Witaj na Hardstyle & Hardcore!

Aby wejść do panelu należy się zalogować!
Zarejestruj się lub

Logowanie

Regulamin

1. Na forum wymieniamy swoje poglady oraz opinie na dany temat. Jednak robimy to w sposób pokojowy.
2. Cierpliwoœæ i tolerancja. Nie wszystko o co poprosisz dostaniesz w ten sam dzieñ. Czasami trzeba poczekaæ.
3. Czytaj uwa¿nie posty. Staraj sie nie zadawaæ pytañ które by³o zadawane 20 razy w tym samym temacie.
4. Jako ¿e nie ka¿dy regulamin jest perfekcyjnym idea³em, zatem administrator oraz moderator forum -dla dobra narodu- mo¿e ukaraæ ostrze¿eniem u¿ytkownika, je¿eli uzna to za s³uszne.
5. W razie wszelkich watpliwosci pisaæ na PW do Administratora lub Moderatora.
Wiecej!

Og³oszenie 
HardForum.info.pl

*jesli nie masz konta na HF V1 to do poczytania jest konto: test, haslo: test

HardForum.info.pl

Poprzedni temat «» Nastêpny temat

Tagi tematu: different, hardstyle, path, reverser

[Hardstyle] Reverser - Different Path
Autor Wiadomo¶æ
Reverser 

Informacje
Do³±czy³: 07 Cze 2011
Piwa: 22
Sk±d: Piaseczno

Wys³any: 07-06-2011, 16:33   [Hardstyle] Reverser - Different Path #1

Trochę ja krytykowałem, teraz można mnie zjechać.
http://soundcloud.com/rev...-different-path
Problemy z masteringiem są mi owszem znane (głównie przejaskrawione clap i snare), niestety nie byłem póki co w studiu u koleżki z tym wałkiem i nieszybko będe. Melodia główna była pierwotnie ciekawsza, lepsza po prostu, ale mimo ułożenia prawidłowo w tonacji i rytmice, ucho odbierało ją raz jako w tempo, drugim razem natomiast w ogóle poza nim, więc musiałem niestety ją troche oskalpować do bardziej standardowej wersji. Ale ogólnie wydaje mi się, że 1 wałek z którym można już wyjść do ludzi.
Ostatnio zmieniony przez Reverser 07-06-2011, 19:24, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Control 

Informacje
Do³±czy³: 26 Cze 2007
Piwa: 1
Sk±d: Katowice

Wys³any: 08-06-2011, 17:53    #2

Początek zapowiada się ciekawie, przejścia też masz dosyć originalne ale juz cały track mnie mnie nie przekonał . Prawie 7:30 bardzo długo się rozkręca jak na hardstyle to zbyt długi; mógłbys sie pobawic juz w trance :) . Jak na warunki domowe technicznie nie jest źle tylko ogólnie rzecz biorąć to krócej i konkretniej :)

noisyboy 

Informacje
Do³±czy³: 19 Kwi 2008
Piwa: 660
Sk±d: Bytom

$ wspomagacz (Ilo¶æ: 3)

Wys³any: 08-06-2011, 18:48    #3

Intro troszke pod techy albo hardtrance podchodzi, ale fajne jest. Dosyć dynamiczne przejście i ... Kick stanowczo za cicho, brakuje mu mocy, natomiast haty i ridy sa za głośno. Scratch ma troszke źle ustawione EQ, kłuje mnie po uszach. Brakuje mi na nim wysokich częst. i jak by miał za dużo w granicach 2/3 khz. Zejście na breaka jest fatalne, tak nagle z dupy wszystko się urywa i ni stąd ni z owont pojawia sie pad. No ale Panie prawie 2,5 minuty breaka to już z deka przesada. Coś Ty tu chciał wszystki pousypiać czy jak ? Jaki miałeś zamiar robiąc tak długi break ? Anty Qlimax jak dla mnie nie najgorszy, ale ten lead kuje jak cholera :( Kolejnt break i tym razem za długo choć ma tym razem zaledwie 1,5 minuty ;DD Główny lead za bardzo syczy, podcięcie pasma od 6khz powinno pomóc. Mainmello jak dla mnie jest nudne, nic tu sie nie dzieje ale to kwestia gustu :)
Podsumowując, nie jest źle ale jest dużo błędów. Źle wykonany mixdown, błędy w EQ, nużące breaki. W sumie to w twoim tracku jest więcej intra niż głównej zawartości tracka.
pozdro

