatego te ustawienia muszą być wyważone i racjonalne, człowiek uczy się na błędach, więc po prostu kieruj się uczuciami - jak Ci się podoba i słyszysz wiele dźwięków to zostaw, jak coś nie pasuje, to kombinuj dopóki nie ustawisz do wszystkiego potrzebne jest trochę wiedzy, doświadczenia, rozumu i serca.
Co do słuchania, to jest z tym różnie, bo tak jak powiedziałeś, różne utwory różnie brzmią. Dlatego ja najbardziej lubię słuchać jednej płyty jednego artysty. Ostatnio jak kupiłem płytkę Rude Awakenning - Judas to siedziałem chyba z pół godziny żeby sobie poustawiać wszystko zanim zapodam całość. Oczywiście bez przesady z tym wszystkim, bo często zapuszczę coś np. z neta i nie pierdzielę się z tym, po prostu leci, ale czasem lubię sobie celebrować odsłuch jakiejś płytki. Jakimś tam melomanem profesjonalistą nie jestem, ale jak człowiek jest z czasów kasprzaków i kaset, to teraz lubi sobie pogrzebać.
miłej zabawy | _________________
 | | Ostatnio zmieniony przez Gambit 05-07-2014, 13:20, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy | |
| |
Podziêkowali: | spoxxxx |
Informacje Do³±czy³: 13 Lut 2011 Posty: 32 (0,01/dzieñ) Piwa: 33 Sk±d: TK  | |
| |
 | |
grze91 aka OldscoolProject

Informacje Do³±czy³: 23 Sty 2011 Wiek: 34 Posty: 195 (0,03/dzieñ) Piwa: 61 Sk±d: Warszawa  | |
| |
 | |
| |