Reverser 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 19:04    #4

Control napisa³/a:
Początek zapowiada się ciekawie, przejścia też masz dosyć originalne ale juz cały track mnie mnie nie przekonał . Prawie 7:30 bardzo długo się rozkręca jak na hardstyle to zbyt długi; mógłbys sie pobawic juz w trance :) . Jak na warunki domowe technicznie nie jest źle tylko ogólnie rzecz biorąć to krócej i konkretniej :)

Długości wałka nie ustalam, produkuje go i gdy się skończy, wtedy patrzę na czas :) Fakt, jest mało wałków powyżej 7 minut, ale nie przesadzajmy, Zatox w 2007 roku prawie wszystkie wałki walił po 7 minut, więc taka długość w żadnym wypadku nie jest zarezerwowana na hardstyle ^_^ . Poza tym jakbym chciał, to mógł dojebać jak to normalnie robią producenci, skopiować z małymi zmianami całe intro do outra to wtedy wałek wyszedłby z 9 minut :rotfl:

noisyboy napisa³/a:
Intro troszke pod techy albo hardtrance podchodzi, ale fajne jest. Dosyć dynamiczne przejście i ... Kick stanowczo za cicho, brakuje mu mocy, natomiast haty i ridy sa za głośno. Scratch ma troszke źle ustawione EQ, kłuje mnie po uszach. Brakuje mi na nim wysokich częst. i jak by miał za dużo w granicach 2/3 khz. Zejście na breaka jest fatalne, tak nagle z dupy wszystko się urywa i ni stąd ni z owont pojawia sie pad. No ale Panie prawie 2,5 minuty breaka to już z deka przesada. Coś Ty tu chciał wszystki pousypiać czy jak ? Jaki miałeś zamiar robiąc tak długi break ? Anty Qlimax jak dla mnie nie najgorszy, ale ten lead kuje jak cholera :( Kolejnt break i tym razem za długo choć ma tym razem zaledwie 1,5 minuty ;DD Główny lead za bardzo syczy, podcięcie pasma od 6khz powinno pomóc. Mainmello jak dla mnie jest nudne, nic tu sie nie dzieje ale to kwestia gustu :)
Podsumowując, nie jest źle ale jest dużo błędów. Źle wykonany mixdown, błędy w EQ, nużące breaki. W sumie to w twoim tracku jest więcej intra niż głównej zawartości tracka.
pozdro

1. Na jakim sprzęcie (karta+monitory czy słuchawy) odsłuchiwałeś? Bo błędy w mix/master są nieuniknione niestety na Sound Blaster 13 letnim i Senkach HD-201 :puppyeyes:
2. Długość breaka czemu? Bo ja niestety traktuje breaki jako kręcenie atmosfery, dobrą progresje melodii. Uwielbiam ambienty, soundtracki, idm więc to niestety może być przynajmniej dla ciebie ból bo prawie zawsze breaki są gęsto i długo rozłożone (również jak hardcore produkuje) u mnie. Na to chyba nic nie poradzę, nie podoba mi się generalnie w 99% breaki hardstylowe; dla mnie kurewsko ważny jest dobry klimat i emocje. Dlatego ja buduję w sposób filmowy, dużo padów, instrumentów, klawiszy - dla ortodoksów to pewnie duży problem :P A w sumie klimaty dobre kręci Crypsis i The Machine w breakach jakby miał już kogoś wymienić
3. Main melo niestety mi nie wyszło, to się zgadzam, mnie osobiście tylko się podoba ta gęsto na 1/4 pocięta 2 partia, ta główna jest niestety zjebana bo to takie popłuczyny po pierwotnej. A lead syczy troszke to fakt, w aucie usłyszałem :)
4. W sumie najbardziej to jestem zadowolony z bassdrumów, do reszty to mam mniejsze lub większe również zastrzeżenia.
5. Zejście na break po subbassie? Ja tam nie narzekam, może ten uplfiter za szybko wchodzi, nieco wcześniej i dłużej powinien, ale bez przesady ;)
6. Kick może z 1.5dB mógłby być głośniej, zresztą był tylko nastąpiło lekkie spłaszczenie po masterze
Ale ogólnie dzięki za komentarz, jutro chyba czymś znowu zaspamuje, bo kończe stary remix
Ostatnio zmieniony przez Reverser 08-06-2011, 19:06, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

noisyboy 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 19:37    #5

Jakim masterze ? chyba mówisz o mixdownie, bo twój track nie brzmi nawet w 1% jak po masterze :) Odsłuch robie na własnym sprzecie, na monitorach więc są wiarygodne, no jedynie mój słuch i znajomość tematu może zawodzić :)
Co do tego co napisałęś, dla mnie breaki które trwają więcej niż mainpart, buildup i builddown razem wzięte to strata czasu. Jezeli chciał bym posłuchać padów, delikatnych beatów czy instrumentów smyczkowych czy szarpanych to posłuchał bym sobie chiloutów czy jak napisałeś ambientów .
Zejście na breaka czyli moment zakończenia midparu i rozpoczęcie breaka ( intro przed mainpartem ) Moim zdaniem jeżeli byś troszkę urozmaicił zakończenie ostatnich barów np snarami które im bliżej końca tym częściej uderzają.Zapętlenia kicków, zabawa leadem, nie wiem crashe co 4 beaty no cokolwiek ażeby urozmaicić, jakoś nawiązać do tego co sie będzie działo. A tak to brzmi jak 2 różne tracki.

Reverser 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 20:00    #6

noisyboy napisa³/a:
Jakim masterze ? chyba mówisz o mixdownie, bo twój track nie brzmi nawet w 1% jak po masterze :) Odsłuch robie na własnym sprzecie, na monitorach więc są wiarygodne, no jedynie mój słuch i znajomość tematu może zawodzić :)

Mam nadzieje, że nie naczytałeś się za dużo Estrada i Studio bo mastering spokojnie sobie można samemu robić. Jakość jest różna, ale na ogół wszyscy wchodzący do sceny walą master sobie w domu. Jakieś izotope ozone, korektor, analizator widma, limiter i jazda :P
noisyboy napisa³/a:

Co do tego co napisałęś, dla mnie breaki które trwają więcej niż mainpart, buildup i builddown razem wzięte to strata czasu. Jezeli chciał bym posłuchać padów, delikatnych beatów czy instrumentów smyczkowych czy szarpanych to posłuchał bym sobie chiloutów czy jak napisałeś ambientów .

To domyślam się, że The Outside Agency również nie lubisz ;) Zresztą ambientowo-eksperymentalny hardstyle jest w przygotowaniu u mnie to pewnie lepiej żebyś tego nie słuchał xD
noisyboy napisa³/a:

Zejście na breaka czyli moment zakończenia midparu i rozpoczęcie breaka ( intro przed mainpartem ) Moim zdaniem jeżeli byś troszkę urozmaicił zakończenie ostatnich barów np snarami które im bliżej końca tym częściej uderzają.Zapętlenia kicków, zabawa leadem, nie wiem crashe co 4 beaty no cokolwiek ażeby urozmaicić, jakoś nawiązać do tego co sie będzie działo. A tak to brzmi jak 2 różne tracki.

Chciałem żeby brzmiało inaczej, wkurwiają mnie i tak schematy w hardstylu, snare rollsów i tak jest w tracku dużo. Ale możliwe, że to dla mnie brzmi ciekawie i naturalnie, komuś może to nie podpasować i wydawać rzeczywiście dziwnie.

noisyboy 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 20:31    #7

He he dobry jesteś, ważne że masz swoje zdanie i wiesz czego chcesz. Ale jak wiadomo nie każdemu może sie to podobać i nie każdy może to akceptować. A z tym twoim ostatnim zdaniem nie moge sie zgodzić ponieważ włąśnie to co Ty tutaj zrobiłeś jest schematyczne, proste i ubogie. Jeb jeb jeb jeb i koniec, dla mnie zero kreatywności w tym jest. A co do tego estrada i studio, widzę że chyba mamy zupełnie inny tok myślenia, może mam za małe doświadczenie, za mało czasu poświęciłem na muzykę. Muszę chyba poczytać co nie co na temat mixdownu i masteringu, czym one tak naprawdę są. Zawsze mi sie wydawało ze aby zrobić mastering to trza być inżynierem dźwięku albo mieć przynajmniej kilku/kilkunastoletni staż w aranżacji dźwięku ( nie mylić z produkcją ) To co wszyscy nazywają masteringiem ma sie tyle do masteru co gówno do budyniu, ale jak zwał tak zwał :D

Reverser 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 21:13    #8

noisyboy napisa³/a:
He he dobry jesteś, ważne że masz swoje zdanie i wiesz czego chcesz. Ale jak wiadomo nie każdemu może sie to podobać i nie każdy może to akceptować. A z tym twoim ostatnim zdaniem nie moge sie zgodzić ponieważ włąśnie to co Ty tutaj zrobiłeś jest schematyczne, proste i ubogie. Jeb jeb jeb jeb i koniec, dla mnie zero kreatywności w tym jest.

Teoretycznie się zgodzę. Jednak nie można nie zauważyć, że hardstyle to gatunek, który wymaga umiejętności, ale kreatywności już niekoniecznie. Ja znam zaledwie kilka wałków a w sumie to co miałem z hardstylu usłyszeć to znam, które można podeprzeć pod eksperymentalne ale to też tak wcale nie do końca (mógłbym tu podać może Brennan & Heart - Hardstate Channel, Beholder & Zany - Fear Reigns Today, High Voltage - Kokaine Biatchez)
noisyboy napisa³/a:
A co do tego estrada i studio, widzę że chyba mamy zupełnie inny tok myślenia, może mam za małe doświadczenie, za mało czasu poświęciłem na muzykę. Muszę chyba poczytać co nie co na temat mixdownu i masteringu, czym one tak naprawdę są. Zawsze mi sie wydawało ze aby zrobić mastering to trza być inżynierem dźwięku albo mieć przynajmniej kilku/kilkunastoletni staż w aranżacji dźwięku ( nie mylić z produkcją ) To co wszyscy nazywają masteringiem ma sie tyle do masteru co gówno do budyniu, ale jak zwał tak zwał :D

No ale czynności, które wykonuje masteringowiec są bliskie temu co ja opisałem i zrobiłem! Różnica jest oczywiście w efekcie końcówym, który wiadomo, że jest nieporównywalnie gorszy od tego jak bym dał Jeroen Streunding aka Neophyte, Beholder do zrobienia. Ale istotą mojej wypowiedzi jest to, że MOŻNA (z)robić mastering w domu

PS Ogólnie to mnie nie przegadasz i nie zagniesz (a jak to ci się uda to wystawiam się na publiczne osranie) :thumbup:
Ostatnio zmieniony przez Reverser 08-06-2011, 21:14, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

noisyboy 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 21:37    #9

Że co proszę ? a na co ja mam cię zaginać, przegadywać czy srać na Ciebie ? Co Ty myśliż że ja tu jestem po to żeby sie wywyższać, pokazywać komuś że jestem lepszy czy nie wiadomo kim jestem ? Wiem co wiem, jak widze ze moja wiedza pozwala mi na to zeby sie wypowiedzieć to to robię. Ale widzę że uważasz sie za omnibusa i jesteś nie do zajechania, no ale po tym co słyszę to nie jest tak do końca jak Ci sie wydaje. Więc nie wiem czemu starasz sie pokazać że jest inaczej. I powiedz mi, gdzie sens gdzie logika robić "mastering" na mixie który kuleje ? czyli to co Ty zrobiłeś ! chyba wystarczy tej rozmowy bo i tak Cie nie zagnę ;DD

PS czekam na ten "eksperymentalny" track :)

Podziêkowali:CiachO
Reverser 

Informacje

Wys³any: 08-06-2011, 23:31    #10

noisyboy napisa³/a:
Że co proszę ? a na co ja mam cię zaginać, przegadywać czy srać na Ciebie ? Co Ty myśliż że ja tu jestem po to żeby sie wywyższać, pokazywać komuś że jestem lepszy czy nie wiadomo kim jestem ? Wiem co wiem, jak widze ze moja wiedza pozwala mi na to zeby sie wypowiedzieć to to robię. Ale widzę że uważasz sie za omnibusa i jesteś nie do zajechania, no ale po tym co słyszę to nie jest tak do końca jak Ci sie wydaje. Więc nie wiem czemu starasz sie pokazać że jest inaczej. I powiedz mi, gdzie sens gdzie logika robić "mastering" na mixie który kuleje ? czyli to co Ty zrobiłeś ! chyba wystarczy tej rozmowy bo i tak Cie nie zagnę ;DD

PS czekam na ten "eksperymentalny" track :)

Jakiejś bezsensownej nadinterpretacji moich słów dokonałeś. Specjalnie walnąłem wesołą japę (może za mało ikonek dałem) żeby nie traktować dosłownie. Przecież nawet nie wiem jak można to przyjąć na serio, myślałem, że z kontekstu wypowiedzi się domyśliłeś. A mastering się wali na ogół na mixie, który kuleje, żeby chociaż było głośno, bo niestety nie ma szans żebym przeskoczył możliwości mojego sprzętu, ale pracuję na lepszy. Wiem też, że mix może być tak dobry, że na dobrą sprawę master wcale nie jest wymagany (tylko, że na ogół wymaga bo 2 osoba do oceny materiału jednak jest potrzebna).

PS Jeszcze raz powtórze - dużo luzu jak piszesz ze mną, ja poważnych beefów nie lubie
PS2 Starczy już zresztą tego pierdolenia, każdy w swoją stronę
Ostatnio zmieniony przez Reverser 08-06-2011, 23:36, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
1 u¿ytkowników czyta ten temat (1 Go¶ci i 0 Anonimowych u¿ytkowników)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Statystyki dla tego tematu:
Wy¶wietleñ: 1750
Odpowiedzi: 13
Odwiedzin z google: 263
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: